Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Trumpos dienos gėlės

Chrizantemos (Chrysanthemum) – trumpos dienos gėlės. Šie iš pietų platumų kilę trumpadieniai augalai savo grožį atskleidžia rudeniop, atvėsus orams, kai dienos ima vis labiau trumpėti.

Žydi ir gruodį

Chrizantemas auginti nėra sunku: jos lengvai dauginamos, yra atsparios ligoms ir kenkėjams, gana ilgai žydi. Natūraliai pražysta rudenį, kai sutrumpėja diena. Kol dienos ilgumas viršija 14 valandų, gėlės augina lapus, o kai diena sutrumpėja iki 9 –12 val., jos sukrauna žiedynus ir pražysta. Chrizantemų būna vienmečių ir daugiamečių, smulkiažiedžių ir stambiažiedžių, skiriasi ir žydėjimo laikas: ankstyvosios žydi rugpjūtį–rugsėjį, vidutinio vėlyvumo – spalio pabaigoje–lapkričio pradžioje, o vėlyvosios – lapkričio pabaigoje ir net gruodį.

Auginant chrizantemas namų sąlygomis, rudenį atšalus orams, jas reikia iškasti ir susodinti į indus bei pastatyti rūsyje arba sunešti į šiltnamį. Apie vasario mėnesį chrizantemas patariama atsinešti į kambarį ir pradėti laistyti. Išaugusius aukštus ūglius reikia nuskabyti, kad susiformuotų gražūs krūmeliai. Kai nebesikandžioja šalnos, gėlės sodinamos į lauką. Didelius chrizantemų krūmus galima atsargiai dalyti į mažesnius.

Ūgliai ir atlankos

Chrizantemos dauginamos daugiausia ūgliais ir atlankomis. Nuskintą ūglį su 3–5 lapeliais pamerkite į vandenį, po 2–3 savaičių, kai išleis šaknis, sodinkite į durpių substratą 10–15 cm gylyje. Vazonus statykite taip, kad augalai gautų pakankamai šviesos ir nesiliestų vienas su kitu. Sodindami lauke į žemę įmaišykite daugiau komposto, o jei dirvožemis lengvas – mėšlo.

Nuo krūmelių formavimo priklauso vazoninių chrizantemų grožis: jų aukštis, forma, žiedų dydis. Šiuos augalus galima formuoti visą vasarą iki rugpjūčio vidurio. Kai chrizantema išaugina 5–6 lapus, nugnybiama viršūnė. Jei pasodinote gegužės mėnesį, viršūnes trumpinkite 4–5 kartus, vėliau pasodintoms – 2–3 kartus.

Šiltnamyje auginamų skinamųjų stambiažiedžų chrizantemų viršūnės nugnybiamos vieną kartą ir nuolat šalinami šoniniai ūgliai. Norint, kad susiformuotų puošnūs žiedai, paliekamas tik vienas stiebas.

Saulėtomis, karštomis dienomis chrizantemas reikia laistyti kasdien, apsiniaukusiomis, vėsiomis – pagal poreikį, stengiantis neaplieti lapų, 18–20 °C temperatūros vandeniu. Augalų intensyvaus augimo metu laiku nepalaistant sumedėja stiebai, žiedai būna smulkesni, krūmeliai išsikraipę.

Atskirais auginimo laikotarpiais chrizantemoms reikalinga skirtinga temperatūra: augančioms – 15–17 °C, vystantis žiedpumpuriams – 14–16 °C, pradėjus skleistis žiedams – 10–12 °C.

Spalvų įvairovė

Chrizantemos – įvairove užburiančios gėlės. Jas verta pirkti ir rudenį, jau pražydusias vazonėlyje. Šie augalai lengvai ištveria persodinimą bet kokiu metu, net žydėdamos. Kita vertus, nebūtina jų sodinti į žemę: papuošti kapus ar gėlyną galima ir pastatant vazoną. Nužydėjusių chrizantemų neskubėkite išmesti. Apkarpykite, palikdami 5 cm ilgio stiebelius, ir žiemą laikykite rūsyje. Kartais palaistykite. Kai pavasariop pradės leisti ūgliukus, perkelkite, kur šviesu, ir persodinkite. Jei tai atsparios šalčiui smulkiažiedės chrizantemos, neprireiks ir rūsio. Nupjaukite stiebus, kad liktų 5–8 cm ilgio stuobreliai, ir palikite žiemoti lauke. Pašalus pamulčiuokite durpėmis ar pjuvenomis, uždenkite eglišakėmis.

Anksčiau buvome pripratę prie geltonos ar baltos chrizantemų spalvos. Dabar išvesta įvairių formų ir spalvų šių gėlių: baltų, rožinių, geltonų, violetinių, tamsiai raudonų, oranžinių. Išauginta netgi auksinės spalvos chrizantemų.

Kenkėjai ir ligos

Dažniausiai chrizantemas niokoja pelėdgalviai, persikiniai amarai, blakės, baltasparniai, tripsai ir voratinklinės erkutės, įvairios grybinės ligos. Norint įveikti kenkėjus ir ligas, būtina naikinti piktžoles, šalinti iš dirvos sergančių augalų liekanas. Augalus būtina purkšti fitoncidinių savybių turinčiais augalų nuovirais, o jei nepadeda, insekticidais ar fungicidais.

Rekomenduojami video