Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata
Atskirk pelus nuo grūdų
Konkursai
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Rubrika
Ar galite kasdien valgyti lašinius

Ar tradicinis ukrainietiškas skanėstas - lašiniai - gali pailginti gyvenimo trukmę, ar tai tik skanus grįžimas į praeitį?

Žymus epigenetinės medicinos specialistas Dmitrijus Krasnenkovas papasakojo, ar lašinius galima laikyti tikru ilgaamžiškumo eliksyru, ar ši šlovė nėra perdėta.

Pasak mokslininko, lašiniai jokiu būdu nėra stebuklinga atjauninanti priemonė, kaip kartais įsivaizduojama. Nepaisant to, kad juose yra sveikų riebalų rūgščių, per didelis jų vartojimas gali būti žalingas. Produktas yra kaloringas, turi daug sočiųjų riebalų ir cholesterolio, o tai ilgainiui gali neigiamai paveikti sveikatą.

Krasennikovas pažymėjo, kad lašiniai mityboje priimtini tik nedideliais kiekiais - nedidelis gabalėlis gali aprūpinti organizmą energija ir sveikaisiais riebalais. Tuo pat metu per didelis lašinių vartojimas dėl didelio kaloringumo, sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekio gali būti žalingas.

Mokslininkas pabrėžė, kad nors tiesioginių tyrimų apie taukų poveikį biologiniam senėjimui nėra, jų cheminė sudėtis leidžia manyti, kad reguliarus šio produkto persivalgymas greičiau pagreitina, o ne sulėtina senėjimą.

Todėl ekspertas rekomenduoja pasikliauti maisto produktais, kurie iš tiesų naudingi ilgam gyvenimui, pavyzdžiui, šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, raugintu pienu, žuvimi ir aukštos kokybės baltymų šaltiniais.

Pasak Dmytro Krashenkovo, tikrasis ukrainietiškas supermaistas, pasižymintis galingu sveikatos potencialu, yra ne taukai, o prieinami ir paprasti maisto produktai: burokėliai, grikiai, rauginti kopūstai ir kefyras. Jie veiksmingai palaiko medžiagų apykaitą, stiprina imuninę sistemą ir gali padėti išlaikyti organizmą jauną.

Tačiau mokslininkas mano, kad baltymų trūkumas yra rimta daugelio ukrainiečių mitybos problema. Pasak jo, nepakankamas baltyminių produktų vartojimas, ypač vyresniame amžiuje, lemia raumenų masės praradimą, medžiagų apykaitos sutrikimus ir greitesnį senėjimą.

Kartu svarbu ne tik vartoti pakankamai baltymų, bet ir rinktis aukštos kokybės šaltinius.

Krasniennikovas ypač perspėja, kad per didelis raudonos mėsos vartojimas gali suaktyvinti biologinius senėjimo mechanizmus.

Vietoj jų naudingiau vartoti vištieną, žuvį, ankštines daržoves, kiaušinius ir raugintus pieno produktus.

Ekspertas taip pat pataria kasdien į savo racioną įtraukti kuo daugiau spalvotų daržovių ir vaisių, nes kiekvienas atspalvis - tai specifinis antioksidantų ir biologiškai aktyvių medžiagų rinkinys, svarbus sveikatai.

Tačiau su vaisiais, ypač tais, kuriuose yra daug cukraus, reikėtų elgtis saikingai.

Geriausias laikas juos vartoti yra prieš fizinį krūvį, kai organizmas fruktozę naudoja energijai gauti, o ne kaupia kaip atsargas.

Krasennikovas taip pat pabrėžia kasdienio omega-3 riebalų rūgščių vartojimo svarbą. Vos 1 gramas šios maistinės medžiagos per dieną jau turi teigiamą poveikį ląstelių senėjimui ir padeda sulėtinti su amžiumi susijusius pokyčius.

Rekomenduojami video