Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tvaraus gyvenimo stovykla kuriama savanorių rankomis

Vakarų Europoje jau nieko nebestebina specializuoti prekybos centrai, kuriuose atnaujinama ir prekiaujama panaudotais daiktais, tačiau Lietuvoje tik pamažu prigyja tvaraus vartojimo idėjos, kuriasi daiktų dalijimosi stotelės, žmonės savo panaudotus daiktus nemokamai atiduoda socialiniuose tinkluose sukurtose grupėse. Praėjusią vasarą tvaraus vartojimo principais sukurta vaikų stovykla „Gervių lizdas“ savo vartus atvėrė Trakų rajone.

Tapo rojumi vaikams

Stovyklavietė įsikūrusi Gervinių kaime, ypatingo grožio ir energetikos vietoje, nes aplink apstu ežerų, piliakalnių, istorinių vietų ir sengirių. Stovyklavietės sumanytoja, aktyvi visuomenės veikėja, tinklaraštininkė, keturių vaikų mama, jau kelerius metus Londone gyvenanti Birutė Jakučionytė pasakojo: „Žmonės turi begalę nenaudojamų daiktų, kuriuos gaila išmesti. Tokius daiktus rinkome ir iš jų sukūrėme 50 miegamų vietų vaikų stovyklavietę su įvairiomis erdvėmis veikloms: scena, molio dirbtuvėmis, rankdarbių sale, molinio namo ir namelio medyje statybų aikštelėmis.“

Stovyklavietė tapo tikru rojumi vasarojantiems vaikams, puikia proga susilieti su gamta, kartu atliekant svarbius darbus: moliu aplipdant namą, lazdynuose renčiant savo būstinę ar savo fantazijai leidžiant šėlti statomam teatro spektaklyje. „Stovykloje skleidžiame tvaraus vartojimo, Žemės, gamtos saugojimo ir ekologijos idėjas, rūšiuojame šiukšles, kompostuojame, renkame plastikinius butelių kamštelius ir pasakojame apie plastiko perdirbimą, – dalijosi B.Jakučionytė. – Vos prieš metus pradėję stovyklavietės įrengimo darbus, per praeitą vasarą jau pravedėme penkias Gervinių stovyklų pamainas. Esu labai dėkinga už kiekvieną atiduotą daiktą, savanoriškai nuveiktą darbą, finansinę paramą – su komanda ir savanoriais stovyklavietę sukūrėme neįtikėtinai greitai.“

Reikalingus stovyklavietei daiktus noriai atiduoda žmonės.

Pastatai iš langų

„Gervių lizdo“ kūrėjai pasišovę ne tik vesti vaikų vasaros stovyklas. Nuo pavasario čia vyksta edukacijos mokymo įstaigoms, šeimoms – „Nuo gilės iki ąžuolo“. „Praeitą rudenį pasėjome 10 000 gilių, apie pusę jų sudygo ir dabar jau turime metinius ąžuoliukus. Auginame juos vazonuose. Pavasarį persodinsime, todėl organizuosime didelę talką. Į ąžuolų auginimą, sodinimą įtraukiame vaikus, šeimas. Norime, kad dabar augantys vaikai įgautų patirties, kaip užauga didelis ąžuolas, kur jo pradžia“, – sakė viena stovyklos kūrėjų, aktorė ir režisierė Gintarė Čepukonytė.

Asmeninio archyvo nuotr.

Iš dėvėtų langų sukalta valgykla, skambiai pavadinta „Restoranas „Lesykla“; sena stoginė, virtusi Ąžuolų namu; Ežiukų, Varlių ir Angelų nameliai; Amatų kamara; Keramikos lizdas... Šiems pastatams statyti taip pat naudotos atiduotos durys, langai, senos lentos ir dėvėti baldai. Šimtai atiduotų lėkščių ir puodelių, kuriuos pamačius širdį perlieja švelni nostalgijos ir vaikystės prisiminimų banga: „O, mano vaikystės puodelis!“; močiučių austi ir megzti lovų užtiesalai ar sovietmečio raštais marginti vilnoniai pledai; nemadingi patalynės užvalkalai; vaikų išaugtos dviaukštės lovos – dešimtys nenaudojamų ar nebereikalingų, bet dar gerų daiktų visą pavasarį ir vasarą keliavo į vaikams kuriamą stovyklavietę „Gervių lizdas“ Trakų rajone.

Iš dėvėtų langų sukurti pastatai pavadinti skambiais vardais.

Kamštelių vajus

Stovyklavietėje dar šį spalį pradėjo veikti respublikinio konkurso „Kamštelių vajus“ (www.kamsteliuvajus.lt) pagrindinis kamštelių surinkimo punktas – čia suvežami visoje Lietuvoje surinkti plastikiniai butelių kamšteliai, o ateityje planuojama dar viena edukacija vaikams apie plastiko perdirbimą. Stovykla yra dalis socialinės iniciatyvos „Ekodaiktai.lt“, kurią organizuoja ne pelno siekianti organizacija VšĮ „Draugiški šeimai“. Iniciatyvos tikslas – šviesti visuomenę, skatinti gyventi ir leisti laisvalaikį sveikai, naudoti ekologiškas priemones, tausoti aplinką ir energijos šaltinius, skleisti žinią apie tokių paslaugų naudą. Šios iniciatyvos veiklos kryptys yra pažintinio ir ekoturizmo skatinimas, sveikos gyvensenos, ugdomųjų / patyriminių renginių, stovyklų vaikams, seminarų organizavimas, ekologiškų priemonių bei žaislų naudojimas, sveiko maisto vartojimas, kūrybingumo ir inovacijų skatinimas versle.

Sodyboje auginami ąžuoliukai

Beje, pačios stovyklos pradėtos organizuoti jau prieš aštuonerius metus. Tiesa, 2012–2018 m. Gervinių stovyklos vyko sodyboje „Gervių takas“, o 2019-aisiais persikėlė į šalia esančią sodybą, įsikūrusią buvusio Gervinių dvaro vietoje, kurią organizatoriai pavadino „Gervių lizdu“. Būtent tuomet ir vyko daug statybos ir remonto darbų.

Sodyba iš visų pusių yra apsupta didelių medžių, joje gausu jaukių erdvių kūrybai, žaidimams ir veikloms skirtų pastatų: Amatų kamara, Molio žeminė, Ežiukų bažnyčia, Išpažinčių bokštelis, scena – Taikos burė, valgykla – „Lesykla“ ir t. t. Stovyklautojai gyvena keturiuose atskiruose nameliuose po 3–8 viename kambaryje. Gyventi drauge vaikai suskirstomi pagal amžių ir lytį.

"Gervių lizde" vaikai, bes sveikos gyvensenos, dar mokosi kūrybiškumo.

Daiktus atiduoda žmonės

„Renkame stovyklavietei reikalingus daiktus: kušetes, dviaukštes lovas, suolus, stalus, kėdes, langus, duris, statybines medžiagas, – teigė stovyklų organizatorė B.Jakučionytė. – Žmonės noriai atiduoda begalę dalykų, ir tą darydami jie džiaugiasi. O aš labai laiminga, kad gana konservatyvioje Lietuvoje idėja pasiteisino. Man skambina ir rašo ne tik jaunimas, propaguojantis „zero waste“ idėjas, bet ir senyvo amžiaus žmonės. Štai, pavyzdžiui, senus medinius langus atsivežėme iš Elektrėnų. Juos atidavusi miela aštuoniasdešimtmetė ponia Vida pasijuto labai laiminga, naudinga ir reikalinga. Pradėjusi kalbėti apie tokį stovyklavietės kūrimo būdą tikrai sulaukiau ir daug skeptiškų nuomonių, iki galo netikėjau, kad pavyks, bet dabar matau, kad skleidžiama idėja atneša džiaugsmo ir naudos ne tik mums, bet ir tiems, kurie dalinasi savo daiktais.“

Idėjų generatorė ir stovyklų organizatorė B. Jakučionytė

O kas nudirba visus tuos suplanuotus darbus „Gervių lizde“? „Darome viską drauge su savanoriais, su visais, kurie palaiko, kurie tiki, kad atsakingų ir sąmoningų žmonių bendruomenė gali sukurti labai daug, – sakė stovyklavietės vadovė Agnė Andriulionytė. – O tai yra trijų stoginių įrengimas ir pavertimas gyvenamaisiais nameliais, erdvių, skirtų rankdarbių dirbtuvėms, miegojimui, valgymui sukūrimas, surinktų baldų atnaujinimas, dušų ir tualetų įrengimas. Todėl ir organizuojame renginių savaitgalius ir skleidžiame žinią apie juos.“

Iniciatyvos organizatoriai prisimena praeitų metų patirtį organizuojant panašų renginį – ąžuoliukų sodinimą: „Susirinko beveik aštuoniasdešimt žmonių ir per vieną dieną viską padarėme. Visi nustebome, kiek daug nuveikėme. Pamažu į Lietuvą ateina ir užsienyje populiari įmonių savanorystė, kai į kokią nors socialinę ar labdaros, aplinkos tvarkymo akciją drauge vyksta visi įmonės darbuotojai. Tokia savanorystės patirtis suartina bendradarbius ir duoda puikios kolektyvinės patirties“, – pripažino tvaraus gyvenimo organizatorės.

 

Petras Klimas

Rekomenduojami video