Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vabzdžių bus daug – ruoškite jiems viešbučius

Ši žiema, kaip sako specialistai, tiesiog užprogramuota sodo kenkėjams ir vabzdžiams. Oras šiltas, o per pastaruosius mėnesius pasitaikiusios vos kelios kiek šaltesnės savaitės ar dienos jokios įtakos kenkėjų populiacijos mažėjimui neturės. Ką daryti? Ar jau pirkti chemijos preparatų ir ruošti purškalus, ar statyti namelius tiems, kurie naikins kenkėjus mūsų sode? Jeigu juos ruošiatės įsigyti ar gaminsite patys – pats laikas tuo užsiimti, nes kovą ar balandį jie jau turi stovėti sode.

Gerieji ir blogieji

Gamtoje viskas vyksta sava tvarka: jeigu egzistuoja augalų kenkėjai, yra ir gerieji vabzdžiai, kurie naikina tuos kenkėjus. Tad kiekvieno sodininko pareiga – pasirūpinti geraisiais vabzdžiais, kad jų populiacija būtų gausesnė ir kad jie sunaikintų blogiukus. Tam reikia sukurti gerųjų vabzdžių viešbučius, kur jie galėtų apsigyventi, komfortiškai pailsėti ir diena iš dienos rūpestingai atlikti savo darbą.

Šiandien rinkoje yra didelė vabzdžių viešbučių pasiūla. Jų kaina svyruoja nuo keliolikos iki kelių šimtų eurų. Vabzdžių viešbučių kaina priklauso nuo dydžio ir medžiagų, iš kurių jie pagaminti. Kokį pasirinkti, specialių taisyklių nėra, tačiau pirmiausia reikėtų atsižvelgti į sodo dydį. Kita vertus, jeigu viešbutukai maži, jų sode galima pastatyti kelis.

Kovo pabaigoje–balandžio pradžioje nameliai jau turėtų stovėti jūsų sode, jeigu jų nebuvote pastatę rudenį, prieš žiemą. Tuo metu statyti naudinga vien dėl to, kad gerieji vabzdžiai turėtų kur prisiglausti žiemą. Sėkmingai peržiemoję, jie pavasarį nepaliks jūsų sodo.

Šiemet turės darbo

Ši žiema buvo ir kol kas yra labai šilta. Specialistai jau įspėja, kad trumpalaikis šaltis nespėjo išnaikinti kenkėjų, todėl visiems augalams, ypač vaismedžiams, vaiskrūmiams, taip pat daržovėms reikės ypatingos priežiūros, kad rudenį sulauktume kokybiško derliaus. Žinoma, turint didelį sodą vargu ar pavyks apsieiti be cheminių priemonių kenkėjams naikinti, tačiau gerieji vabzdžiai gali būti jums talkininkais.

Tarkime, boružės maitinasi amarais. Per dieną jos gali suėsti apie 150 amarų kruopelių. Amarais minta ir auksaakio vabalo (žalsvo vabalo permatomais sparnais) lervos, kurias ant augalų sudeda sėkmingai peržiemoję vabalai. Kiti vabzdžiai, pavyzdžiui, žygiai, daugiau laikosi prie žemės, grobio – kitų vabzdžių ar jų lervų – ieško dirvožemio paviršiuje, išrenka juos ir iš komposto krūvų. Žygiai – įvairaus dydžio juodi, rudi ar net žalsvai, gelsvai spindintys vabalai, kurių tikrai yra jūsų sode ar darže.

Daug naudos gali atnešti ir žiedmusė, labai panaši į mažą bitutę. Jos lervutės yra tokios mažos, kad prieina augalų vietas, kurių kiti vabzdžiai nepasiekia. Naudingos ir blakės, lygiasparniai, kurie naikina pomidorinius vikšrus, erkutes, suėda jų kiaušinėlius.

Ši žiema buvo ir kol kas yra labai šilta. Specialistai jau įspėja, kad trumpalaikis šaltis nespėjo išnaikinti kenkėjų, todėl visiems augalams, ypač vaismedžiams, vaiskrūmiams, taip pat daržovėms reikės ypatingos priežiūros, kad rudenį sulauktume kokybiško derliaus. Žinoma, turint didelį sodą vargu ar pavyks apsieiti be cheminių priemonių kenkėjams naikinti, tačiau gerieji vabzdžiai gali būti jums talkininkais.

Vapsvos, kurių mes kartais nelabai mėgstame, yra bene naudingiausi mūsų sodo vabzdžiai, mintantys įvairių kenkėjų kiaušinėliais. Na, o apie vorų naudą turbūt net neverta kalbėti. Jie – sodo karaliai, galabijantys visa, kas kenkia mūsų augalams. Tik nepainiokite jų su patalpose gyvenančiais vorais: jie į namus neina, jų karalystė – daugiamečiai augalai.

Nesunku pasigaminti

Šiuo metu vabzdžių nameliai-viešbučiai tampa labai madingi, nes sodininkai greitai pajuto jų naudą. Parduotuvėse, ypač internetinėse, apstu pasiūlymų įsigyti vienokius ar kitokius namelius. Tačiau prieš pirkdami gerai pagalvokite, ar tikrai namuose neturite daiktų, medžiagų, iš kurių galėtumėte vabzdžius aprūpinti namais patys. Negi kieme nerasite kokio rąstigalio – juk jie natūraliai, be žmogaus įsikišimo, gamtoje tampa vabzdžių namais.

Jeigu jūsų kieme toks rąstigalis kažkur užkištas ir apkrautas kitais daiktais, nepatingėkite jo ištraukti ir pastatyti taip, kad jį pasiekų vabzdžiai. Jeigu jis mažai išakėjęs, išgręžkite skylučių patys. Tuojau plėviasparniai suras akutes ir suneš į jas savo grobį. Plėviasparniai ten sudeda ir kiaušinėlių, užklijuoja skylutes ir palieka per žiemą. Pavasarį populiacija pagausėja.

Aišku, jeigu turite daugiau įvairių medžiagų, galite „pastatyti“ prabangesnius namus vabzdžiams. Tai gali būti kažkas panašaus į varnėnų namelių eilę. Tik nameliai yra „be durų“ ir lentynėlėmis perskirti į kelis aukštus. Juose galima pridėti įvairių akėtų šakų arba šakelių su atsilupusiomis žievėmis, kad būtų tarpai. Tai pat pravers tuščiaviduriai bambukiniai vamzdeliai ar gabalėlis keraminių plytų su skylutėmis – viskas tiks kiekvienam namo aukštui užtaisyti.

Tokius namus vabzdžiams galima prikalti prie ūkinio pastato sienos, jeigu jis netoli daržo, prie tvoros, medžio, jeigu ne per didelis, arba tiesiog pastatyti „ant kojų“, įkaltų į žemę. Svarbu, kad namelis būtų arčiau žemės.

Panašius tinkamus įrangai daiktus galima sudėti į seną subliuškusį kamuolį, išpjovus ertmes, kad praeitų oras, arba į iš vielos susuktą tuščiavidurį kamuolį. Galima panaudoti senas didesnes skardines, pridėjus į jas šakų ar kitų tinkamų medžiagų. Vabzdžiai tikrai atsidėkos už jūsų darbą.

Padeda ir augalai

Tam, kad sode, darže darbuotųsi gerieji vabzdžiai, reikia jiems pasėti žydinčių, kvepiančių augalų. Juos mėgsta ir blogieji, tačiau tokie augalai bus blogiukų naikinimo vieta. Vienas iš labiausiai mėgstamų vabzdžių augalų – paprastieji krapai (ir kiti skėtiniai augalai). Jų galima pasėti kur reikia ir kur nereikia. Jų žiedų paviršiuje esantis nektaras labai greitai privilioja vabzdžius. Tinka ir kiti augalai, tokie kaip garšvos, gurgždžiai, skudučiai, vaistinės šventagaršvės, tačiau juos verta auginti kažkur sodo pakraštyje, patvoryje, kad nekliudytų.

Gali nereikėti chemijos

Žinoma, pats greičiausias būdas naikinti amarus ir kitus kenkėjus yra cheminės priemonės, įvairiausi purškalai, kurių dabar taip pat labai gausu parduotuvėse. Tačiau pagalvokime, kas geriau – ar chemija prisotinti vaisiai, daržovės, ar pagalbininkai vabzdžiai. O koks malonumas tokius vabzdžių viešbutukus įrenginėti patiems, atvažiavus į sodybą su vaikais. Mažieji labai greitai įsitraukia į gamybos procesą, renka įvairiausias šakeles, ieško tinkamų medžiagų, patys dėlioja, ieško vietos nameliams. Tai ir edukacija, ir naudinga veikla. Juolab kad dėl mažųjų ir stengiamės užauginti sveikus, kokybiškus vaisius, uogas, daržoves.

Rekomenduojami video