Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
10 odos priežiūros įpročių švytinčiai jūsų odai

Odos priežiūra yra labai svarbi norint išlaikyti sveiką ir skaisčią odą, o geri odos priežiūros įpročiai gali padėti pasiekti norimų tikslų. Nesvarbu, ar kovojate su spuogais, bandote sumažinti smulkias linijas ir raukšles, ar tiesiog norite išlaikyti natūralų odos grožį, šių 10 odos priežiūros įpročių įtraukimas į savo kasdienę rutiną gali turėti didelės įtakos bendram ilgalaikiam jūsų odos grožio puoselėjimui.

Šiame straipsnyje prekesgroziui.lt ekspertai dalinasi, kodėl kiekvienas iš šių įpročių yra svarbus, kaip juos įtraukti į savo kasdienybę ir kaip jie gali padėti pasiekti švytinčią veido odą.

Kodėl odos priežiūros rutina yra svarbi?

Jūsų oda yra didžiausias kūno organas, atliekantis svarbų vaidmenį saugant jus nuo aplinkos veiksnių, reguliuojant kūno temperatūrą ir teikiant jutiminę informaciją. Ji taip pat yra vienas pirmųjų dalykų, kuriuos žmonės pastebi pamatę jus pirmą kartą, todėl rūpinimasis oda gali padidinti pasitikėjimą savimi ir padėti jums patiems  jaustis geriau.

Geri odos priežiūros įpročiai gali padėti puoselėti ir išlaikyti sveiką, skaisčią odą, taip pat tai gana paprastas, bet veiksmingas būdas pagerinti bendrą organizmo savijautą, nes gražiai atrodanti oda suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Nesvarbu, ar jūsų oda sausa, riebi, mišri, ar jautri, šių įpročių įtraukimas į savo kasdienę rutiną, suformuos įpročius, kurių pagalba bus ne tik lengviau prižiūrėti problemines odos vietas, bet ir išlaikyti odos švytėjimą kuo ilgiau bėgant metams.

Įpročiai, kurie turėtų tapti jūsų grožio rutinos dalimi:

Kasdien valykite odą

Valymas yra labai svarbus kiekvienos odos priežiūros procedūros etapas, kuris būtinas norint išlaikyti sveiką ir švytinčią odą. Kasdienis veido valymas padeda nuo odos paviršiaus pašalinti riebalų perteklių, nešvarumus, makiažą ir teršalus, dėl kurių gali užsikimšti poros ir atsirasti spuogų. 

Yra keletas skirtingų tipų veido valymo priemonių, kurių kiekviena skirta konkretiems odos poreikiams patenkinti. Pavyzdžiui, jei jūsų oda sausa, galite rinktis drėkinamąjį valomąjį losjoną, kuris valydamas odą ją drėkina. Jei jūsų oda riebi, galite rinktis putojantį valiklį, kuris padeda kontroliuoti riebalų išsiskyrimą. Jei turite jautrią odą, svarbu rinktis švelnų, bekvapį valiklį, kuris nedirgintų odos.

Norint, kad valymo procedūros būtų maksimaliai efektyvios, svarbu pasirinkti jūsų odos tipui tinkantį valiklį ir reguliariai jį naudoti. Dauguma odos priežiūros ekspertų rekomenduoja valyti veidą du kartus per dieną - vieną kartą ryte ir vieną kartą vakare. Valydami veidą ryte, pašalinsite per naktį ant odos susikaupusius riebalus ir nešvarumus, o valydami vakare pašalinsite makiažą ir teršalus, kurie per dieną pateko į jūsų odą.

Valydami veidą svarbu būti švelnūs. Sudrėkinkite veidą šiltu vandeniu ir sukamaisiais judesiais įtrinkite valiklį į odą. Venkite naudoti karštą vandenį, nes jis gali pašalinti natūralius odos riebalus ir sukelti sausumą. Po valymo kruopščiai nuplaukite veidą šiltu vandeniu ir švelniai nusausinkite odą minkštu rankšluosčiu.

Reguliariai šveiskite odą

Veido šveitimas yra svarbus odos priežiūros žingsnis dėl kelių priežasčių:

  • Pašalinamos negyvos odos ląstelės. Odos šveitimas padeda pašalinti negyvų odos ląstelių sankaupas, dėl kurių oda gali atrodyti papilkėjusi. Šis procesas padeda išryškinti lygesnę, šviesesnę ir sveikiau atrodančią odą. 
  • Atveria odos poras. Negyvos odos ląstelės ir riebalai gali užkimšti poras, dėl to gali atsirasti iššutimų ir kitų odos problemų. Šveitimas padeda pašalinti šias sankaupas ir išlaikyti poras švarias, todėl sumažėja spuogų ir kitų odos problemų rizika. 
  • Gerina odos tekstūrą. Reguliarus odos šveitimas padeda pagerinti odos tekstūrą, ji tampa lygesnė liečiant. 
  • Pagreitina ląstelių atsinaujinimą. Šveitimas skatina ląstelių apykaitą, naujų, sveikų odos ląstelių augimą ir padeda sumažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą. 
  • Pagerina kitų odos priežiūros produktų įsisavinimą. Pašalinus negyvų odos ląstelių barjerą, šveitimas padeda odai geriau įsisavinti kitus odos priežiūros produktus, pvz., drėkinamuosius kremus ir serumus.

Svarbu (!) šveitimą atlikti saikingai ir vengti perteklinio jos sudirginimo, nes tuomet oda gali netekti natūralių aliejų, parausti ir tapti jautri. Geriausia šveisti odą 1-2 kartus per savaitę, atsižvelgiant į odos tipą ir poreikius.

Naudokite toniką

Išsirinkite savo odos tipui tinkamą toniką ir užtepkite jį ant vatos diskelio, švelniai nuvalykite juo veidą ir kaklą du kartus per dieną, ryte ir vakare. Toniko naudojimas yra labai svarbus odos priežiūros rutinos žingsnis, nes:

  • Tonikas subalansuoja odos pH. Tonikas padeda atkurti natūralią odos pH pusiausvyrą po valymo, o tai gali padėti sumažinti sudirgimą ir sausumą. 
  • Pašalina nešvarumų likučius. Valikliai gali ne visiškai pašalinti visus makiažo, nešvarumų ir aliejų pėdsakus nuo odos, čia į pagalbą atkeliauja tonikai, kurie padeda pašalinti visus likusius likučius, todėl oda tampa gaivi ir švari. 
  • Drėkina odą. Glicerinas, alavijas ir hialurono rūgštis - tai daugelyje tonikų esantys ingredientai, kurie drėkina ir maitina švarią odą. 
  • Paruošia odą kitoms priemonėms. Tonikai pašalina odos likučius ir drėkina odą, todėl padeda paruošti odą kitoms odos priežiūros priemonėms, pvz., serumams ir drėkikliams, kad jie lengviau įsigertų. 
  • Skirti konkrečioms odos problemoms spręsti. Įvairūs tonikai gali būti skirti konkrečioms odos problemoms, pavyzdžiui, spuogams, senėjimui ar hiperpigmentacijai, spręsti. Pasirinkę toniką, skirtą konkrečioms odos problemoms spręsti, galite padidinti bendrą savo odos priežiūros procedūrų veiksmingumą.

Svarbu pasirinkti toniką, kuris tinka jūsų odos tipui ir kuriame nėra dirginančių ingredientų, pavyzdžiui, alkoholio. Be to, tonikas turėtų būti naudojamas po valymo ir prieš kitas odos priežiūros priemones, kad jo nauda būtų kuo didesnė.

Įtraukite antioksidantus

Antioksidantai atlieka svarbų vaidmenį apsaugant odą nuo laisvųjų radikalų - nestabilių molekulių, susidarančių dėl stresą sukeliančių aplinkos veiksnių, tokių kaip UV spinduliai, tarša, rūkymas ir pan. Laisvieji radikalai gali pakenkti ląstelėms ir prisidėti prie senėjimo proceso bei tam tikrų odos ligų, pavyzdžiui, smulkių linijų, raukšlių ir hiperpigmentacijos, atsiradimo. 

Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, atiduodami elektroną, kuris stabilizuoja molekulę ir neleidžia jai toliau kenkti. Antioksidantai taip pat padeda mažinti uždegimus ir saugo natūralų odos barjerą, kuris svarbus bendrai odos sveikatai ir išvaizdai palaikyti. 

Odos priežiūros priemonėse dažniausiai naudojami antioksidantai: vitaminas C, vitaminas E ir beta karotenas. Šie antioksidantai gali būti naudojami lokaliai - kremų, serumų ir kitų odos priežiūros priemonių pavidalu, arba vartojami į vidų - kaip sveikos mitybos dalis.

Įtraukite veido masažą

Įtraukite veido masažą į savo odos priežiūros procedūras, pirštais arba nefrito voleliu švelniai masažuodami veidą ir kaklą judesiais į viršų ir į išorę. Veido masažas yra svarbus grožiui, nes jis teikia daug naudos odai, o pagrindiniai veido masažo privalumai yra šie:

  • Pagerėjusi kraujotaka. Veido masažas padeda padidinti odos kraujotaką, todėl į ląsteles patenka daugiau deguonies ir maistinių medžiagų, o tai gali padėti pagerinti odos būklę ir išvaizdą. 
  • Geresnis limfos drenažas. Veido masažas gali padėti pagerinti limfos drenažą, sumažinti paburkimą ir suteikti jaunatviškesnę išvaizdą. 
  • Atsipalaidavimas. Veido masažas gali labai atpalaiduoti, sumažinti stresą ir įtampą veido, kaklo ir pečių srityse. Atsipalaidavimas gali padėti sumažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą, taip pat pagerinti bendrą odos būklę. 
  • Geresnis kosmetikos produktų įsisavinimas. Veido masažas suteikia geresnę kitų odos priežiūros priemonių absorbciją, o kuo giliau jos įsigeria į odą, tuo labiau veiksmingesnės. 
  • Kolageno gamybos skatinimas. Kolagenas yra baltymas, kuris suteikia odai elastingumo ir stangrumo. Veido masažas gali paskatinti kolageno gamybą, todėl pagerėja bendras odos stangrumas ir elastingumas.

Naudokite veido kaukę

Savo odos tipui tinkamą veido kaukę naudokite kartą ar du kartus per savaitę, vadovaudamiesi ant pakuotės pateiktomis instrukcijomis. Veido kaukėse dažnai būna ingredientų, kurie ne tik drėkina, šalina odos nešvarumus, bet ir ramina sudirgusią odą, mažina raudonį, skaistina odos spalvą, taip pat lygina smulkias raukšleles, papildo vitaminais ir kitais odais svarbiais ir būtinais elementais.

Drėkinkite odą

Odos drėkinimas yra labai svarbus norint išlaikyti natūralią drėgmės pusiausvyrą ir gali padėti išvengti senėjimo požymių, pavyzdžiui, smulkių linijų ir raukšlių, taip pat palaikyti bendrą odos sveikatą ir išvaizdą. Pateikiame keletą patarimų, kaip palaikyti odos drėgmę:

  • Gerkite daug vandens. Gerkite pakankamai vandens, kad oda būtų drėkinama iš vidaus. Siekite išgerti bent 8 stiklines vandens per dieną, kad oda būtų tinkamai sudrėkinta. 
  • Naudokite drėkintuvą. Sausas oras pašalina iš odos drėgmę, todėl naudodami namuose drėkintuvą galite grąžinti drėgmę patalpoje ir išlaikyti odos drėgmę. 
  • Naudokite drėkinamąjį drėkinamąjį kremą. Pasirinkite drėkinamąjį kremą, kurio sudėtyje yra drėkinamųjų medžiagų, pvz., glicerino, hialurono rūgšties arba alavijo, ir tepkite juo odą du kartus per dieną, ryte ir vakare. 
  • Venkite karšto dušo. Venkite karšto dušo, nes perkaitinus odą, ji netenka natūralių aliejų, todėl tampa sausa ir įtempta. Stenkitės naudoti drungną vandenį ir duše praustis ne ilgiau kaip 10-15 minučių. 
  • Naudokite veido dulksną, kuri greitai drėkina odą visą dieną. Turėkite buteliuką rankinėje ir gaivinkite juo odą, kai ji jaučiate, kad ji išsausėjusi ar pavargusi. 

Saugokite odą nuo saulės

Saulės ultravioletiniai spinduliai yra viena iš pagrindinių odos pažeidimų, įskaitant ankstyvą senėjimą, hiperpigmentaciją ir odos vėžį, priežasčių. Naudodami SPF filtrą galite apsaugoti odą nuo žalingo UV spinduliuotės poveikio.

Kremai su SPF filtrais apsaugo odą nuo paraudimų, skausmo ir odos lupimosi, nudegus ar pernelyg persikaitinus tiesioginiuose saulės spinduliuose. Nudegimai didina odos vėžio riziką, o UV spinduliuotė gali sukelti fotosenėjimą, t. y. priešlaikinį odos senėjimą, kurį sukelia saulės poveikis. Jautrią odą turintys žmonės yra ypač pažeidžiami UV spinduliuotės poveikio, todėl SPF filtras gali padėti apsaugoti jautrią odą, sumažinti sudirginimo ir kitų odos problemų riziką.

Pakankamai miegokite

Norint išlaikyti sveiką odą, būtina pakankamai miegoti, nes oda miego metu atsinaujina ir atsigauna. Stenkitės kiekvieną naktį miegoti 7-9 valandas ir susikurkite miego režimą, kuris padės jums nurimti ir atsipalaiduoti prieš miegą.

Norint turėti gražią odą, labai svarbu pakankamai miegoti, nes miego metu odoje vyksta natūralus ląstelių atsinaujinimo procesas, kuris padeda išlaikyti sveiką ir gaivią išvaizdą. Miego trūkumas gali sukelti odos uždegimą, dėl kurio oda parausta, paburksta ir tampa matinė. Pakankamas miegas gali padėti sumažinti uždegimą ir išlaikyti skaisčią bei gaivią odos išvaizdą. Miego metu odoje natūraliai padidėja drėkinamųjų junginių gamyba, todėl oda išlieka putli ir sudrėkinta, o pakankamas miegas apskritai gali padėti sumažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą, nes miego metu atsipalaiduoja visi raumenys ir oda tampa lygesnė. Geras miegas pagerina kraujotaką, todėl oda gali gauti daugiau deguonies ir maistinių medžiagų, o tai padeda išlaikyti jos sveiką ir švytinčią išvaizdą.

Valgykite sveiką ir subalansuotą maistą

Sveika, subalansuota mityba, kurioje gausu vitaminų ir antioksidantų, gali taip pat padėti palaikyti odos sveikatą. Įtraukite į savo mitybą tokius maisto produktus kaip lapiniai žalumynai, riešutai ir uogos ir sumažinkite perdirbtų maisto produktų ir cukraus, kurie gali prisidėti prie odos išbėrimų ir kitų odos problemų, vartojimą. Oda tarsi veidrodis atspindi viską, kas sudedama į jūsų skrandį ir žarnyną, todėl norėdami išvengti bėrimų, paraudimų, dėmių, spuogų, turėtume vengti maisto produktų, kurie akivaizdžiai kenkia jūsų odos grožiui.

Apibendrinant, galima pasakyti, kad odos išvaizdai ir sveikatai yra svarbūs visi veiksniai - tiek vidiniai, tiek išorini

ai, tad rūpintis savo oda turime nuolat, gerdami pakankamai skysčių, sveikai maitindamiesi, pakankamai miegodami bei pasirinkdami tinkamas kosmetikos priemones odos priežiūrai.

Rekomenduojami video