Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tulpės, pušys ir kenkėjai

  „Rudenį pamiršau pasodinti tulpių svogūnėlius. Jų kiekis gana nemažas. Kiek skaitau, visur griežtai rekomenduojama sodinti tik rudenį. Gal tai dar galima padaryti pavasarį? Kuriuo metu būtų geriausia?“ – klausia Marija iš Elektrėnų.

Neišmeskite tulpių svogūnėlių. Jei galite, dabar pasodinkite juos į vazonus ir suneškite į rūsį. Pirmą mėnesį tinkamiausia apie 10 ºC temperatūra, o kitus porą mėnesių – kuo vėsiau, apie 0 ºC. Tada tulpės ir įsišaknys, ir pavasarį iškeltos į šviesą sužydės. Pavasarį jas pasodinus sode, augimo ir žydėjimo ciklas jau bus sutrikęs, svogūnėliai gali būti per daug apdžiūvę. Galbūt tulpės ir išgyvens, bet žiedais nepasidžiaugsite.

„Kieme auga graži pušis. Ką galima būtų po ja pasodinti?“ – klausia Jūratė S. iš Molėtų.

Po pušimi galima sodinti nereiklias daugiametes gėles ir žemus krūmus, puskrūmius. Tinka įvairios astilbių veislės (šias gėles reikia dažnai laistyti), melsvės (nereiklios, yra labai spalvingų), ankstyvos pavasarinės smulkiasvogūninės gėlės, vaisginos, astrancijos, epimedžiai, neaukšti snapučiai, pakalnutės, žibuoklės (ypač pilnaviduriais žiedais), daug dekoratyvinių viksvų, rodžersijos, pavasariniai pelėžirniai, žiemių veislės, viržiai, bruknės, neaukšti rododendrai.

„Pernai vargome su sraigėmis ir šliužais. Gal yra kokių ypatingų priemonių prieš juos?“ – klausia Eligijus iš Kauno.

Sraigės ir šliužai soduose – didelė problema. Svarbu, kad juos rinktų ir naikintų visi aplink esančių sklypų šeimininkai. Sodo prekių parduotuvėse galite įsigyti moliuskocidų, juos naudokite pagal pridedamą instrukciją. Taip pat yra specialių gaudyklių šliužams gaudyti. Jų galite pasidaryti ir patys: išdėliokite nedideles krūveles pūvančios žolės ir pridenkite lentomis. Ten susirinkusius šliužus kiekvieną rytą surinkite ir sunaikinkite. Sode augalus sodinkite retai, venkite mulčiuoti nupjauta žole, šiaudais ar nesupuvusiais lapais. Jaunus daržovių daigus pridenkite plastikiniais gaubtais, o ne daržo plėvele, nes po ja labai mėgsta slėptis moliuskai. Yra ir daugiau įvairių priemonių. Visa tai padės sumažinti šių kenkėjų skaičių, bet visų jų gamtoje, apylinkėse išnaikinti neįmanoma. Todėl šliužus naikinti būtina nuolatos.

 

Į skaitytojų klausimus atsako agronomė Regina Sereikienė.

Rekomenduojami video