Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Verta sėti anksčiau ir dažniau

Visų pamėgti ridikėliai – greičiausiai užaugančios, daug vitaminų turinčios šakniavaisinės daržovės. Kokių veislių ridikėlius rinktis ir kaip juos auginti, pataria agronomė Joana Giedraitytė.

Šviežias mėšlas netinka

„Ridikėliams auginti labiausiai tinka humusingi priesmėliai ir lengvi priemoliai. Nepatartina jų sėti sausuose smėlynuose ar sunkiose supuolusiose dirvose, nes jose išauga deformuoti, prastesnio skonio šakniavaisiai. Šiltnamio, žinoma, neperkelsi, o darže geresnę vietą galima parinkti, – teigė J.Giedraitytė. – Jei dirva sunkoka, pridėkite į ją komposto, perpuvusio mėšlo ar nerūgščių durpių. Jokiu būdu negalima naudoti šviežio mėšlo, nes augalai išeis į lapus, o šakniavaisiai neaugs.“

Agronomė priminė, kad prieš sėją dirvą reikia gerai supurenti, grėbliu į ją įterpti komposto, perpuvusio mėšlo ar nurūgštintų durpių. Taip dirvožemis papildomas maisto medžiagomis. „Lysvę išlyginkite ir lengvai suspauskite. Jei dirvožemis lengvas, jo struktūros pagerinti nereikia, galite naudoti mineralines trąšas. Tam tinkamiausios komplesinės trąšos su nedideliu kiekiu azoto. Į 10 kv. m plotą užteks įterpti 150–200 g trąšų. Per didelis trąšų, ypač azoto, kiekis, kaip ir šviežias mėšlas, neigiamai veikia ridikėlių augimą ir derlių. Papildomai tręšti nereikia, nebent augalai silpni. Ridikėliai labai greitai užauga, todėl maisto medžiagų sunaudoja nedaug“, – sakė pašnekovė.

Būtina sėjomaina

Ridikėlius auginti galima beveik po visų daržovių, išskyrus kryžmažiedžius (ridikus, kopūstus, griežčius ir kt.), nes jie priklauso tai pačiai augalų šeimai, todėl sirgs tomis pačiomis ligomis, juos puls tie patys kenkėjai. Dirvožemio pH turėtų būti silpnai rūgštus ar neutralus. „Išrinkite gerai saulės apšviestą vietą, tada susiformuos didesni šakniavaisiai, juose mažiau kaupsis nitratų, lapai užaugs mažesni. Jei pavasarį ridikėlių norite turėti ilgesnį laiką, juos sėkite kas porą savaičių. Rudens derliui sėkite nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio vidurio“, – priminė specialistė.

Pasak J.Giedraitytės, ridikėliai sėjami tarp eilučių paliekant 10–12 cm, o tarp augalų – 3–5 cm tarpus. Sėklas reikėtų berti į 1,5–2 cm gylį. „Kad būtų patogiau, galite pasigaminti ženklintuvą. Tam reikia 30x40 cm dydžio ir 3 cm storio lygios lentos. Prie jos pritvirtinkite 2 cm ilgio ir mažiausiai 1 cm storio medinius pagaliukus (tam galima panaudoti vyno butelių kamščius). Atstumai tarp pagaliukų turėtų būti 4–5 cm. Kad būtų patogiau dirbti, prie lentos pritvirtinkite rankeną ar kotą. Ženklintuvą spauskite į žemę taip, kad dygliai vienodai giliai sulįstų į dirvą. Jei duobutės užbyra žemėmis, vadinasi, ji nepakankamai drėgna. Į kiekvieną duobutę dėkite po vieną sėklą. Pasėję sėklas, duobutes atsargiai užakėkite grėbliu“, – patarė agronomė.

Galima auginti ir daigais

„Jei norite dar greičiau sulaukti derliaus, ridikėlius sodinkite daigais. Šis būdas labiau tiks kruopštesniems augintojams. Sėklas pasėkite į dėžutes ir daiginkite namuose. Kai skilčialapiai (netikrieji lapeliai) jau bus gerai išsivystę, bet tikrųjų lapų dar nebus, ridikėlius persodinkite į nuolatinę vietą. Taip pasodinti šakniavaisiai greičiau užauga, yra stambesni, geresnės kokybės. Kad ridikėliai būtų skanesni, nebūtų žyduolių, karštomis sausomis dienomis juos laistykite šaltu vandeniu“, – sakė J.Giedraitytė.

Kokias veisles rinktis

Labai anksti sėti šiltnamyje ir lauke tinka hibridinių veislių ridikėlius: Apache F1, Vienna F1, Celesta F1, Primara F1. Hibrido Apache F1 veislę jau žino dauguma augintojų, ji mėgstama dėl labai anksti formuojamų kokybiškų šakniavaisių. Šie užauga pailgi, raudoni, baltu galiuku. Tokius šakniavaisius labai patogu pjaustyti. Lietuvoje dažniau auginami ridikėliai apvaliais šakniavaisiais. Tokius išaugina hibridai Vienna F1, Celesta F1 ir Primara F1. Jų šakniavaisiai labai greitai auga, būna labai kokybiški, išvaizdūs, skanūs, sultingi, dideli ir vienodi. Šie hibridai puikiai auga ir vasarą, kai diena būna ilga.

Šiltnamyje anksti pavasarį ir rudenį, o lauke visą sezoną tinka auginti veisles Jolly, Kvarta ir Ester. Jolly veislės šakniavaisiai ilgai nepraranda kokybės ir skonio, nes jų odelė tvirtesnė. Veislė Kvarta pakanti žemesnei oro temperatūrai, todėl pasėjus labai anksti neformuoja žyduolių. Veislės Ester šakniavaisiai dideli, ryškiai raudoni ir skanūs, ilgai neišpursta.

Pakanti žemai temperatūrai labai ankstyva lietuviška veislė Babtų Žara. Šių ridikėlių šakniavaisiai užauga per 18–22 dienas nuo tada, kai sudygsta. Ji tinkama sėti pavasarį ir rudenį. Keliomis dienomis vėliau užauga veislių Faraon, Rota, Rodos ir Carmen šakniavaisiai. Neįprastus cilindro formos vaisius išaugina veislė Forum. Ji tinkama auginti rudenį ir pavasarį.

Rondeel, Parat, Lada veislių ridikėliai geriau vystosi ir didesnius, geresnės kokybės šakniavaisius išaugina lauke. Juos galima sėti visą sezoną.

Rekomenduojami video