Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Trys karaliai gali atnešti tikrą žiemą

Šaltuko tradiciškai tikimasi sulaukti minint Trijų karalių dieną.

„Naujausi duomenys signalizuoja apie paskutinę šių metų dieną galimus kritulius. Kol kas sunku pasakyti, ar Naujų metų link žengsime baltai ar šlapiai. Tačiau 2018-ųjų pradžia bus lietinga. Stipresnio šaltuko viliamasi sulaukti po Trijų karalių. Bent jau tokia tendencija buvo vyraujanti per pastaruosius kelerius metus“, - teigia Biržų meteorologijos stoties vedėjas Bronius Medinis. Meteorologas grėsmingos žiemos jau nebesitiki, o jei šalčių ir bus sulaukta, tai jie jau nebus tokie baugūs ir ilgalaikiai.

„Seniau smarkiausi žiemos grybšniai būdavo iki Naujųjų metų. Dabar tendencijos pasikeitusios ir šalčiausias metas yra sausio pabaiga-vasario pradžia. Tačiau vasario mėnesį dienos jau būna gerokai ilgesnės, saulėtesnės, tad šaltukas ir šerkšnas ant medžių labiau džiugina nei baugina“, - sako B. Medinis.

Biržų meteorologijos stoties vedėjas pažymi ir dar vieną tendenciją – šiltos žiemos pradeda būti vėsių vasarų sąskaita. Orai panašėja į Anglijos.

„Pradeda įsivyrauti Anglijos klimatas – žiemos nešaltos, vasaros ne per karštos. Gal mūsiškiai keliaudami į ten ir atgalios tą orą ir suvienodino? O jei rimtai, tai vienodesnės temperatūros tendencija gali būti ir toliau vyraujanti: nešaltos, labiau vėsų rudenį primenančios žiemos, vėlyvas pavasaris, ne itin kaitrios vasaros su didesniu kiekiu kritulių ir ruduo, realiai besitęsiantis iki Naujųjų metų“, - apie ateities klimatą samprotavo B. Medinis.

Klimatas tampa vis sunkiau nuspėjamas, tad jį prognozuoti irgi darosi vis sudėtingiau. Nepadeda, o kartais koją pakiša ir naujausia skaitmeninė orų prognozavimo technika.

„Orų stebėjimai yra automatizuoti, skaitmeniniai. Nors gera aparatūra leidžia išvengti meteorologų padaromų klaidų, tačiau ji ne visuomet pastebi arba neatskiria kai kurių reiškinių taip gerai, kaip gali žmogus. Net pasauliniu mastu pastebima, kad prognozių tikslumas yra kiek sumažėjęs, nors vis daugiau naudojama skaitmeninių prietaisų. Automatinių prietaisų duomenis dažnai tenka pakoreguoti, peržiūrėti. Juo labiau, kai orai tokie permainingi ir nepastovūs, tai sunkiau dirbti yra tiek mums, tiek technikai“, - pasakojo meteorologas.

B. Medinis tikisi, kad ši žiema dar suteiks džiaugsmo tiek žvejams, tiek žiemos pramogų mėgėjams, nors ilgos ir gilios žiemos - praeitis.

Simonas Gudas

Rekomenduojami video