Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tinka ne tik kompostuoti

 Tuoj pradėsime tvarkyti daugiamečius gėlynus. Manau, kad kiekvienos nuosavą namą turinčios moters kieme yra bergenijų. Kaip ir dauguma, aš sudžiūvusius jų lapus po žiemos išmesdavau į komposto dėžę, tačiau tai pamačiusi kaimynė patarė juos sudžiovinti ir pasidaryti vertingos arbatos.

Pasirodo, po sniegu peržiemoję bergenijų lapai pavasarį renkami, plaunami ir džiovinami džiovykloje 35–40 laipsnių temperatūroje.

Taip paruošti jie gali būti naudojami vietoj kavos, nes veikia tonizuojamai ir yra naudingi sveikatai. Nuolat geriant bergenijų lapų arbatą, organizmo imunitetas būna stipresnis, gleivinė atsparesnė virusams, grybeliams, lengviau ištveriamas švitinimas, cheminių vaistų poveikis skrandžio gleivinei. Ši arbata yra savotiško skonio ir labai vertinga dėl to, kad teigiamai veikia storąją žarną. Ypač ji tinka tiems, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu, virškinimo sutrikimu, kam skauda sąnariai, vystosi osteoporozė. Tik svarbu žinoti, kad renkami ne žali, o jau sudžiūvę šio augalo lapai. Jie nuplaunami, dar padžiovinami saulėje, kad būtų traškūs.

Birutė

Rekomenduojami video