Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie ką tyli vyrai?

Sakoma, kad moterims, kas širdyje, tas ir ant liežuvio. Na, o vyrai gali kelias valandas nepraverti burnos. Ir visiškai nesuka sau galvos dėl to, kad tas tylėjimas varo mus iš proto. Moterims patinka kalbėtis apie jausmus, dalytis dienos įspūdžiais, pasakoti įvykius su smulkmenomis. O vyrukai į klausimą: „Kaip praėjo diena?“ paprastai sumurma: „Normaliai“. Gal dar prideda: „Nieko nauja“. Mums to atsakymo neužtenka, todėl bandome traukti vyrą už liežuvio ir temą pratęsti, na, ką jis šiandien veikė, su kuo bendravo, ką valgė, gėrė, ką mąstė per pietus, ar mus prisiminė... Tiesiog neramu – jeigu nešneka, gal mąsto apie kitą...

Bet vyro tylėjimą galima interpretuoti ir kitaip. Kam iš anksto rautis plaukus, kad meilė baigėsi?

Jis ilsisi

Ką veikia sutuoktinis, kai grįžta namo po darbo? Juk nepuola plauti plautuvėje paliktų nešvarių puodų, valyti dulkių, siurbti kilimų, klausinėti, ar neliūdite, ar gerai jaučiatės. Tikriausiai pirmiausia sustingsta ant sofos, gal net nusnaudžia, paskui įsijungia televizorių ir pažiūri žinias, pavarto žurnalą ar laikraštį su programa, įsitikindamas, ar yra filmų, kuriuos norėtų pažiūrėti, kai šeima suguls miegoti.

Jūs, žinoma, elgiatės atvirkščiai. Iškart, kai brangusis ir vienintelis apsiauna šlepetes, imate atakuoti jį dienos naujienomis: darbe nauja viršininkė, o ji gal net vyro vaikystės draugės pusseserė. Batų parduotuvėje pasimatavote naujus aulinukus ir norėtumėte juos nusipirkti, bet abejojate dėl spalvos – juodi ar rudi? Kaimynas pagyrė, kad nuolat gražėjate, o jūs nežinote, kaip reaguoti į tokias pagyras? Ir ką gi? Jokios reakcijos iš vyro. Tarsi kalbėtumėte ne su vyru, kurio nematėte visą dieną, o su savimi. Neištvėrusi tariate: „Aš ir vėl išrėžiau monologą“. O kai pakartojate klausimą: „Kas vis dėlto naujo darbe?“, jis atsako: „Siaubingai pavargau. Ar dar ko nors nori paklausti? Tuoj rodys futbolo varžybas.“

Kodėl jis toks abejingas? Ir pasipila jūsų klausimai: „Ar kas atsitiko?“, „Blogai pasijutai?“, „Širdies neskauda?“, „O gal temperatūra?“ Tačiau jūsų „akių šviesa“, užuot ką nors atsakęs, ima garsiai keikti televizijos kanalą, kuriame per daug reklamos... Norisi verkti – jus skiria siena, kuri nuolat storėja. Ar jūs dėl to kalta? Žinoma, kad ne. Nei jūs, nei jis.

Tyrimai

Remiantis tyrimais, kuriuose klausiama, ką iš tikrųjų vyrai nori veikti sugrįžę po darbo, atsakymai tokie: žiūrėti televizorių – 14 proc., tikrinti elektroninį paštą – 15 proc., ko nors užkąsti – 12 proc., palįsti po dušu – 9 proc., ir gal tik vienas iš 10 vyrų nori pasikalbėti. Mat jiems reikia laiko apsiprasti namie, suvokti, kad nereikia vadovauti, paklusti nurodymams, priimti sprendimus ir t.t. Jis gali būti tiesiog vyras, tėvas. Vyrams darbas – tarsi karo laukas, kuriama iš tiesų kariaujama, o ne nosis krapštoma. Kovojama dėl geresnio projekto, aukštesnio posto, didesnio atlyginimo ir pan. Nenuostabu, kad karys grįžta nusivaręs nuo kojų ir tikrai neturi nei jėgų, nei noro grįžti atgal į mūšio vietą, kad papasakotų, kokia buvo jo diena.

Netardykite

Todėl netardykite, neverskite jo kalbėti iškart, kai jis įžengia pro duris. Tegul ramiai pasidžiaugia namų šiluma, virtuvės kvapais ir išmeta iš galvos mūšio lauką. Kai jis atsipalaiduos, galėsite pasikalbėti: tada jis ir išgirs, ir supras, ką norite pasakyti. Užuot tardžiusi pasakykite: „Suprantu, esi pavargęs, kai pailsėsi, bus malonu pasikalbėti.“ Jei pasiilgote artumo, tyliai prisėskite šalia, pabūkite kiekvienas su savo mintimis, bet sykiu. Tikrai nieko nelaimėsite sukdama ratus aplink krėslą ir niršdama, kad jis galbūt snaudžia ir jūsų net negirdi.

Pajutusi, kad vyras jau „sugrįžo“, pasiūlykite pasivaikščioti arba pradėkite pokalbį abiem malonia tema. Priekaištai nieko nepataiso, tik suerzina.

Nelyginkite su kitais

Prekybos centro aikštelėje pastebėjusi prabangų automobilį, pradedate jį lyginti su jūsiškiu, prisimenate, kad būtent toks yra jūsų viršininko automobilis. „Ak, koks automobilis... Nieko nuostabaus, kad mano viršininkas tokiu važinėja. Jis protingas, veiklus, turiningas, žino, ko nori iš gyvenimo. Be to, jis labai kultūringas, myli savo šeimą – žmoną ir vaikus, moka maloniai bendrauti.“ Jūsų brangusis tyli lyg žuvis, ir nieko nuostabaus, nes žinote, kaip jis bijo visokių palyginimų savo nenaudai. Kiti vyrai ir gražesni, ir dėmesingesni, ir pinigais savo žmonas aprūpina, netgi gimtadienių nepamiršta... Čiulbate lyg lakštingala apie puikų savo viršininką, o jūsų vyras akimirksniu žvėrėja. Kodėl? Nes nesupranta, ko iš jo tikitės. Jei kiti geresni, kodėl pasirinkote jį?

Kaip už mūro

Pasak psichologų, šiuolaikinės moterys kelia vyrams per didelius reikalavimus. Pageidauja turėti jautrų, geraširdį vyrą, kuris nebijotų parodyti savo silpnybių, palydėtų į spektaklį, apkabintų viešoje vietoje, padėtų buityje, bet kartu ir daug uždirbtų, verstų kalnus, būtų stiprus. Toks, už kurio kaip už mūro.

Bendrausite lengviau, jei vyro akivaizdoje nesižavėsite kolegomis ar draugių sutuoktiniais. Na, o jei pasisuko kalba, kalbėkite neįžeisdama jo orumo: „Įdomu, kas jis per žmogus, kaip tu manai?“ Išmeskite iš galvos mintį, kad mylintis vyras atspės, ko jūs pageidaujate. Norite apsikabinti? Paprašykite arba pati apsikabinkite. Liaukitės tikėjusi mitu, kad vyras turi būti mūras, o jūs – trapi mergaičiukė. Būna sunkių dienų ir jums, ir jam. Palaikykite vyrą arba bent kartu pasėdėkite prie arbatos, kavos.

Nerodo jausmų

Galbūt jums pavyko ištempti sutuoktinį pasižiūrėti melodramos kino salėje. Jūs sužavėta filmu, o jis? Kai jo paklausėte, ar patiko, jis linktelėjo galva ir pradėjo kalbėti visokius niekus „ne į temą“. Žiūrite į savo žmogų ir neatsistebite. Rodos, išsilavinęs, žinantis atsakymus į visus klausimus, daug skaitantis, bet neturi ką pasakyti apie melodramą? O jūs dar įpilate žibalo į ugnį: „Kaip pasijutai, kai filmo pabaigoje...?“ Juk žinote, kad jausmus šeimoje puoselėja moterys, o šiauriečiai vyrai nelinkę rodyti savo jausmų, juolab apie juos kalbėti. Tiesiog jie dar maži būdami sužinojo, kad vyrai neverkia ir bijo išsiduoti, jei prisikaupia ašarų. Na, kad niekas neįdurtų į silpną vietą.

Nesišaipykite

Jei vyras prieš susitikimą su darbdaviu labai jaudinasi, nesišaipykite iš jo, neva, skystumo. Apsimeskite, kad nepastebite. Nekultūringa tarti: „Baimės pilnos kelnės.“ Susitaikykite su tuo, kad vyras į klausimą: „Kaip jautiesi?“ atsakys aptakiai: „Na, kodėl turėtų nepavykti...“ arba: „Tokiomis aplinkybėmis jaučiuosi kaip vaikas...“

Taigi, apie ką jūsų brangusis dažniausiai tyli? Tikrai ne apie atšalusius jausmus...

 

Parengė Virginija Barštytė

 

Rekomenduojami video