Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žemaitis sukūrė sunkiausią dviratį pasaulyje

Šių metų pradžioje į Degaičių (Telšių r.) paštą iš Didžiosios Britanijos atkeliavęs didelis vokas suteikė nemenką džiaugsmą visai miestelio bendruomenei – jame atsiųstais dokumentais buvo patvirtinta, kad pasaulio rekordus fiksuojanti agentūra „Guinness World Records“ Degaičių seniūno Antano Kontrimo sukurtą dviratį, kurio svoris – net 1 416 kilogramų, oficialiai pripažino sunkiausiu dviračiu pasaulyje. Ankstesnio „rekordininko“ svoris nesiekė tonos.

Panaudojo girnapuses

Besidomintiesiems įvairiais rekordais A.Kontrimo pavardė jau žinoma – šis vyras yra stipriausios barzdos planetoje savininkas. Barzda jis kilnoja alaus statines, maišus su grūdais, net žmones. 1999 m. tiesioginiame eteryje A.Kontrimas barzda pakėlė 54 kg sveriančią televizijos laidų vedėją Eglę Bučelytę. Vėliau barzda kilnodamas įvairius svorius jis pasiekė net 12 Gineso rekordų, naujausias iš jų – 63,2 kilogramo.

Paklaustas, kaip kilo mintis sukurti sunkiausią dviratį pasaulyje, Degaičių seniūnas teigė,kad ją pakurstė gana praktiški ketinimai – nebuvo kur dėti trijų greta dabar jau buvusių kultūros namų gulėjusių girnapusių.

„Kai veikė kultūros namai, vyrams būdavo patogu ant girnapusių susėsti, pasišnekučiuoti, alaus išgerti. Tačiau kai vietoj jų buvo įrengta bažnyčia, girnapusės atsidūrė visiškai ne savo vietoje“, – „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo A.Kontrimas.

Taigi jis parsivežė girnapuses į savo kiemą ir ėmė sukti galvą, kur jas panaudoti. „Žinojau, kad sunkiausias pasaulyje dviratis sveria apie 750 kilogramų, o maniškės vienos girnapusė svoris buvo apie 500 kilogramų, tad nusprendžiau, kad jos puikiai tiktų ratams ir galbūt pavyktų pagaminti dar sunkesnį dviratį“, – atskleidė pašnekovas.

Užregistruoti sunkiausią pasaulyje dviratį Gineso rekordų knygoje užtruko net dvejus su puse metų, tačiau galiausiai tai patvirtinantys sertifikatai atkeliavo į Degaičius. Asmeninio archyvo nuotr.

Parodyti parką

Vyras neslėpė, kad norą sukonstruoti sunkiausią dviratį pasaulyje išprovokavo gana pragmatiniai sumetimai – noras patraukti kuo didesnį dėmesį į unikalų Degaičių botanikos parką, kuriame auga apie 300 skirtingų rūšių medžių ir per 320 rūšių gėlių.

„Norėjosi atkreipti pajūrio link važiuojančių žmonių dėmesį į tikrai vertą objektą – mūsų botanikos parką. Nors Degaičiai įsikūrę greta Telšių, visai šalia Šiaulių plento, tačiau važiuodami pro šalį ir matydami nuorodas į parką tik nedaugelis tautiečių užsukdavo. Pamanėme, kad žmonėms galėtų būti įdomu išvysti sunkiausią dviratį pasaulyje, o paskui rastų šiek tiek laiko ir parkui apžiūrėti“, – pasakojo Degaičių seniūnas.

Tad žiemą kartu su auksarankiu suvirintoju ir metalo meistru Albinu Rimkumi vyrai ėmėsi darbo ir pradėjo kurti milžinišką dviratę transporto priemonę. Jai konstruoti visų reikalingų medžiagų idėjos autoriai rado metalo supirktuvėse ir laužynuose – nė viena detalė nebuvo pirkta parduotuvėje. Per maždaug metus laiko idėja buvo įgyvendinta – sukurtas sunkiausias pasaulyje dviratis.

Ilga procedūra

Dar vėliau kilo mintis šį dviratį užregistruoti Gineso rekordų knygoje. Tačiau tai pasirodė esanti nelengva ir nepigi užduotis, mat agentūros „Guinness World Recordsatstovai sutiko atvykti į Lietuvą tik už labai solidų honorarą, siekiantį daugiau nei 2,5 tūkst. eurų. Tokių pinigų, savaime suprantama, A.Kontrimas rasti negalėjo, todėl teko ieškoti kitų būdų – bandyti rekordą įregistruoti savo jėgomis.

Tuomet iš „Guinness World Recordsatstovų buvo gautas privalomas darbų, kuriuos privalu nuveikti, kad rekordas būtų užfiksuotas, sąrašas. Dviratis turėjo būti pasvertas sertifikuotą įrangą turinčių svėrėjų ir savo eiga nuvažiuoti bent 100 metrų lygiu keliu (arba į nežymią įkalnę, bet jokiu būdu – į nuokalnę). Taigi, to oro uosto ruožo, kuriuo turėjo riedėtis dviratis, lygį taip pat privalėjo išmatuoti ir pavirtinti sertifikuoti geodezininkai.

Į Didžiąją Britaniją, kur įsikūrusi agentūros „Guinness World Recordsbūstinė, buvo nusiųstos iš žemės palydovų darytos topografinės vietovės ir jos reljefo nuotraukos su išsamiu aprašymu. Sunkiau sekėsi rasti sertifikuotus svėrėjus, tačiau galų gale dviratį pasvėrė Metrologijos tarnybos specialistai.

100 metrų važiavimas dviračiu buvo filmuojamas, o vaizdo medžiaga taip pat pridėta prie visų dokumentų.

Važiuoti dviračiu teko net kelis kartus, nes rekordų agentūra dėl šone sumontuotų apsauginių ratukų jo nepripažino dvirate transporto priemone – ratukus teko pašalinti ir dar kartą atlikti bandomąjį važiavimą prižiūrint oficialiems stebėtojams.

„Registruodami sunkiausią pasaulio dviratį, užtrukome net dvejus su puse metų. Jį teko perdaryti, iš naujo sverti ir atlikti bandomąjį važiavimą stebint specialistams, kol galiausiai pasaulio rekordų agentūra oficialiai pripažino dviratį sunkiausiu pasaulyje. Vargome tikrai daug, tačiau rankų nenuleidome – žemaičiai nepasiduoda“, – rodydamas oficialų „Guinness World Records“ sertifikatą džiaugėsi A.Kontrimas.

A.Kontrimas: „Labiausiai norėjome atkreipti dėmesį į mūsų botanikos parką. Pamanėme, kad žmonėms galėtų būti įdomu išvysti sunkiausią pasaulyje dviratį, o paskui rastų šiek tiek laiko ir parkui.“ Asmeninio archyvo nuotr.

Idėja pasiteisino

Galų gale, po ilgų susirašinėjimų ir pastangų, 2016 metais Gineso rekordų knygos atstovams buvo pateikta visa jų prašoma medžiaga. Tačiau tik 2018-ųjų sausį oficialus rekordą patvirtinantis dokumentas atkeliavo į Degučius. „Pašte išvydęs didelių matmenų siuntinį su „Royal Mail“ antspaudais, nepaprastai apsidžiaugiau, nes iš karto supratau, kas jame yra“, – neslėpė A.Kontrimas.

12 Gineso rekordų pasiekęs vyras prisiminė, kad 2000-aisiais, kai pasiekė pirmąjį rekordą savo barzda pakeldamas merginą, jam užfiksuoti užteko pateikti 3 straipsnių iškarpas ir nuotraukas. „Vėliau, matyt, organizatoriai užčiuopė pelningą gyslą ir iš norinčiųjų registruoti rekordus ėmė prašyti nemenkų honorarų“, – svarstė stipriausios pasaulyje barzdos savininkas.

Paklaustas, ar labai sunku minti beveik pusantros tonos sveriantį dviratį, A.Kontrimas tikino, kad lygiu keliu tai daryti gali net senoliai ir vaikai. „Dviratį sugeba paminti ir mūsų parko siela bei ilgametis jo prižiūrėtas A.Kišonas, kuriam jau 92 metai. Neseniai keliolika metrų šiuo dviračiu numynė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis“, – pasakojo vyras.

A.Kontrimas pasidžiaugė, kad pirminė idėja pasiteisino su kaupu – nemažai žmonių, keliaujančių prie jūros, pirmiausia užsuka į Degaičius apžiūrėti sunkiausio pasaulyje dviračio, o vėliau mielai aplanko ir parką „Turėjome svečių ne tik iš įvairiausių Lietuvos miestų, bet ir iš tolimų užsienio valstybių, pavyzdžiui, Kanados, Škotijos“, – džiaugėsi pašnekovas.

Vyks čempionatas

Kad būtų įmanoma minti beveik pusantros tonos sveriančio dviračio pedalus ir jis važiuotų, buvo sumontuotas reduktorius, per kurį galinis ratas varomas grandine. Šios transporto priemonės ilgis yra 283 centimetrai, aukštis – 180 centimetrų, plotis – 135 centimetrai.

Kasdien dviratis stovi prirakintas prie Degaičių seniūnijos. Tik ne todėl, kad būtų bijomasi vagystės, o baiminantis, kad kas nors savavališkai nepradėtų važinėtis ir per neapdairumą neprisidarytų bėdų – neužvažiuotų kam ant kojos ar panašiai., mat vienas dviračio ratas sveria daugiau nei pusė lengvojo automobilio.

Sunkiausias pasaulyje 1 416 kilogramų dviratis pernai tapo valstybiniu gamtos paveldo objektu. Šių metų rugpjūčio mėnesį Degaičiuose vyks sunkiausio pasaulyje dviračio mynimo čempionatas.

 

 

Rekomenduojami video