Tuoj pradėsime tvarkyti daugiamečius gėlynus. Manau, kad kiekvienos nuosavą namą turinčios moters kieme yra bergenijų. Kaip ir dauguma, aš sudžiūvusius jų lapus po žiemos išmesdavau į komposto dėžę, tačiau tai pamačiusi kaimynė patarė juos sudžiovinti ir pasidaryti vertingos arbatos.
Pasirodo, po sniegu peržiemoję bergenijų lapai pavasarį renkami, plaunami ir džiovinami džiovykloje 35–40 laipsnių temperatūroje.
Taip paruošti jie gali būti naudojami vietoj kavos, nes veikia tonizuojamai ir yra naudingi sveikatai. Nuolat geriant bergenijų lapų arbatą, organizmo imunitetas būna stipresnis, gleivinė atsparesnė virusams, grybeliams, lengviau ištveriamas švitinimas, cheminių vaistų poveikis skrandžio gleivinei. Ši arbata yra savotiško skonio ir labai vertinga dėl to, kad teigiamai veikia storąją žarną. Ypač ji tinka tiems, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu, virškinimo sutrikimu, kam skauda sąnariai, vystosi osteoporozė. Tik svarbu žinoti, kad renkami ne žali, o jau sudžiūvę šio augalo lapai. Jie nuplaunami, dar padžiovinami saulėje, kad būtų traškūs.
Birutė