Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žoliautoja pataria prieš renkant žoleles žiūrėti pro langą, o ne į kalendorių

Pirmoji taisyklė – žiūrėti ne į kalendorių, o pro langą: pavasaris kartais labai skuba, o kartais – labai vėluoja, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako žoliautoja Rasa Subačienė. Ji patarė, kokias žoleles ir kada rinkti, tačiau perspėjo – rinkite atsakingai, tik tiek, kiek suvartosite.

„Žinynuose būna parašyta, kad beržų lapelius reikia skinti gegužės mėnesį, birželio mėnesį jie jau netinka, bet jeigu nueisite į paunksmę, kur berželiai gauna mažai šviesos, jie puikiai tinka ir birželio pradžioje“, – teigia ji.

Puslaukinio juodojo serbento gėrybes galima skinti visą sezoną – šiuo metu jis pasipuošęs jaunais šviežiais lapeliais. Dilgėles galima skinti jau nuo ankstyvo pavasario, tačiau dabar yra puiki proga prisiskinti dilgėlių žiemai. „Imant stipriai ir be jokio drebėjimo jos nedilgina“, – tikina tiesiog rankomis dilgėles raškanti moteris.

Kaip ir juodieji serbentai, taip ir dilgėlės ypač naudingos dėl jose esančio chlorofilo, padedančio sustiprinti kraują. Ir nors visi žino, kad dilgėlės kraują tirština, pasak R. Subačienės, vartojamos mažais kiekiais kartu su kiaulpienėmis problemų nepridarys. Galima gerti arbatą ar dėti į žaliuosius kokteilius.

Liepos apatines šakeles puošia gana jauni lapeliai – tai tikras vitaminų ir įvairių mikroelementų šaltinis. Jaunus švarios liepos lapelius, anot žoliautojos, galima ir tiesiog sukramsnoti.

„Plačialapis gyslotis – labai geras augalas, bet jo augavietė yra pakelės. Tad pakelę reikia surasti tokią, kuri būtų švari, ar bent nubraukti nuo lapukų dulkes, kad dantys negirgždėtų. Gysločių vidurinius, tik tik išsisukusius lapelius galima skaniai suvalgyti. Jie – antra žolelė pradėjus kosėti, nes skystina gleives“, – pasakoja R. Subačienė.

Gysločiai puikiai tinka žaliesiems kokteiliams ar arbatai gaminti. O žiemai žoliautoja tikina renkanti siauralapius gysločius – jų ji rekomenduoja prisirinkti visoms mamoms, auginančioms linkusius kosėti vaikus. Juos galima skinti visą vasarą.

„Būtinai reikia prisirinkti ir žemuogių, nes jos yra mūsų geležies šaltinis, jų lapeliai puikiai fermentuojasi, džiovinti tinka arbatai, gardžiai kvepia ir turi įvairių medžiagų“, – pažymi ji.

Dabar taip pat geras laikas prisirinkti eglučių ūgliukų – džiovinti neverta, galima dėti į žaliuosius kokteilius ar arbatą ar netgi tiesiog valgyti žalius.

„Einant į gamtą reikėtų nepamiršti paties pagrindinio dalyko – rinkite tiek, kiek suvartosite. Jeigu abejojate, ar suvartosite, nerinkite“, – perspėja žoliautoja R. Subačienė.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Rekomenduojami video