Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vietoje gėlyno – dekoratyvus daržas

Puošiantys savo aplinką paprastai vadovaujasi iš senolių paveldėtomis taisyklėmis – atviroje ir visiems matomoje vietoje puoselėja gražius gėlynus, o kur nors sklypo kampelyje sodina akiai nematomus daržus. Tačiau dabar populiarėjanti tendencija kurti estetiškus ir dekoratyvius daržus turi labai daug privalumų. Išvaizdžios daržovės puošia aplinką, jas galima komponuoti su tikromis gėlėmis, o toks mišrus sodinimas išsprendžia ir daugelį problemų. Mat tam tikrų gėlių ir daržovių kaimynystė padeda išvengti kenkėjų, sukuria gerą mikroklimatą derliui tarpti.

Pakerėjo Vilandri sodai

Savo sode Maišiagaloje Brigita Ramelienė tokį daržą pradėjo kurti grįžusi iš kelionės po Prancūziją. Prieš daugiau kaip du dešimtmečius aplankiusi Vilandri pilį, garsėjančią įspūdingais sodais, ji nutarė tokius sukurti savo aplinkoje. Iš įvairių daržovių sukurti įspūdingi geometriniai raštai taip pakerėjo sodininkę, kad pradėjusi nuo eksperimentų, šiandien ji džiaugiasi netikėtai atradusi privalumų – šis daržas nereikalauja tokių pastangų, kokių reikia tradiciniam variantui. „Tai greičiau yra mano kūryba, žaidimas, kuriam kiekvienais metais negaliu atsispirti“, – aiškino sodininkė.

Norintiems kurti dekoratyvinį daržą reikėtų atsisakyti įprastų lysvių. Jos turėtų būti kitokios formos – kvadratinės, trikampės, apvalios, spiralinės ar išsidėsčiusios zigzagu. Tokios lysvės atrodo kur kas originaliau. Kad geometrinės formos deramai išryškėtų, turi būti suformuoti tikslūs jų kraštai. Tokiuose daržuose labai gerai atrodo pakeltos lysvės, jos gražiai įrėminamos. Būtų paprasčiau įrėminti lysves neaukštais augalais, tokiais kaip serenčiai ar levandos. Tinkamų augalų lysvių apvadams rasite ir tarp daugiamečių žolinių augalų – tai rasakilos, katžolės, neaukšti snapučiai. Taip pat galima panaudoti impregnuotą medieną ar plytas.Tiesa, pačiose lysvėse visai nebūtina daržovių sodinti tiesiomis linijomis – galima kurti įvarius raštus, jei tik lysvė ganėtinai didelė. O jei ji maža, čia verčiau auginti vienos rūšies daržoves.

Griežtos formos

Griežtų formų lysvių kvadratai ir stačiakampiai patrauklūs akiai, atrodo estetiškai. „Kokią formą pasirinkti, taisyklių nėra, tradiciškai bent jau iki mūsų iš viduramžių atėjusio dekoratyvinio daržo formos paprastai būna geometrinės figūros, – aiškino B.Ramelienė. – Galima formuoti ir kitaip, tačiau man prie širdies stačiakampiai, kvadratai ar apskritimai, taip patogiau laikytis sėjomainos – kasmet lysvėje galima auginti vis kitą kultūrą.“

Įdomi ir trikampio formos lysvė, primenanti saulutę, tačiau ją pasidaryti gan sudėtinga. Tad jei daržui skirtas plotas mažas, tokios sudėtingos formos geriau vengti.

Svarbi dekoratyvinio daržo dalis – takeliai. Centrinius takelius geriausia daryti ne mažiau kaip 70 cm pločio, kad būtų galima pravažiuoti su karučiu, o mažesnius – apie 45 cm pločio, kad būtų laisvai galima iš visų pusių apeiti lysves. O svarbiausia – jie turi būti ryškūs, išsiskiriantys ir pabrėžiantys lysvių simetriją bei grožį. Todėl rekomenduojama juos išpilti skalda, žvyru, žievės mulčiu ar pan.Norintiems pasidžiaugti daržovių gėlynu patyrusi sodininkė pirmiausia siūlo susiplanuoti ir viską apskaičiuoti popieriaus lape.

Komponavimas

Į klausimą, kokias daržoves sodinti į tokį daržą, sodininkė atsakė – kokias tik norite: „Tarkim, tų pačių burokėlių lapai labai gražūs, jie tikrai atrodo įspūdingai. Puiki kompozicija burokėlius sodinti su lobelijomis ir krapais.Vėliau nuėmus daržą į burokėlių vietą galima pasodinti ką nors kito. Taip pat gerai atrodo ir kitos daržovės: pomidorai, agurkai, kopūstai, paprikos, salotos ir kt. Galima sugalvoti begales kompozicijų, kad daržas atrodytų tarsi meno kūrinys.“

Tačiau sodinant augalus reikia žinoti keletą dalykų. Išraiškingų formų lysvėse daržovės komponuojamos grupėmis, laikantis griežtos sistemos. Iš jų galima dėlioti geometrinius raštus, tačiau čia slypi vienas „bet“: prižiūrėti tokias lysves bus sudėtinga, nes daržovės yra sezoniniai augalai ir suvalgytas gėrybes teks keisti naujomis. Todėl jei nuėmus derlių atsiranda tuščių plotelių, ten galima pasodinti vienmečių gėlių.

Daržoves tinka komponuoti laikantis tų pačių principų, kaip ir formuojant gėlynus. Pakraštyje auginami žemiausi augalai, tarkim, prieskoninės žolės – karpomos jos išsaugo dekoratyvumą visą sezoną. Toliau gali želti plotelis morkų gražiais ažūriniais lapais, paskui išryškėti sodresni burokėlių lapai ir kopūstai, kurių galvos primena didžiulius žiedpumpurius. Aukščiausius augalus – saulėgrąžas, vijoklinės pupeles, kvapiuosius pelėžirnius – reikėtų sodinti centre. Vijoklinių daržovių atramos turi būti dekoratyvios – paprasti šakaliai netiks. Čia dar galima pasodinti įdomiau suformuotą vaiskrūmį.

Geriausias variantas, kurį siūlo sodininkė, daržoves derinti su gėlėmis ar kitais dekoratyviniais augalais. Vienas iš patraukliausių daržovių gėlyno bruožų – ryškiaspalvis įvairių daržovių vaizdas, paprastai sukurtas papildymo arba priešpriešos principais. Pirmąjį galima gauti greta susodinus raudonus mangoldus, kopūstus ir burokėlius, antrąjį – derinant raudonas ir žalias salotų rūšis. Šalia tokių daržovių derinių gražiai atrodys ir įvairiaspalvės gėlės. „Pasiremdami šiais spalvų komponavimo principais, galėsite sukurti pačias neįprasčiausias spalvines gamas, – pripažino B.Ramelienė. – Jei gėlynas susidės iš kelių lysvių, jas vieną nuo kitos galėsite atskirti levandų, beručių, laiškinių svogūnų, petražolių eilėmis. Kompoziciniai daržovių gėlynai dažnai yra kuriami kontrasto principu, derinamos paprastos ryškios gėlės: medetkos, nasturtės, serenčiai ir kt.“

Naudinga kaimynystė

Beje, toks mišrus sodinimas gali išspręsti nemažai daržo problemų. Pavyzdžiui, jei šalia kopūstų pasėsite serenčių, amarai jų nepuls.Prie pomidorų ir paprikų geriausia pasėti bazilikų, melisos, o prie kukurūzų – ankštinių. Prie pomidorų negalima sėti krapų, pankolių, bulvių. Agurkai puikiai dera su kopūstais ir krapais. Gėles ir daržoves pasodinustoje pačioje vietoje, augalai apsikeis maistinėmis medžiagomis ir savybėmis. Pavyzdžiui, gėlės uždengia daržovių šaknis ir apsaugo jas nuo sausros, malonus aromatas pritraukia apdulkinančius vabzdžius, o aštrus kvapas atbaido kenkėjus.Žalios daržovės ir žalumynai, tokie kaip salotos, petražolės, krapai, yra derinami su svogūninėmis gėlėmis. Taip pat šalia morkų galite sodinti narcizus. Išrauti išblukusių gėlių svogūnėlius nėra sunku,tad šakniavaisių nepažeisite, o paviršiuje augančios morkos uždengs laisvą vietą.

Dekoratyvios daržovės

Mangoldai– „BrightLights“ (geltonais, oranžiniais lapkočiais), „RubyRed“ (raudonais lapkočiais).

Burokėliai – „Bull‘sBlood“ (tamsialapis).

Garstyčios – „RedFeather“ (labai karpyti, bordiniai, aštraus skonio lapai), „YellowFeather“ (karpyti, gelsvi lapai).

Pankoliai– „Bronze“ (ažūrinė, rusva lapija).

Pupelės – „Sunbright“ (geltoni lapai, raudoni žiedai), „CrimsonFlowered“ (pilkšvi lapai, raudoni žiedai).

Salotos – „AustralianYellowleaf“ (gelsvos), „Merlot“ (ryškiai bordinės), „Revolution“ (beveik juodos).

Lapiniai kopūstai – „Nero di Toscana“ (dėl melsvų lapų faktūros vadinamas „dinozaurų maistu“), „Redbor“ (stambi veislė stipriai garbanotais violetiniais lapais), „RedFeather“ (labai karpyti lapai, rudenį iš žalių virstantys ryškiai violetiniais).

Rekomenduojami video