Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žiemojanti egzotika

Norite egzotikos savo kieme? Lauke žiemojantys kaktusai tam puikiai tiks! Jiems tereikia saulėtos vietos ir laidaus, skurdaus dirvožemio.

Atvyko iš Maskvos

Tikriausiai nėra žmogaus, kuris nežinotų, kaip atrodo kaktusai. Dėl nepaprastai didelės formų įvairovės, egzotiškos išvaizdos ir nereiklumo jie seniai tapo vienais mėgstamiausių kambarinių augalų. Tūkstančiai kaktusų rūšių paplitusios šilto ir sausringo Šiaurės bei Pietų Amerikos klimato zonoje ir tik nedaugelis prisitaikiusios augti drėgnuose tropiniuose miškuose.

Kaktusų augintojas Kęstutis Vyšniauskas prisipažino, kad prieš 13 metų iš Rusijos gėlininkų gavęs Opuntia phaecantha var.camanchica, netikėjo, jog jis gali žiemoti atvirame grunte Lietuvoje. „Jie tvirtino, kad šios rūšies kaktusai gerai žiemoja net Maskvoje, – pasakojo augintojas. – Spalio viduryje gautą augalą pasodinau tiesiai į lauką ir pridengiau eglių šakomis. Pavasarį nutirpus sniegui nustebau, kad jis puikiausiai peržiemojo. Vėliau šios rūšies sąžalynų teko matyti Rygos botanikos sode.“

Įsitikinęs, kad kai kurios opuncijos Lietuvoje tikrai gali žiemoti, K.Vyšniauskas pradėjo ieškoti naujų veislių. Pirmiausia išbandė auginamas Vidurio Europoje. Dauguma iš Prahos, Bratislavos ir Vienos botanikos sodų gautų sėklų išdygusių sėjinukų puikiai žiemojo. Vėliau Kęstutis gavo sėklų iš Kanados gėlininkų. „Sėjau sėklas, surinktas JAV aukštikalnėse – iš viso teko išbandyti daugiau kaip 50 opuncijų rūšių, gamtinių formų ir veislių“, – pasakojo kaktusų augintojas.

Tinkama vieta

Dabar, po maždaug dešimtmečio bandymų, kieme liko mažiau kaip 20 geriausiai žiemojančių ir nereiklių opuncijų rūšių. Kai kurios rūšys iššalo per pirmąsias šalnas, o kai kurios, atlaikiusios 20 laipsnių ir didesnį speigą, iššalo labai šaltomis besniegėmis žiemomis. Dalis rūšių, ištvėrusių didžiausius šalčius, šiltomis žiemomis nuo drėgmės pertekliaus supuvo.

K.Vyšniauskas bandė lauke auginti ir kitų genčių kaktusus apvaliais, cilindriniais stiebais. Kai kurios Echinocereus rūšys puikiai išsilaikė ne vienus metus ir net žydėjo. Gerai žiemodavo net ir maži sėjinukai, tačiau jie neištvėrė šiltų ir lietingų žiemų. Iš JAV aukštikalnių kilusios Echinocereus rūšys Lietuvoje gali žiemoti, tik joms reikia parinkti labai sausą vietą ir prieš žiemą pridengti stiklu, kad nepatektų pernelyg daug drėgmės.

„Iš mūsų išbandytų opuncijų labai gerai žiemoja Opuntia phaecantha var.camanchica, Opuntia fragilis, Opuntia rhodantha ir įvairios Opuntia polyacantha formos, – dalijosi patirtimi K.Vyšniauskas. – Šios rūšys labai lengvai auginamos.“

Svarbiausia – parinkti tinkamą vietą. Ji būtinai turi būti saulėta, aukštesnė, kad žiemą ir pavasarį nestovėtų vanduo. Dirva turi būti laidi, geriausiai tinka lengvas priesmėlis. Opuncijos net šalčiausiomis žiemomis žiemoja nedengtos. Vėlai rudenį stipriai atšalus orams jų stiebai raukšlėjasi ir gula ant žemės. Pavasarį jos atrodo suvytusios ir negyvos, tačiau orams šylant stiebai pučiasi ir keliasi nuo žemės. Jei vieta tinkamai parinkta, opuncijos auga puikiai: jų nereikia tręšti, per sausras laistyti, jų nepuola ligos ar kenkėjai. Šiuos kaktusus geriausia sodinti alpinariumuose tarp akmenų, jie puikiai dera su kitais sukulentais ar jukomis. Opuncijos žydi labai gausiai, jei tik joms netrūksta saulės ir nėra tręšiamos.

 

 

 

 

Rekomenduojami video