Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tvarios ir savarankiškos sodybos kūrimas: pagrindiniai veiksniai, į kuriuos derėtų atsižvelgti

Pastatyti tvarią ir savarankišką sodybą – daugelio svajonė. Tokie darbai apima žemės dirbimą, maisto auginimą ir kitus svarbiausius darbus. Kaip bebūtų, sėkmingos sodybos kūrimas reikalauja kruopštaus planavimo ir pasiruošimo. Kad neišsikastumėte sau duobės, derėtų susikurti kruopštų planą ir atsižvelgti į tam tikrus faktorius: dirvožemio kokybę, vandens šaltinius, pastoges, tvarios energijos kūrimą. Aptarkime pagrindinius veiksnius, į kuriuos nederėtų numoti ranka kuriant savarankišką sodybą, kuri galėtų aprūpinti jūsų šeimą ilgus metus.

Ūkiniai pastatai

Tvariai ir savarankiškai sodybai būtini tam tikri statiniai: jūsų šeimai prireiks patogios ir saugios gyvenamosios erdvės, o gyvuliams – pastogės nuo oro sąlygų. Statomų pastatų tipai, žinoma, priklausys nuo jūsų poreikių, biudžeto ir klimato. Kaip bebūtų, mąstydami apie gyvenamąją erdvę taip pat apgalvokite tokius veiksnius kaip energinį efektyvumą, tvarumą ir ekologiškas medžiagas. Kita vertus, gyvuliams prireiks tvartų, gardų ir kitokių konstrukcijų, kurios apsaugotų nuo stichijų, plėšrūnų ir neleistų pasiklysti. Atsižvelkite į medžiagas ir jų poveikį aplinkai – kai tik įmanoma, rinkitės tvarias medžiagas, pavyzdžiui, vietinę medieną arba šiaudus. Be to, apsvarstykite ir pastatų išdėstymą bei tai, kaip jis gali prisidėti prie bendro jūsų sodybos tvarumo. Pavyzdžiui, tvartą galite statyti taip, kad tuo pačiu jis rinktų lietaus vandenį, kuriuo laistytumėte sodą ar pasėlius.

Vandens telkiniai

Patikima prieiga prie vandens – neatsiejama bet kokios gyvenamosios erdvės dalis. Vandens, be abejonės, reikės tiek jums ir jūsų namiškiams, tiek gyvuliams. Idealiu atveju jūsų nuosavybėje galėtų būti net keli vandens šaltiniai –šulinys, šaltinis ar upelis. Renkantis, atsižvelkite ir į vandens kokybę ir kiekį – turėsite patikrinti, ar jis yra saugus gerti ir laistyti. Atminkite, kad gali tekti įdiegti filtravimo sistemą, jog iš vandens pašalintumėte įvairius nešvarumus. Kad ir kaip būtų sudėtinga, nepamirškite ir tvarumo – jei pasikliaujate tik šuliniu, gali tekti turėti atsarginį planą sausros ar kitų kritinių situacijų atveju. Minėtasis lietaus vandens rinkimas gali tapti vienu atsarginių variantų, tad nenumokite ranka į kruopštų pasirengimą įvairiausioms nenumatytoms situacijoms.

Sodo įranga

Norint kurti tvarią ir savarankišką sodybą, svarbu turėti ir patikimą bei naujovišką sodo įrangą. Jums prireiks tokių įrankių kaip kastuvai, grėbliai ar kauptukai, kad galėtumėte sklandžiai sodinti ir prižiūrėti savo augalus. Žinoma, galbūt norėsite investuoti ir į stambesnę įrangą, pavyzdžiui, kultivatorių ar net traktorių didesnio masto projektams. Rinkdamiesi atsižvelkite į savo valdų dydį, planuojamų auginti pasėlių tipą ir biudžetą. Nors ir kai kurie prietaisai ir įrenginiai gali atsieiti brangokai, ilgainiui tokie pasirinkimai gali atsipirkti, mat sumažėja rankinio darbo kiekis. Taip pat galite sutaupyti įsigydami naudotą įrangą ar nuomodamiesi ją pagal poreikį. Kaip bebūtų, kartais tokie mąstymai ir biudžetų planavimai užima daug laiko, o geri orai sodybos kūrimui šalia bus ne visada. Todėl, norėdami išvengti tokių kliūčių, pamąstykite apie paskolą internetu: čia galite sužinoti apytikslį paskolos grąžinimo terminą, palūkanas ir visą kitą informaciją, o norėdami dar tikslesnių duomenų, susisiekite – planuokime ateitį kartu.

Rekomenduojami video