Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tulpių auginimas namuose, rūsyje ir gėlių lysvėje

„Aš myliu tulpes tikriausiai šiek tiek labiau nei kitas gėles. Po ilgos žiemos ši gausybė spalvų džiugina! Esu tikras, kad būtent tulpė pradeda tikrąjį pavasarį. Tulpių svogūnėliai dažniausiai sodinami rugsėjo-spalio mėnesiais, nes po plėvele svogūnėliai gerai žiemoja. Tačiau pavasarį (kovo-balandžio mėnesiais) tai taip pat visai įmanoma!“ – sako mano kaimynas kaime.

Ponia Marija tulpes augina pardavimui ir labai sėkmingai. „Švelniai kalbu su gėlėmis ir dėkoju, kad maitina šeimą daugiau nei metus!“, – ji pasidalino savo patirtimi su manimi.

Šiandien kalbame apie tulpių daiginimo pavasarį subtilybes.

Tulpių svogūnėlių sodinimas

Pirmiausia turite pasirinkti gerą sėklą. Pirmenybę teikite sveikiems svogūnėliams, kurie buvo iš anksto išlaikyti žemoje temperatūroje. Geriau pasirinkti didelį svogūnėlį be menkiausių pažeidimų.

Jei mes kalbame apie sodinimą atvirame lauke, tada tokį svogūnėlių sodinimą reikėtų atlikti iki balandžio pradžios. Tačiau kai yra didelė šalnų tikimybė, tulpių svogūnėliai anksti pavasarį sodinami į konteinerius, o paskui atsargiai persodinami į gėlyną, dažnai kartu su visu konteineriu. Svarbiausia tulpes pasodinti iki liepos 1 d., kitaip gėlės nespės subręsti ir pasiruošti kitam žydėjimui.

Prieš sodindami svogūnėlius į žemę, turite sustiprinti jų „imunitetą“. Norėdami tai padaryti, įdėkite juos į daržovių dėžutę, esančią apatinėje šaldytuvo lentynoje, kur temperatūros režimas gali būti apie penkis laipsnius. Po tokio pašaldymo svogūnėliai bus apsaugoti nuo kenkėjų pažeidimų.

Taip pat svarbu pusvalandžiui įdėti tulpių svogūnėlius į kalio permanganato tirpalą. Tada išdžiovinkite sodinamąją medžiagą. Tai taip pat padės apsisaugoti nuo kenkėjų.

Vienas palankiausių pavasarinio svogūnėlių sodinimo būdų – sodinti juos į specialius konteinerius ir vazonus, skirtus daiginti. Tam naudoju net plastikinius indus. Namuose svogūnėlius galite sodinti į specialų svogūnėliams skirtą substratą. Į dirvą galite įberti diatomito ir šiek tiek ciono.

Beje, indai sodinimui gali būti bet kokie, svarbiausia, kad konteinerio aukštis būtų ne mažesnis kaip 10 cm.. Talpyklą pripildykite žemių, nesiekdami pačio viršaus. Tada įdėkite svogūnėlius į žemę nedideliu atstumu vienas nuo kito. Švelniai įspauskite juos į pagrindą ir pabarstykite žeme.

Iš karto pasodinus svogūnėlius, vėliau reikės sudrėkinti dirvą, kad ji neišdžiūtų. Uždenkite svogūnėlius plastikiniu indu, kad sulėtintumėte drėgmės išgaravimą. Vazonus su tulpių svogūnėliais reikia padėti saulėtoje vietoje – ant lango ar įstiklintame balkone. Rudenį sodinama taip pat, bet vazonai pirma palaikomi 3 mėnesius patalpoje, kur tamsu ir vėsu.

Kai temperatūra už lango stabilizuojasi, galite sodinti gėles atvirame lauke. Sodinant atvirame lauke, svarbu pasirinkti tinkamą vietą tulpėms.

Gėlių lysvė turi būti gerai apsaugota nuo vėjo, o tuo pačiu turi būti pakankamai saulės ir šilumos. Taip pat galite toliau auginti tulpes namuose balkone ar terasoje, jei neturite vasarnamio. Mano krikštatėvis taip kiekvienais metais balkone prisiskina gėlių iš vazonų porai puokščių!

Kaip matote, tulpių svogūnėlių sodinimas pavasarį niekuo nesiskiria nuo sodinimo rudenį. Tulpės gana nepretenzingos, todėl, jei bus laikomasi aukščiau pateiktų rekomendacijų, jos vystysis normaliai ir tikrai džiugins gražiu žydėjimu.

Apibendrinimas

Kad tulpės žydėtų gausiai, būtinas gausus ir reguliarus laistymas!

Įsivaizduokite, kad per visą auginimo istoriją buvo išvesta daugiau nei dešimt tūkstančių tulpių veislių! Dabar didžioji jų dalis prarasta.

Kasmet pasaulyje sukuriama vis daugiau naujų veislių, kurios siūlo mėgėjams naujas spalvas ir formas. Senovėje žmonės kovojo dėl naujų veislių, net mirė, svogūnėliai buvo vagiami, norint sukurti naujas veisles ir formas. Viskas, kas buvo sukurta iki šiol, yra kruopštus tūkstančių žmonių, beprotiškai įsimylėjusių šią gėlę, darbo rezultatas.

Rekomenduojami video