Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žiemai sliekus reikia pakviesti į namus

Turbūt nerasi sodininko ar daržininko, nežinančio apie Kalifornijos sliekų naudą. Jų gaminamas biohumusas – puiki trąša. Sliekai puikiai peržiemoja, jei jiems sudaromos tinkamos sąlygos.

Bado režimas

Kalifornijos sliekams saugiausia praleisti žiemos sezoną patalpoje, kurioje ištisus metus būna teigiama temperatūra. Artėjant šaltesniems orams, į komposto dėžę reikėtų mesti kuo mažiau biologiškai skaidžių atliekų, kad sliekai išalktų ir susitelktų pačiame viršuje. Tada viršutinį 20 cm komposto krūvos sluoksnį reikėtų nukasti ir kartu su „augintiniais“ perkelti į dėžę ir įnešti į šildomas patalpas. Šią procedūrą galima kartoti kelis kartus ir taip perkelti kuo daugiau Kalifornijos sliekų. Prieš pakartotinai nukasant vertėtų uždėti apie 10–15 cm šviežesnio komposto ir palikti savaitei arba dviem, kad Kalifornijos sliekai vėl spėtų pakilti į viršutinį dėžės sluoksnį. Kalifornijos sliekams perkelti galima naudoti ir plastikinius tinkliukus. Ant jų uždėjus komposto, per savaitę ar dvi sliekai pakils ir juos bus galima patogiai perkelti.

Reikia patalo

Jei nėra galimybės Kalifornijos sliekus apgyvendinti šildomose patalpose, rūsyje arba garaže, reikia pasirūpinti, kad jie nesušaltų žiemodami lauke. Vidutinei lauko temperatūrai artėjant prie 10 laipsnių šilumos, reikėtų uždėti pirmąjį 10 cm šviežio mėšlo sluoksnį ant krūvos, esančios komposto duobėje, ir ją uždengti 30 cm šiaudų sluoksniu. Visą žiemą rekomenduojama matuoti temperatūrą, kad ji per daug neįkaistų ar neatvėstų. Jei lauko temperatūra nukrinta žemiau nulio, reikėtų uždėti dar vieną 15 cm šviežio mėšlo sluoksnį ir užkloti 30 cm šiaudų. Tai kartoti, kol vidutinė paros temperatūra nepasieks 10 laipsnių šilumos arba kol vidinė komposto dėžės temperatūra nepasieks 25 laipsnių šilumos. Komposto dėžę galima apdėti šiaudais, šviežiu mėšlu arba apšiltinti putų polistireno plokštėmis, akmens vata.

Pasislėps patys

Jei nėra galimybės naudoti mėšlo, rekomenduojama kompostinę prieš atvėstant orams apšiltinti putų polistireno lakštais (5 cm storio ar storesniais) arba akmens vata. Šaltesniu periodu sliekams galima duoti daugiau daržovių ir vaisių, kurie pūdami išskirs šilumą, taip pat galima uždėti šiaudų, šieno, papuvusios žolės. Kalifornijos sliekai, jausdami, kad jiems šalta, trauksis ten, kur šilčiau, tad svarbiausia – išlaikyti aukštesnę nei 10 laipsnių šilumos temperatūrą pačiame komposto krūvos centre. Jei komposto duobė gili, išklota tinkliuku, apsaugančiu nuo kurmių, paspaudus šalčiams, Kalifornijos sliekai gali nusileisti žemiau įšalo zonos ir taip apsisaugoti nuo šalčio. Todėl įrengiant komposto duobę verta pasistengti, kad ji būtų gilesnė.

 

 

Rekomenduojami video