Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vejos robotai – ką apie juos žinoti?

Tam, kad veja būtų tvarkinga, ją reikia nuolat prižiūrėti. Tačiau vis dažniau šis darbas patikimas vejos robotams. Nors šie įrenginiai kasmet vis populiarėja, ne visi ryžtasi juos įsileisti į savo sklypus. Vienus atbaido jų kaina, kiti nerimauja, kad robotai nesusitvarkys su jų sklypuose esančiomis kliūtimis, o treti baiminasi, kad robotas greitai gali tapti ilgapirščių taikiniu.

Šiandieną VL kartu su vejos robotų specialistu atsako į redakciją besikreipusių sodiečių klausimus apie vejos robotus.

Vis dar nesiryžta

Gražus, tankus ir žalias vejos kilimas kieme – daugelio svajonė. Tačiau ar kada nors bandėte bent preliminariai suskaičiuoti, kiek laiko per sezoną „sudeginate“ pjaudami žolę? Gautas valandų skaičius priverčia susimąstyti, nes vasarą galima sugalvoti tikrai malonesnių veiklų, nei stumdyti vejapjovę kieme. Nenuostabu, kad šis darbas vis dažniau patikimas vejos robotams, kurie su šia užduotimi susitvarko ne blogiau nei žmogus.

Apie roboto įsigijimą ilgai svarstė ir sodietis Arūnas Paliokas. Jo prižiūrima sodyba nemaža, maždaug 1,3 ha, o kiekvieną savaitę tenka žolę pjauti traktoriuku, benzinine stumdoma vejapjove ir rankine žoliapjove. „Iš tiesų darbo vien dėl vejos priežiūros labai daug. Praktiškai viena diena per savaitę skiriama vien žolei pjauti. O kur dar kiti darbai. Apie roboto pirkimą svarsčiau jau seniai, bet draugas atkalbėjo, nes mano žemės plotas netaisyklingas, daug kelmų likučių, kurmiarausių, yra griovys, daug medelių, krūmų. Nemanau, kad robotas susitvarkys, tiesiog jam pas mane per daug kliūčių“, – brangiam pirkiniui iki šiol nesiryžta pašnekovas.

Gali dirbti ir sudėtingame sklype

Vejos robotų trūkumai ir privalumai plačiai aptarinėjami ir socialiniuose tinkluose. Ten žmonės ne tik dalijasi patarimais, bet ir konsultuojasi dėl jų remonto. Vejos robotai reikalauja priežiūros, todėl jų eksploatavimas taip pat daugeliui rūpimas klausimas. Socialinio tinklo grupės „Vejos robotai diskusijos, instaliacija“ administratorius Haroldas Lukša užtikrina, kad vejos robotai gali įveikti ir sudėtingus sklypus, tačiau pačiam šeimininkui tenka įdėti daugiau pastangų, kad robotui būtų užtikrintos tinkamos darbo sąlygos. Šiandieną galima rasti robotų, kurių didžiausias darbo nuolydis gali būti 70 proc. Tiesa, tokie robotai visuomet kainuos brangiau nei tie, kurių nuolydis siekia 45 proc.

„Vejos robotai gali dirbti ir sudėtingesnio reljefo sklype. Žinoma, reikia sudaryti sąlygas sklandžiam darbui. Pavyzdžiui, jei yra iškilę medžio šaknys ar kur nors palikti kelmai – peilis ant jų gali pakibti. Tokiu atveju reikėtų kloti perimetro kabelį. Jį galima užkasti ir aplink kelmą, kad robotas ant jo nevažiuotų. Kalbant apie šlaitus, yra robotų, kurie nesunkiai juos įveikia. Yra keturiais ratais varomų robotukų“, – tikina H.Lukša.

Kloti kabelį ar ne?

Kristina iš Kazlų Rūdos teiraujasi VL, ar visiems vejos robotams šiandieną yra būtinas kontūro kabelis sklype. Moteris nerimauja, kad jei jos sklype reikės kabelio, bus iškasta jos puoselėta veja. H.Lukša patikina, kad jau yra robotų, kuriems nereikalingas perimetro kabelis. Tačiau jis neslepia, kad tokie robotai yra brangesni. Vis dėlto, jeigu išlaidauti nenorite, nereikėtų baimintis dėl paties kabelio klojimo. Tai, anot specialisto, nėra sudėtingas ar ilgai trunkantis darbas, o ir vejai nepadaroma jokia žala. „Nereikia baimintis, kad ilgai puoselėta veja bus iškasta. Yra specialus įrenginys, kuris daro precizišką pjūvį, į kurį paguldo laidą“, – ramina jis.

Kurmiarausių nebijo

Kaimiškų sodybų vejas dažnai „papuošia“ kurmiarausiai, pelėnų palikti urveliai. Kaip su tuo tvarkosi vejos robotai? Ar jų negadina po peiliais pakliūvančios žemės? Haroldas pabrėžia, kad tokių kliūčių robotai nebijo. Yra modelių, kurie smulkina smulkias šakeles, traiško ant žemės gulinčius kankorėžius. „Vis dėlto, renkantis robotą būtina konsultuotis su specialistu. Jam turite aiškiai nupasakoti sklypo specifiką, dydį. Tuomet būtų galima parinkti geriausią modelį konkrečiam kiemui. Pirkti internetu, paskaičius tik aprašymą, mano nuomone, per daug rizikinga“, – nebijoti prašyti konsultacijos renkantis sau tinkamą robotą skatina H.Lukša.

Kaip sužinoti, kada laikas keisti roboto peilį? Tai gali pasakyti pats robotas. Pašnekovas ragina sekti programėlės pranešimus, nes pats įrenginys šeimininką informuoja, kada peilis jau nusidėvėjo ir laikas jį pakeisti nauju.

Pjauti dieną ar naktį?

Vienų robotukas kiemuose pluša ištisą dieną, kiti įsitikinę, kad daug geriau jam leisti dirbti per naktį, nepaisant iškrentančios rasos. H.Lukšos nuomone, ginčytis, kuriuo paros metu robotui geriau dirbti, neverta, nes iš esmės labai didelio skirtumo nėra. Naktinio pjovimo trūkumas gali būti tik vienas – robotą teks kruopščiau valyti, nes prie jo bus prikibę daugiau šlapios vejos likučių. Tam tikri vejos robotų modeliai yra atsparūs vandeniui, todėl juos po silpna vandens srove galima nesunkiai nuplauti.

Ar negadina vejos?

VL skaitytojas Juozas iš Ukmergės teiraujasi, ar nėra daroma žala vejai, kai ji kasdien be pertraukos yra skutama vejos roboto. Vyriškis pasakoja, kad kaimyniniame sklype kiekvieną dieną zuja robotukas, veja tarsi net nespėja paaugti. Jam įdomu, ar tokiu būdu veja neišretės. „Vejai tai tikrai nekenkia. Priešingai – kuo dažniau pjaunate, tuo gražesnė veja. Robotuko peiliukai ją gražiai skuta, nupjaunama vos 1 mm. Pateiksiu pavyzdį: naujausi robotukai suprogramuoti taip, kad 5–6 arus jie nupjauna per 2–3 dienas. Tačiau jie nevažiuoja vis per tą pačią vietą, todėl veja nuolat prižiūrima, o žmogus sutaupo nemažai laiko“, – užtikrina jis.

Apsauga nuo vagysčių

Ko gero, dažniausiai forumuose užduodamas klausimas apie vejos robotus – jų saugumas. Ypač tai aktualu sodiečiams, kurie savo sodybose nuolat negyvena. Ką daryti su įsigytu robotu? Jam baigus darbus išsivežti su savimi ar palikti garaže? O galbūt robotai dabar gaminami taip, kad juos paėmę ilgapirščiai iš jų jokios naudos neišpeštų? H.Lukša pasakoja, kad dar visai neseniai, prieš kelerius metus, internete buvo galima rasti skelbimų, kuriuose buvo siūloma robotų saugos sistemų atrakinimo paslauga. Tačiau šiandieną situacija pasikeitusi. Gamintojai daugiau investuoja į jų apsaugą, todėl ir vagišiams įdiegtas programas sunkiau pergudrauti. „Visi robotai turi apsauginius kodus. Pastaruosius trejus metus jau negirdėti apie jų vagystes. Situacija dėl vagysčių tikrai nurimo. Dabar skelbimuose mažiau naudotų robotukų, matyti, kad saugumo sistemos veikia“, – džiaugiasi H.Lukša.

Naudotas robotas – pirkti ar ne?

Tačiau parduodančių naudotus vejos robotus vis dar netrūksta. Jei neturite pinigų naujam robotui, o žolės pjauti pats nenorite, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis naudotą robotą? VL pašnekovas atviras – naudota technika it loterija, todėl nėra aišku, ar pirkinys pasiteisins. Jis akcentuoja, kad naudotų robotų Achilo kulnas – akumuliatoriai, todėl jeigu jis per daug nusidėvėjęs, jį reikėtų pakeisti. Anot jo, jei robotukas yra pilnos komplektacijos, su perimetro kabeliu, tai ženklas, kad pardavėju galima pasikliauti ir technika nėra vogta. „Jeigu parduodamas tik robotas – gali kilti abejonių. Tokiu atveju reikia bandyti įjungti, įvesti PIN kodą, nes jį šeimininkas tikrai turi žinoti. Žinoma, dėl ramybės galite paprašyti parodyti ir įsigijimo dokumentus“, – atidžiai rinktis naudoto roboto pardavėją skatina vejos robotų specialistas H.Lukša.

Rekomenduojami video