Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie ką signalizuoja galvos skausmai

Skirtingi galvos skausmai gali signalizuoti apie tam tikras sveikatos problemas ar tiesiog siųsti priminimą, kad laikas pasirūpinti savimi – pailsėti, išgerti stiklinę vandens ar pasitikrinti kraujospūdį.

Įtampos galvos skausmai yra kone dažniausi. Apie patiriamą stresą perspėja bukas galvos skausmas, kuris plečiasi į kaklą ir pečius.

„Tokius galvos skausmus gali sukelti stresas, nuovargis, pyktis ar kitos stiprios, neigiamos emocijos. Dažniausiai skausmas prasideda palengva – pradeda mausti kaktą, smilkinius, pakaušį ir jau tuomet pereina į kaklą, pečius. Jeigu jaučiate, kad pradėjus mausti kaklą skausmas plečiasi toliau ir tik stiprėja, išgerkite ibuprofeno, aspirino arba paracetamolio. Tik nekentėkite skausmo, nes galvai įsiskaudus, vaistai ne visuomet pajėgs jį numalšinti“, – pasakoja farmacininkė Jovita Aleknienė.

Migrena. Jeigu prasidėjus galvos skausmui pradeda pykinti, atsiranda jautrumas šviesai ir garsui, netgi juntamas blykčiojimas akyse, tai signalizuoja apie migreną.

Migrena gali trukti nuo poros valandų iki keleto dienų. Vos pajutę pirmuosius simptomus, kuo skubiau išgerkite vaistų nuo skausmo ir atsigulkite užtemdytame kambaryje. Jei per mėnesį užeina daugiau nei du migrenos priepuoliai, kreipkitės į gydytoją.

Klasteriniai skausmai. Jeigu kankina atsikartojantis staigus ir aštrus skausmas vienoje galvos pusėje, tai gali būti klasteriniai galvos skausmai. Dažnai skausmas koncentruojasi aplink vieną akį.

Kartu su šiuo galvos skausmu gali pagausėti prakaitavimas ir užsikimšti nosis. Tokie skausmai trunka iki keleto valandų ir dažniausiai užklumpa antroje dienos pusėje. Jeigu šie skausmai dažnai kartojasi, vertėtų apsilankyti pas gydytoją.

Paprastos priežastys

„Dažnai galvos skausmai gali būti kaip organizmo siunčiamas paraginimas pasirūpinti savimi. Todėl pirmiausia pagalvokite, kada paskutinį kartą gėrėte vandens. Jeigu tai buvo seniai, pabandykite pirmiau jo atsigerti ir trumpam atsigulti, pailsėti. Galbūt tai numalšins galvos skausmą, bet jeigu jausite, kad jis stiprėja – geriau išgerkite vaistų“, – pataria J.Aleknienė.

Galvos skausmo priežastimi gali tapti ir aukštas kraujospūdis. Tokiais atvejais dažniausiai skausmą jausite pakaušyje, šalia to gali atsirasti ir galvos svaigimas, pykinimas. Tokius galvos skausmus numalšinti padės tik atsakingas rūpinimasis savo kraujospūdžiu.

Beje, išgėrus vaistų nuo skausmo, bent 4–6 valandas nereikėtų jų kartoti.

Rekomenduojami video