Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Topinambai – tinginių augalai

Topinambų, dar vadinamų saulėgrąžinėmis ar žieminėmis bulvėmis, šaknų ar vaisių derlius imamas vėlyvą rudenį ar net žiemą.

Įvairūs pavadinimai

Šie augalai priklauso astrinių šeimai, kaip ir puikiai pažįstamos saulėgrąžos, kiaulpienės, ramunės, astrai ir daugelis kitų gražiai žydinčių gėlių. Šiaurės Amerikoje savaime augantys topinambai į Europą atkeliavo prieš kelis šimtus metų. Angliakalbiai juos vadina Jeruzalės artišokais, saulės šaknimis, žemės obuoliais. Tai daugiametis žolinis augalas, kuris gali pasiekti net 3 m aukštį, nors yra žolė, o ne medis ar krūmas. Kadangi priklauso tai pačiai saulėgrąžos genčiai, tai ir išvaizda labai panaši – ir lapų, ir žiedų. Stiebai ir lapai būna apaugę švelniais plaukeliais, lapai gana stambūs, žali, o žiedai – ryškiai geltoni, tik smulkesni nei saulėgrąžos, panašesni į rudbekijos. Žydėti topinambai pradeda vėlai – vasaros pabaigoje arba rudenį.

Žemei gerinti

Agronomė Joana Giedraitytė priminė, kad aukšti ir stori topinambų žiedai tinka dirvai gerinti, kai trūksta organinių medžiagų. Juos reikėtų susmulkinti ir įterpti į žemę. Jei daromos šiltlysvės, stiebus galima kloti ir nesmulkintus. „Topinambai puikiai tiks kaip žalia atitvara nuo kelio, kaimynų sklypo. Juos galima sodinti ir prie komposto dėžės, kuri dažniausiai nepuošia vaizdo“, – patarė agronomė. Pasak jos, topinambai žydi tuo metu, kai dauguma gėlių būna jau peržydėjusios. Ne visi žino, kad galima mėgautis džiovintų jų žiedų gardžia arbata.

Topinambai žydi vasaros pabaigoje. Jų žiedai tinka džiovinti ir naudoti arbatai.

Paklausi daržovė

„Įvairiose pasaulio šalyse topinambai yra auginami ne tik maistui, bet ir kaip pašariniai augalai gyvuliams, nes vertingi ne tik jų gumbai, bet ir antžeminė dalis, turinti nemažai žaliosios masės. Biokuro, insulino, fruktozės ar spirito gamybai jie auginami plantacijose. Lietuvoje verslininkai gamina topinambų  traškučius, miltus, kai kas juos raugia ir sėkmingai prekiauja šiais gaminiais“, – sakė J.Giedraitytė. Ji sakė tikinti, kad ilgainiui ir Lietuvos laukuose atsiras ne viena šių augalų plantacija.

Mėgsta ir pelės

„Vertingiausia topinambų dalis – pailgos ar apvalios formos po žeme esantys gumbai. Jie kasami nuo vėlyvo rudens, kai augalas baigia vegetaciją, iki pavasario, kol nepradeda vėl žaliuoti. Jų galima išsikasti didesnį kiekį ir turėti atsargų visai žiemai“, – sakė pašnekovė. Ji perspėjo, kad šiltai laikomi topinambai labai greitai suvinta. Geriausiai prireikus išsikasti šviežių. Tai padaryti nesunku, jei žemė nėra įšalusi. „Būna, kad nepavyksta rasti nė vienos „bulvės“. Vadinasi, spėjo pasidarbuoti pelės. Nereikėtų dėl to pykti, juk maisto reikia visiems “, – sakė agronomė. Ji priminė, kad, vieną kartą pasisodinus topinambų, nepavyks jų lengvai atsikratyti. Žemėje likus nors vienam gumbui, kitais metais augalas vėl žaliuos.

Iš gumbų verdamos sriubos, košės, kepami blynai, daromos salotos.

Auga bet kur

„Šie augalai ganėtinai nereiklūs, puikiai auga net priesmėlio dirvose, tik derlius būna kiek menkesnis. Jų beveik niekada nereikia laistyti, tręšti ar ravėti, patys sau puikiai dera, dažnai sulaukėja. Geriausiai jaučiasi augdami saulėtoje vietoje, bet pakenčia ir nedidelį pavėsį“, – sakė pašnekovė. Pasak jos, topinambai – tinginių daržovės. Jie puikiai tinka gamtiniam daržui, kur laikomasi žemės nedirbimo principo, augalai mulčiuojami. „Graužikai, kaip minėjau, praretina derlių, tačiau augintojai taip pat turėtų pasidarbuoti, kad sutankėję augalai neužgožtų vienas kito, nesusmulkėtų gumbai“, – priminė agronomė.

Infotekstas

Kuo naudingi topinambai

Topinambų gumbuose gausu vitamino C, B1, B2 ir įvairių mineralų bei kitų naudingų medžiagų. Tiek maistui, tiek ir gydymui topinambai dažniausiai vartojami švieži, nors juos galima ir kepti, troškinti, virti ar džiovinti. Žinoma, šviežesniuose gausiau yra naudingų medžiagų, bet ne visiems patinka specifinis šviežių topinambų skonis. Šviežiai trintų topinambų tyrele galima gydyti skrandžio sutrikimus, ji padeda sergantiesiems diabetu, turintiesiems širdies problemų, trūkstant geležies ar vitamino C. Šia tyrele išoriškai gydomi nudegimai ar nedidelės žaizdos. Galima naudoti ir kosmetikoje – šiek tiek lygina raukšles ir skaistina veido odą.

Topinambai maistingumu pranoksta daugelį daržovių. Pavyzdžiui, jie dvigubai vertingesni už burokėlius (3 proc. baltymų, yra mineralinių druskų, tirpaus polisacharido inulino, fruktozės, mikroelementų, vitaminų B1, C, karotino).

 

Rekomenduojami video