Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Surenkami mediniai vasarnamiai – ar tai ilgaamžė investicija?

Dar ne taip seniai televizijoje rodytoje laidoje galėjome matyti, kaip per savaitę nuo nulio iškyla naujutėliai namai. Tiesa, veiksmas vyko ne Lietuvoje, o Jungtinėse Amerikos Valstijose. Nors net ir pasistengę namo per tokį trumpą laiką pastatyti negalime, visai kas kita – surenkamas medinis vasarnamis ar sodo namelis. Sodininkai vis dažniau tokius namelius stato soduose, perka surenkamus medinius garažus, sandėliukus, tačiau tie, kurie svarsto juos įsigyti, pagrįstai klausia – ar tokie statiniai patvarūs ir ilgaamžiai?

Rinkosi iš modulinio ir medinio

Sode seną automobilinį namelį turėjusi Birutė Kazlauskienė čia atsivėpdavo baigusi ravėti, laistyti daržus ir gėlynus ar nupjovusi veją. Jį padovanojo jai brolis, grįžęs iš kelionės po Šiaurės Europą. Tiesa, vagonėlis pradėjo trūnyti, ilgainiui prakiuro stogas. Dar blogiau būdavo vasarą, termometro stulpeliui perkopus 30 °C žymą – viduje patalpa taip įkaisdavo, kad būdavo sunku kvėpuoti. „Jau tada geriau gulėti hamake ir suptis su vėjeliu, – juokiasi pašnekovė. – Vagonėlis vasarą tikra pirtis, todėl jį pradėjau naudoti tik kaip sandėliuką daiktams susidėti. Jei palieki lauke per naktį vertingus daiktus, ryte gali jų ir nerasti, todėl geriau viską užrakinti viduje.“

Be to, vagonėlis metai iš metų seno, smuko žemyn, sienos žaliavo, įsimetė pelėsiai. Jis atrodė netvarkingai, ir galiausiai šeimyna nusprendė atsinaujinti ir įsigyti surenkamą namelį. Pirmiausia paieškos prasidėjo interneto svetainėse, teko pasivaikščioti ir mugėse kalbinant medinių namukų gamintojus. „Galiausiai pasiryžau nusipirkti namelį, susitaupiau pinigų, įsigijau 13 kv. m nameliuką. Pardavėjai siūlė ir terasą, tačiau man jos nereikėjo. Taip pat reikėjo pasirinkti sienų storį, pasakyti, ar reikalinga lietaus surinkimo sistema“, – prisimena Birutė. Namelis stovi jau trečia vasara, kol kas jokių nusiskundimų  pašnekovė neturi. Pasak jos, stogas drėgmės nepraleidžia, o žiemą, jei nespaudžia stiprus šaltis, namelyje pabūna, išsiverda arbatos. Esant reikalui, atsiveža ir radiatorių, kuris trumpam sušildo kambarį.

Anksčiau moteris svarstė statyti modulinį namelį iš vadinamųjų konteinerių, padaryti apdailą. Tačiau minties teko atsisakyti, nes tokie konteineriai gana brangūs, jų apdaila specifinė, o vasarą jie įkaista. „Kiek skaičiau atsiliepimų apie šiuos modulinius namukus, susidariau nuomonę, kad tai „konservų dėžutė“. Vasarą ten gana šilta, be to, metalinės sienos kaimiškai aplinkai nelabai tinka. Jau buvo įkyrėjęs kemperis, todėl norėjau medinio fasado“, – sprendimą rinktis medinį surenkamą namelį motyvuoja B.Kazlauskienė.

Padarė žaidimų zoną

Prieš penketą metų surenkamą medinuką įsigijo ir Juozas Janonis iš Raseinių r. Jį pastatė ant polinių pamatų, sodyboje. Vyriškis pasakoja norėjęs pastatyti vaikams medyje, tačiau juokauja užsakęs paprastesnį variantą. „Atvažiuoja vasarą anūkai, jie zuja kieme. Vis prašė, kad padaryčiau namuką medyje, bet pas mus nėra didelių medžių. Nusižiūrėjau parodoje nedidelį 15 kv. m namelį. Jį atvežė dalimis, susirinkau pats. Ten dabar tikrų tikriausia žaidimų zona, vaikų net nematyti vasarą“, – pasakoja pašnekovas.

Pasak J.Janonio, namelis pastatytas iš eglės medienos, vidines sienas jis nutepė beicu, o išorę dažė fasadiniais dažais. „Tiesą pasakius, dažė vaikai, aš tik padėjau“, – šypteli jis. Nors namelis stovi jau penkerius metus, kol kas didelio nusidėvėjimo vyriškis sako nepastebėjęs. Kaip ir nuo gyvenamojo namo stogo, ir nuo šio surenkamo medinuko nuvalo lapus, išvalo lietaus surinkimo sistemą, žiemą saugo nuo graužikų. „Pelės ar žiurkės grindų kampe pragraužė skylę. Bet dabar statau spąstelius, praėjusią žiemą graužikai per daug neįsisuko“, – tarsteli Juozas.

Reikia gerai prižiūrėti

Medinius namelius, sodo namukus, sandėliukus gaminančios įmonės „Sodnamis“ pardavimų vadovė Irma Stankauskienė sako, kad medinukus jau stato maždaug septyniolika metų. Iš pradžių surenkami mediniai nameliai buvo eksportuojami į užsienį, tačiau prieš dešimtmetį juos pamažu pradėjo atrasti ir lietuviai. Kadangi jie mėgsta kokybiškus medinius gaminius, o dažnas šeimos vyras linkęs pats meistrauti, bene dažniausias klausimas, kurį išgirsdavo gamintojai, – ar namukas ilgaamžis. Irmos atsakymas paprastas – tinkamai namuką pastačius, jį prižiūrint, jis gali tarnauti ne vieną dešimtmetį.

„Tai bene dažniausiai mums užduodamas klausimas. Visada atsakau: pažiūrėkite į mūsų senelių namus, jie mediniai ir stovi dešimtmečiais. Aišku, reikia tinkamai prižiūrėti, specialiomis, kokybiškomis priemonėmis padengti išorines sienas, terasą. Labai svarbu apsaugoti nuo lietaus, vėjo, saulės ir sniego, todėl taupyti nereikėtų. Geriau kartą investuoti į kokybiškus dažus ir tuomet mažiau teks sukti galvą ateityje. Yra net tokių skandinaviškų dažų, kurie gali išlaikyti spalvą ir apsauginę funkciją iki dešimties metų. Žinoma, kai kurie jį pastato ir pamiršta. Tada nereikia stebėtis, kad jis praranda spalvą, ima drėkti sienos“, – aiškina I.Stankauskienė.

Kad ilgai tarnautų, svarbu namelį pastatyti ir ant tvirto pagrindo. Idealu, jeigu yra galimybė išlieti betoninį pagrindą ar pamatus.

Anot pašnekovės, iš pradžių žmonės domėjosi mažesniais nameliais. „Dabar klientai jau žino, ko nori, stato netgi didelius vasarnamius. Net namuko dizainas dabar nebe toks konservatyvus, žmonės vis labiau leidžia pasireikšti fantazijai“, – tvirtina I.Stankauskienė.

Pasak moters, daugėja užsakymų ir apšildytiems namukams. Didesni projektai visuomet atkeliauja su prašymu, kad būstas būtų apšildytas ir jame būtų galima apsistoti rudenį, žiemą. Namuke įrengiama ir šildymo sistema „oras oras“. Tuo metu pavėsinės, sandėliukai ar maži sodo nameliai dažniausiai užsakomi be šildytų sienų.

„Nameliai atkeliauja supakuoti ir jie vėliau renkami vietoje. Daug kas įsivaizduoja, kad atvežamos paruoštos sienos, tačiau taip nebūna. Pirmiausia tai nepatogu dėl transportavimo, be to, žmonės savo teritorijoje neturi tokių erdvių, kur būtų galima patogiau iškrauti“, – sako I.Stankauskienė.

Į ką atkreipti dėmesį?

Apsidairius interneto svetainėse, medinius surenkamus namelius parduodančių įmonių, akivaizdu, netrūksta. Tačiau kaip išsirinkti? Kas lemia jų kainą – pardavėjai tikina, kad kaip ir naujo automobilio, tokio medinuko kainą lemia jo komplektacija, surinkimas, o papildomos paslaugos kainą koreguoja. Mažo sandėliuko kaina gali prasidėti nuo tūkstančio eurų, o šiuolaikiškas vasarnamis jau gali kainuoti ir keliolika tūkstančių eurų.

Pasak „Sodnamis“ atstovės, kiek reikės pakloti pinigų už surenkamą vasarnamį, priklausys nuo pasirenkamos konstrukcijos storio, sudėtingumo, langų, durų formos, dydžio. Taip pat kainą gali lemti ir pasirenkama stogo danga, lietaus surinkimo sistema.

Jurgita Barauskaitė, įmonės „Timbela“ mažmenos vadybininkė, sako, kad renkantis surenkamą namelį ar sandėliuką svarbu įvertinti du dalykus: kur bus statomas namelis (kiek vietos jam galima skirti) ir kiek daiktų jame bus laikoma. Pasak jos, jei sode mažai erdvės, tačiau reikia didesnės laikymo patalpos, verta apsvarstyti galimybę įsigyti namelį su trimis sienomis, o vietoj ketvirtos panaudoti gyvenamojo namo sieną. Taip pigiai ir maksimaliai išnaudosite sodo erdvę ir sutaupysite nemažai vietos. Be to, tokio tipo namukas bus pigesnis nei standartinis keturių sienų.

Gamintojai pataria prieš perkant namelį itin mažai erdvei, išnagrinėti namelio išorinius matmenis. Kartais pavadinimuose būna pažymima, kad namelis yra „2×3 m“, tačiau tai nereiškia, kad jis ir bus tokių matmenų (gali būti didesnis arba mažesnis). Taip pat įvertinkite išorinius namelio išsikišimus – rankenas, sujungimus (ypač namelių, gaminamų sukirtimo principu), stogo atbrailas ir pan. Svarbu nepamiršti, kad mediniai sodo nameliai, sandėliukai ir garažai paprastai turi nemažiau nei vieną langą. Kuo didesnis namelis, tuo daugiau langų jis turės, todėl rinkdamiesi atkreipkite dėmesį, kiek šviesos reikia. Didesni langai ir plačios durys leis patekti daugiau šviesos į namelio vidų. Tai itin aktualu, jei neplanuojate jame įsirengti apšvietimo. Taip pat galima rinktis šlaitinius ir plokščius stogus. Kaip pastebi J.Barauskaitė, pasirinkus sandėliuką ar namelį su šlaitiniu stogu, name galima laikyti didesnius (aukštesnius) daiktus, taip geriau išnaudojama pastato erdvė.

Kaina augo, užsakymų daugėjo

Renkantis bet kokią prekę ne paskutinėje vietoje yra kaina. Kartais tai ir būna lemiamas veiksnys pirkti ar ne. Tačiau J.Barauskaitė primena, kad reikia įvertinti ne tik „pliko“ namelio kainą, bet ir jo transportavimo, surinkimo ir priežiūros sąnaudas. Jei namelis perkamas be grindų, būtina specialiai paruošti grindinį po nameliu. O kad pastatas tarnautų ilgus metus, jį reikia padengti vienu ar dviem impregnanto arba kokybiškų dažų sluoksniais. „Namus visada rekomenduojame statyti ant betoninio pagrindo, trinkelių arba pasiruošti pamatus. Tai apsaugos konstrukciją nuo drėgmės, ji ilgiau stovės, jei paklosite gerą pagrindą“, – užtikrina pašnekovė.

Nors pastaraisiais metais medienos kaina smarkiai išaugo, tai nenumušė sodiečių noro statyti tokio tipo namelių. J.Barauskaitė pabrėžė, kad pernai ir šįmet surenkamų medinukų paklausa dar labiau išaugo, pardavimas augo kaip ant mielių.

Rekomenduojami video