Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Su neprašytas svečiais reikia kovoti

Tuoj atvės orai. Graužikai, sočiai gyvenę ir ne vieną vadą palikuonių paleidę į pasaulį, stengsis sulįsti į pastatus, ieškodami šilumos ir maisto. Kovai su pelėmis ir žiurkėmis žmogus pasitelkia įvairius apsisaugojimo būdus: nuo paprasčiausių seniai žinomų spąstų iki itin efektyviai veikiančių nuodų – rodenticidų.

 Platina ligas

 Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Veterinarinių vaistų ir biocidų vertinimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Nijolės Stankevičienės, rodenticidai yra biocidams priskiriamos graužikų naikinimo priemonės. Pašnekovė įspėjo, kad šios medžiagos gali būti pavojingos žmonių ir gyvūnų sveikatai bei aplinkai. „Tiek žiurkės, tiek pelės platina įvairių ligų, pavyzdžiui, leptospirozės, salmoneliozės, toksoplazmozės, listeriozės sukėlėjus, perduodamus žmonėms. Graužikai platina daugybę ligų, perduodamų auginamiems gyvūnams, nuo kurių gali  užsikrėsti žmogus ir susirgti kriptosporidioze, kampilobakterioze ir kitomis ligomis“, – sakė N.Stankevičienė.

Pridaro nuostolių

Graužikai, pasak NMVRVI specialistės, gali būti pavojingi ne tik dėl to, kad platina įvairias ligas, jie gali užkrėsti ir maisto produktus, skirtus žmonėms ir gyvūnams vartoti. Be to, šie kenkėjai  pragraužia elektros kabelius, sukelia elektros tiekimo sutrikimus, gaisrus, pridaro žalos nuotekų vamzdynams. Jie sugeba sugadinti įvairias medines detales, šilumos izoliaciją, elektros instaliaciją.

Tyrimai rodo, kad žmones, gyvenančius patalpose, kuriose yra pelių, dažniau kamuoja astma ir depresija. Žiurkės kenkia ir gamtai. Jos naikina paukščių jauniklius ir kiaušinius.

 Ragauja jauką

Rodenticidai naudojami graužikų populiacijai užkrėstose teritorijose mažinti.

„Graužikus gana sunku išnaikinti, nes, prieš suėsdami visą jauką, jie paragauja mažą kąsnelį, tarsi norėdami įsitikinti, kad maistas nepavojingas, ir tik tada ėda likusį jauką. Todėl rodenticidai turi būti beskoniai, bekvapiai, mirtinos dozės bei uždelsto veikimo“, – sakė N.Stankevičienė. Dažniausiai rodenticidai, pasak pašnekovės, gaminami kaip jaukas ar dūminės. Veikliosios medžiagos, skirtos jaukui gaminti, vadinamos antikoaguliantais. Jos stabdo kraujo krešėjimą, blokuoja vitamino K veikimo ciklą. Dažniausiai jaukas graužikams gaminamas granulių, blokelių, pastos ar grūdų pavidalu.

Neigiamas poveikis

Rodenticidai gali būti skirti profesionaliam ir neprofesionaliam naudojimui. Preparatai, kurių galima įsigyti parduotuvėse, skirti neprofesionaliems vartotojams. Jie naudojami buityje.

Mokslininkai teigia, kad nereikia baimintis dėl rodenticidų poveikio aplinkai, dirvožemiui, vandeniui ir orui. Kartais biocidai naudojami medžiojant plėšriuosius paukščius ar laukinius gyvūnus. Tokia nusikalstama veikla yra griežtai draudžiama ir smerkiama.

Rodenticidų jaukus gali suėsti kai kurie laukiniai ar naminiai gyvūnai bei gyvuliai. Nugaišusius graužikus aptinka plėšrūnai ir maitėdos.

Visi biocidai, tarp jų ir rodenticidai, turi būti tinkamai paženklinti. Etiketėje aiškiai, be galimybės ištrinti turi būti pateikta ši informacija: kiekvienos veikliosios medžiagos pavadinimas, koncentracija, autorizacijos liudijimo numeris, autorizacijos liudijimo turėtojo pavadinimas, agregatinis būvis, naudojimo paskirtis, naudojimo instrukcija, naudojimo dažnis ir dozės kiekvienai autorizacijos liudijime numatytai paskirčiai, išsami informacija apie galimą tiesioginį arba netiesioginį neigiamą šalutinį poveikį, pirmosios pagalbos priemonės.

NMVRVI specialistai primena, kad rodenticidų jauko negalima dėlioti, kur papuolė. Jaukas visada turi būti apsaugotas nuo aplinkos poveikio: uždengtas ar įdėtas į specialią talpyklą. Jį reikia išdėlioti biocido naudojimo instrukcijoje nurodytais atstumais ir kiekiais.

Rekomenduojami video