Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Terasos sezonas gali trukti ištisus metus

Daugeliui kvapnus kavos puodelis šiltą pavasario ar vasaros rytą – didelis malonumas. Tačiau vis daugiau žmonių ieško būdų pratęsti terasos sezoną ir ja džiaugtis ilgiau nei porą mėnesių per metus. Vieni apsaugai nuo šalto vėjo ar lietaus statosi sieneles, kiti ieško kitų sprendimų, kad terasoje galėtų sutikti visus metų laikus. Pasirinkimas platus, todėl sprendimas priklausys tik nuo fantazijos ir piniginės storio.

Saugosi ir nuo žvilgsnių, ir nuo vėjų

Terasų, stogelių, sandėliukų, automobilių stoginių, medinių laiptų montavimu ir remontu užsiimantis Aivaras Cibulskas sako, kad terasų sezonui tik retas ruošiasi iš anksto. Pasak jo, daugiausia klientų dėl remonto ar terasų statybos kreipiasi kovo–balandžio mėn. „Kai tik atšyla orai, visiems visko prireikia vienu metu. Vasaros viduryje dauguma atostogauja, todėl vėl entuziazmas krenta“, – šypteli meistras.

Lauko terasas, stogines ar pavėsines įsirengiantys sodiečiai nori, kad jose būtų įmontuotos sienelės, visų pirma, dėl privatumo. Tai dažnas prašymas iš sodo bendrijų, miestelių ar tankiai apgyvendintų užmiesčio kotedžų gyventojų, kurie nori saugoti savo privatumą ir užsidengti nuo pašalinių žvilgsnių. Pasak A.Cibulsko, tokiu atveju surenčiamos medinės dekoratyvinės sienelės, kurios apsaugo ir nuo žvilgsnių, ir nuo vėjo, lietaus.

Gražu ir praktiška

Tiesa, didžiausias šių sienelių minusas tas, kad jos užstoja dalį vaizdo, o juk lauko terasose daug laiko praleidžiame būtent tam, kad pasigrožėtume gamta. Dėl to trūkumus verta paversti privalumais. Plungės rajone terasų, stoginių montavimo darbus atliekantis Valentas sako, kad tokiais atvejais idealiai tinka sienelė su įrengtais lauko vazonais.

„Tai praktiškas sprendimas gyvenantiems kotedžuose, nes tokios sienelės padeda pasislėpti ir atsitverti nuo kaimynų. Be to, žmonės nenori vientisos sienos. Mes dažniausiai darome vėjo perpučiamas sieneles tam, kad vėjas neįsisuktų ir jų neišverstų. Apačioje sumeistraujame vazonus, į kuriuos galima pasisodinti gėlių ar vijoklių. Buvo atvejų, kai žmonės pasisodino ir salotų. Be to, apačioje lieka svorio centras, todėl jas išgriauti ne taip paprasta. Mano nuomone, tai praktiškas ir gražus sprendimas terasoje“, – dėsto meistras.

Impregnavimas ir medienos pasirinkimas

Medines terasas ir jų sieneles reikia reguliariai impregnuoti. Šio darbo derėtų nepamiršti, nes terasos sienelė atlieka ne tik apsauginę, bet ir estetinę funkciją. Priklausomai nuo impregnanto sudėties ir kokybės, vieni jų medį gali saugoti trejus, kiti – penkerius metus. Tačiau Valentas sieneles pataria atnaujinti kartą per dvejus metus. Tai ne tik padės ilgiau išsaugoti medieną, bet ir atnaujins spalvą.

Impregnuoti terasą ar jos sieneles geriausia pavasarį, atšilus orams. Tačiau nepamirškite, kad šiam darbui turite parinkti tinkamą orą. Impregnuoti terasos nepatariama esant karštai dienai, ypač jei terasa yra apšviesta tiesioginių saulės spindulių. Tokiu atveju impregnantas pradės džiūti medienai net nespėjus pasisavinti reikiamo medžiagos kiekio. Kai diena lietinga, lauke drėgna, terasos impregnavimo darbus taip pat patartina atidėti kitam kartui, nes kai mediena šlapia, ji impregnanto nepasisavins.

Nuo pasirinktos medienos taip pat priklauso, kiek ilgai džiaugsitės medine terasos sienele. A.Cibulskas rekomenduoja visada rinktis šlifuotą, o ne obliuotą medieną. „Daug kas priklauso nuo pasirinktos medienos. Svarbu, kad ji nebūtų suspausta. Tik tada medis „kvėpuoja“, lengvai priima ir išleidžia drėgmę. Kuo natūralesnis ir mažiau mechaniškai apdorotas medis, tuo mažiau jam reikia priežiūros“, – akcentuoja pašnekovas.

Nebrangus trumpalaikis sprendimas

Dar vienas pastaruoju metu populiarus sprendimas, padedantis apsisaugoti nuo vėjo, saulės ar lietaus – polikarbonatinė terasos ar stoginės sienelė. Polikarbonato sienelė gali būti skaidri arba tonuota. Ji pamėgta ne vien dėl mažos kainos, bet ir dėl nesunkaus montavimo, atsparumo UV spinduliams, lankstumo, gerų izoliacinių savybių.

Nors polikarbonatines dangas reklamuojančios įmonės pabrėžia šios medžiagos ilgaamžiškumą, VL kalbinti meistrai turi priešingą nuomonę. Pasak A.Cibulsko, tai pigi ir paprasta medžiaga, todėl net jei vėjas ją sulaužys, nedidelė problema sienelę pakeisti. „Tai nedidelė investicija. Polikarbonatinės sienelės greitai sumontuojamos, greitai pakeičiamos, todėl net ir joms sulūžus nereikės didelių investicijų jas keičiant. Tai laikinas sprendimas“, – polikarbonatinių sienelių ilgaamžiu sprendimu nevadina patyręs meistras.

Jam antrina ir plungiškis Valentas: „Tokių sienelių teko keisti ne vieną. Dažnai jos sutrūkinėja nuo šalčių, praranda savo spalvą“, – trūkumų neslepia meistras.

Apsauga nuo vėjo

Tiems, kurie savo terasoje ar stoginėje plastiko nepageidauja, gera alternatyva – stiklas. Jas galima įsirengti turint tiek medinį, tiek metalinį karkasą. Kai kur kaip užuovėja pastatomas tik stiklo atitvaras. Dažniausiai jis tvirtinamas prie namo sienos. Pajūrio regione ar prie didesnių vandens telkinių terasos stiklinamos norint apsisaugoti nuo vėjo. Be to, stiklas visuomet atrodo prabangiau, suteikia daugiau elegancijos. Tačiau meistrai mato ir stiklo minusų.

A.Cibulsko teigimu, vasarą, kai lauke tvyro dideli karščiai, tokia terasa virsta šiltnamiu. Pilnai įstiklintą terasą būtina vėdinti, nes joje ilsėtis dienos metu nemalonu ir tvanku. „Vargu ar pilnai įstiklintą terasą galima vadinti terasa. Tai labiau primena žiemos sodą. Tai labiau yra gyvenamojo namo tąsa, juk žmonės realiai nesėdi lauke“, – kritikos įstiklintoms terasoms neslepia meistras.

Poilsis ištisus metus

Tuo metu terasas, verandas, stogines aliuminio sistemomis ne vienerius metus įrenginėjantis meistras Arvydas Drukteinis pastebi, kad įsistiklinti terasas pageidauja ne tik užmiesčio, naujos statybos namų šeimininkai, bet ir kaimo sodybų savininkai. Anot jo, žmonės ieško komforto, o būtent įstiklinta terasa leidžia jaukiai pasėdėti joje ne tik vasarą, bet ir žvarbų rudens vakarą, vėsų pavasario rytą ar net žiemą.

„Žmonės nori praktiškos terasos, kuria galima naudotis ištisus metus. Praėjusi vasara buvo šilta, tačiau vėjuota, o „ant vėjo“ sėdėti nejauku. Be to, užeina ir stiprūs lietūs, todėl terasos nėra pilnai išnaudojamos. O štai kai ji įstiklinta – jokie orai nėra baisūs“, – sako pašnekovas, akcentuodamas, kad įstiklinta terasa ne tik leidžia dažniau būti arčiau gamtos, bet ir padeda praplėsti namų erdvę.

Kaip apsisaugoti nuo kaitros

Į argumentus, kad vasarą įstiklintoje terasoje sėdėti neįmanoma dėl per didelės kaitros, Arvydas atsako, jog tai nesunkiai išsprendžiama problema. Pirmiausia, įsistiklinti terasos nereikėtų ten, kur gaunama daugiausiai saulės, reikėtų vengti pietinės namo pusės. Antra, terasą galima įstiklinti tonuotu stiklu, kuris neleis patalpoms perkaisti. Taip pat galima rinktis „roletus“ ar žaliuzes. Trečia, įsistiklinant terasas dažnai montuojamos durys, stumdomos arba varstomos sistemos, todėl patalpas lengvai išvėdinsite, įsileisite gryno oro. Praktiškesnis ir populiaresnis variantas – stumdomos durys.

„Aišku, tai kainuoja papildomai, tačiau už komfortą reikia susimokėti. Vieniems šiluma vasarą netrukdo, tai dar didesnis privalumas“, – sako A.Drukteinis.

Terasos stiklinamos vadinamąja šaltąja sistema, t. y. dedamas vienas stiklo paketas. Žiemą, lauke laikantis minusinei temperatūrai, apniukusią dieną ir terasoje gali laikytis šaltukas. Tačiau terasas dažnai papildomai galima apsišildyti infraraudonųjų spindulių ar dujiniais šildytuvais. „Jeigu žiemą lauke spaudžia šaltukas, bet skaisčiai šviečia saulė, įstiklintoje terasoje tikrai galima jaukiai pasėdėti, nes ten bus pliusinė temperatūra“, – užtikrina pašnekovas.

Mažiau priežiūros

Arvydas sutinka, kad įstiklinta terasa – nepigus malonumas. Tačiau, anot jo, tai ilgalaikis ir praktiškas sprendimas. „Praėjusiais metais brango mediena, todėl statytis medinę terasą taip pat nėra taip jau pigu. Aliuminio konstrukcijos terasa iš tiesų atrodo gražiai, bet dar svarbiau tai, kad jai nereikia tiek daug priežiūros. Ją pastačius galima pamiršti apie reguliarius medienos impregnavimus ir kitus priežiūros darbus. Patį stiklą taip pat prižiūrėti nėra sunku. Užtenka vieną kartą per metus kruopščiai nuvalyti. Yra įmonių, kurios tuo užsiima už nedidelę kainą“, – aliumininės konstrukcijos terasų privalumus vardija pašnekovas.

Apsaugai nuo saulės

Ieškantys paprasto, didelių investicijų nereikalaujančio sprendimo šiltuoju metų laiku ilgiau pasėdėti terasoje ir joje nesužvarbti švilpiant vėjams, renkasi pakabinamas arba nesunkiai montuojamas sieneles. Apsidairius internetinėse parduotuvėse galima rasti įvairių sprendimų. Vienas jų – gluosnių tvorelės ritinys, sujungtas plienine viela. 1,5 m pločio ir 5 m ilgio tvorelė atsieitų maždaug 44 Eur.

Taip pat nebrangi investicija norintiems privatumo ir kartu sukurti estetišką terasos ar sodo apdailą – natūrali nendrių tvorelė. Ji gali būti tvirtinama vietoje sienelės kaip apsauga nuo saulės ar vėjo. 1,5 m pločio ir 5 m ilgio tvorelės kaina – apie 36 Eur. Taip pat galima rinktis ir įvairius medinius ar bambukinius „roletus“ terasoms. Bambukinės užuolaidos gali būti naudojamos kaip apsauga nuo tvieskiančios saulės.

Patogus naudojimas

Dar vienas praktiškas sprendimas – vadinamieji skaidrūs tentai terasoms ar pavėsinėms. Pagrindinis jų privalumas prieš anksčiau minėtas apsaugines sieneles – kaina ir patogus naudojimas. Permatomi PVC tentai yra ne tik pigesni už stiklą, bet ir patogesni naudoti, juos kur kas paprasčiau prižiūrėti, lyginant su įstiklintomis terasomis. Skaidrūs lauko tentai atsparūs vėjui, tiesioginiams saulės spinduliams, lietui, sniegui, šalčiui, todėl juos galima naudoti tik subjurus orams. Dangai išdžiūvus juos nesunku suvynioti.

Sienelė

Privalumai

Trūkumai

Medinė

Ilgaamžė; atrodo natūraliai; priedanga nuo kaimynų; galima montuoti su papildomais gėlių vazonais apačioje; teikia pavėsį; iš dalies apsaugo nuo kritulių, vėjo ir saulės.

Būtina reguliariai impregnuoti; užstoja šviesą.

Stiklinė

Joje galima leisti laiką ištisus metus; atrodo estetiškai, prabangiai; montuojama su stumdoma arba varstoma durų sistema vėdinimui.

Brangi; būtina reguliariai valyti.

Polikarbonatinė

Pigi; lengvai montuojama; nesunkiai pakeičiama.

Tarnauja sąlyginai neilgai; nėra atspari itin žemoms temperatūroms; veikiama išorinių veiksmų gali prarasti pirminę spalvą.

Mobilios sienelės

Pigios; lengvai pakabinamos; apsaugo nuo saulės; atrodo tvarkingai ir jaukiai.

Neapsaugo nuo stipraus vėjo, šalčio; veikiamos drėgmės gali ilgai netarnauti.

PVC tentas

Pigus; patogiai tvirtinamas; apsaugo nuo vėjo, saulės, lietaus ir sniego; galima suvynioti; ilgaamžis.

Reikalauja reguliarios priežiūros, jei norite išlaikyti tvarkingą skaidrų tentą.

Rekomenduojami video