Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Uogų gausu miškuose, bet ne supirktuvėse

Birželį buvo prognozuojama, kad mėlynių ir grybų Lietuvos miškuose bus negausiai, tačiau miško paklotę palaistęs gausus lietus liepą šias prognozes apvertė aukštyn kojomis. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 10 miško gėrybes superkančių įmonių, vien Varėnos krašte – 4.

Kaip „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius, kol kas perdirbėjai uogų ir grybų derliumi nesidžiaugia. Mėlynių miške daug, bet mažai uogautojų, kurie surinktas uogas parduotų jiems. Todėl jis mano, kad šiemet liks miškuose nenurinktų uogų, o jas superkančios bendrovės sulauks tik pusės prognozuoto uogų derliaus.

„Žemuogių supirkimui šiemet neužderėjo. Dabar atėjo mėlynių eilė. Vėliau turėtų būti bruknės, bet ar jų bus, neaišku. Šiais metais per karščius jos kaip tik žydėjo, todėl gali būti, kad karščiai pakenkė bruknių žiedams ir uogos neužsimezgė. Vėliausiai supirkinėsime spanguoles“, – apie darbo grafiką pasakojo V.Varanavičius.

Geras derlius

„Šiemet vidutinis mėlynių derlius Lietuvoje yra pakankamai geras, bet mes superkame tiek, kiek pristato. Palyginti su praėjusiais metais, kiekiai sumažėję per pusę“, – skaičiavo V.Varanavičius. Anot jo, tokia situacija susidarė todėl, kad kaimuose mažėja žmonių, o darbingo amžiaus gyventojai arba turi darbus, arba uogauja tik sau. Tų, kurie į supirktuves nešda surinktas uogas, sparčiai mažėja. V.Varanavičiaus nuomone, matyt, ateina metas, kai problemos tampa tokios pačios, kaip ir Vokietijoje ar Lenkijoje, kur uogų miškuose yra, bet nėra rinkėjų. Į mišką einama rinkti gėrybių tik savo reikmėms ar savo malonumui. Į šias šalis lietuviai eksportuoja savo supirktą derlių.

Supirkėjo duomenimis, mėlynių derlius pakankamai geras ir Baltarusijoje, Ukrainoje, Latvijoje. Tiesa, Ukrainoje mėlynių kilogramas kainuoja 0,6–0,8 euro. Ir jas miškuose renkančių žmonių daug, nes tokia kaina vietiniams gana patraukli. O Lietuvoje vidutinė mėlynių kilogramo supirkimo kaina – 1,2–1,3 euro, bet rinkėjų ji nedžiugina. Mat turguje litras mėlynių kainuoja apie 2 eurus, o į litrą telpa mažiau nei kilogramas uogų.

V.Varanavičius pamena, kad prieš kelerius metus uogų rinkėjų grupės iš Lietuvos važiavo į Švediją uždarbiauti. Uogų rinkėjai ten užtrukdavo mėnesį ar du. Dabar ir Švedijoje nebėra uogų rinkėjų iš Lietuvos.

Gelbės grybai?

Supirkėjams lieka tikėtis gausaus grybų derliaus. Liepos viduryje voveraičių derlius kol kas prastas, ypač mažai jų pateko į supirktuves. Praėjusią savaitę už kilogramą voveraičių supirkėjai mokėjo apie 4 eurus. O šalies turguose už kilogramą voveraičių prašoma kur kas daugiau – apie 8–10 eurų.

Miškuose jau sparčiai dygsta ir kitokie grybai – vasariniai baravykai, raudonviršiai, pušynuose gausu kazlėkų. Tačiau ir šios gėrybės supirkėjų nepasiekia: viskas keliauja arba ant šeimos stalo, arba į turgų, kur kilogramas baravykų gali kainuoti iki 12–15 eurų.

„Tikimės, kad ateityje grybų supirkimas įsibėgės. Mes pirksime dar ir rugpjūtį–rugsėjį, bet jau dabar tikimės, kad per artimiausias porą savaičių grybai pradės dar sparčiau dygti“, – sakė grybų gausos šiemet besitikintis V.Varanavičius. Tiek miško uogos, tiek grybai iškeliauja svetur, nes vidaus vartojimui jų reikia labai nedaug. Be to, lietuviai nelinkę pirkti miško uogų ar grybų prekybos tinkluose. Dažniausiai miestiečiai jų randa turgeliuose. Beje, lietuviai laikosi tradicijos – patys uogauja ir grybauja.

Baravykai ir mėlynės

Visai kitaip kalba žmonės, kurie miško gėrybes renka sau arba parduoda ir taip papildo šeimos biudžetą. Kazlų Rūdos gyventojas Vytautas Kanevičius teigė, kad miško gėrybes žmonės skuba rinkti, nes tai – ne tik malonumas, bet ir galimybė prisidurti eurą prie šeimos biudžeto. Kai prasideda sezonas, kažkiek palengvėja ir darbo neturinčių Kazlų Rūdos savivaldybės gyventojų dalia.

V.Kanevičius – ir pats mėgėjas laisvą pusdienį pasukti miško link. Praėjusį sekmadienį jam pavyko rasti apie 50 baravykų. „Aš tik kaip mėgėjas renku. O žmonės, kurie tuo užsiima, ir po 100–200 šiemet randa, ypač tie, kurie jau gerai žino baravykų augimo vietas. Kažkaip dabar labai baravykai pasipylė mūsų miške“, – kalbėjo V.Kanevičius.

Ne tik grybų, bet ir mėlynių gausu Kazlų Rūdos miškuose. Kaip pasakojo vietos mėlyniautojai, per valandą net ir neįgudęs rinkėjas gali pririnkti apie litrą uogų. Patirties turintiesiems sekasi kur kas geriau – per valandą prirenka 2–3 litrus. Tačiau sezonas gali greitai baigtis, nes patyrę uogautojai pastebi, jog mažai matyti nesunokusių uogų.

„Kazlų Rūdoje nėra stacionarių grybų ir uogų supirkimo punktų. Supirkėjai galėtų tartis ir atvažiuoti pas mus. Savivaldybės teritorijoje yra pora vietų, kur kiekvieną dieną parduodamos uogos ir grybai. Tai tiesiog aikštelės, o prekyba vyksta iš automobilių, kiti neša parduoti į turgų“, – pasakojo V.Kanevičius ir pridūrė, kad prekyba miško gėrybėmis miškų apsuptoje Kazlų Rūdoje ir jos apylinkėse dar nėra taip išplėtota, kaip Dzūkijoje.

Grybų ir mėlynių kainos

  Pas supirkėjus 2015 m. Pas supirkėjus 2016 m. Turguose 2016 m.
Voveraitės 5 Eur už kg 4 Eur už kg 4 Eur už l
Mėlynės 1,5–1,7 Eur už kg 1,2–1,3 Eur už kg 2 Eur už l
Baravykai

(pagal rūšis)

4–5 Eur už kg 3–4 Eur už kg 6–10 Eur už kg

Rekomenduojami video