Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sodybą šalčiams reikia paruošti labai kruopščiai

Jau pasirodė pirmieji šalčiai, sniegas. Šaltukas ima spausti ir mūsų paliktas žiemai tuščias sodybas. Ar viską sutvarkėme taip, kad šaltis niekam nepakenktų?

Uždarant vasaros sezoną svarbiausia tiek lauke, tiek namo viduje nepamiršti ištuštinti visų talpų su vandeniu, kitaip jos užšals, o ledas, kadangi vanduo šaldamas plečiasi, susprogdins kibirus, vazas ir puodus, krosnių katiliukus su vandeniu ar net šildymo vamzdžius. Tas pats gali atsitikti su konservuotomis daržovėmis stiklainiuose, sultimis, kompotais, paliktais tiesiog sandėliukų lentynose, kuriuos prieš Kalėdas atvažiavę pasiimti galite rasti užšalusius.

Kartais sodyboje gyventojai palieka elektronikos prietaisus, turinčius ličio jonų baterijas, kurios nemėgsta šalčio. Kai prietaisą įnešite į šiltą patalpą, temperatūrų svyravimas jam labai pakenks, turėsite jį remontuoti arba tiesiog išmesti.

Tačiau blogiausia, kad dažnas sodybos šeimininkas namuose palieka nepridengtus vaisius ir daržoves, tikėdamasis jas taip išlaikyti per žiemą. Deja, dažniausiai nešildomuose namuose, ypač vasarai įsirengtose sodybose, temperatūra taip pat kartais nukrenta žemiau nulio, tad visos gėrybės, kurias paliksite žiemai, tiesiog neatlaikys šalčių ir bus sugadintos. Ideali temperatūra, pavyzdžiui, obuoliams – 0,5–1 laipsnis šilumos. Laikant obuolius tokioje aplinkoje smarkiai sulėtėja vandens garavimas ir vaisiaus nokimas, todėl ilgiau išsilaiko skoninės savybės. Tačiau šaltesnėje patalpoje jie sušals ir prarasite derlių. Tas pats gali nutikti, jeigu namo prieangyje ar sandėliuke paliksite daržoves.

Sušals ir gėlės, kurias kartais neatsakingai paliekame šaltoje patalpoje. Pavyzdžiui, jurginai, kanai įprastai laikomi patalpose, kur laikosi 3–6 laipsniai šilumos. Tad palikus patalpoje, kur gali būti žemesnė temperatūra, jie sušals.

Rekomenduojami video