Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Skanūs džiovinti ir rauginti

Gamtinės žemdirbystės entuziastė Rasa Buslavičienė sugeba ne tik užauginti puikų daržovių derlių, bet ir visa, ką pavyksta susinešti į rūsį, sutvarkyti taip, kad pavasarį netektų lauk mesti puvėkų.

Yra ir kultūrinių

Baigiantis žiemai R.Buslavičienė, „Žolynų namų“ įkūrėja, primena apie topinambus – universalius, iš Šiaurės Amerikos kilusius, mūsų sąlygomis puikiai žiemojančius augalus, kurių šakniagumbius galima kasti nuo rugsėjo pabaigos iki pat gegužės. Tad ne be reikalo topinambai dar vadinami ir žieminėmis bulvėmis.

Amerikos upių pakrantėse veši ištisi jų sąžalynai. Į Lietuvą yra patekusi ir viena iš laukinių veislių, kuri išoriškai nuo kultūrinės mažai kuo skiriasi, gal tik menkesne, tamsesne lapija. Šios veislės topinambų galima rasti pakelėse ar prie įvairių šiukšlynų, beje, kaip ir kultūrinių, kurių, netekę kantrybės, atsikrato sodininkai“, – sakė pašnekovė. Ji apgailestavo, kad taip dažnai daroma, kai nežinoma, kaip suvartoti gausų topinambų derlių.

Topinambų kavos tirščiai tinka kukuliams gaminti.

Skaniausi rudenį

Rasa patarė topinambų nelupti. Pasak jos, užteka švariai nuplauti šepetėliu. „Topinambų odelė labai plona, o po ja, kaip ir visų daržovių ir vaisių, kaupiasi visa, kas vertingiausia. Dėl plonos odelės topinambai greitai suvysta, tačiau tinkamai laikant juos ir namų sąlygomis galima išsaugoti kone iki kito sezono. Tai saugiau nei palikti žemėje, nes šaltuoju metų laiku jais pasmaguriauti mėgsta graužikai, tad pavasarį, pasišovę iš kelmo prikasti kibirą gėrio, galite likti it musę kandęs“, – sakė daržininkė.

Ji priminė, kad patys skaniausi topinambai vėlyvą rudenį, kuomet jų šaknys sukaupia daugiausia vertingų medžiagų ir dalį inulinų, kurie virsta saldžiais angliavandeniais. Gal todėl šiems augalams Lietuvoje prigijo ir trečiasis vardas – žieminės kriaušės. O kodėl daugelyje pasaulio šalių topinambai vadinami Jeruzalės atrišokais, sunkiau paaiškinti. Gal dėl to, kad kai kurių veislių šakniagumbių forma šiek tiek primena artišokų pumpurus? Kaip ir kitų augalų, topinambų yra daugybė veislių: smulkūs, stambūs, apvalūs, pailgi, balti, rausvi, violetiniai. Yra ir viena lietuviška veislė – Sauliai.

Kaip laikyti

„Laikykite derlių kuo vėsesnėje nesausoje patalpoje. Temperatūra retkarčiais gali nukristi ir šiek tiek žemiau 0 C, tačiau esant didesniems šalčiams apsauginio žemės sluoksnio netekę topinambaigali pašalti. Mes savuosius laikome maišuose, kuriuos dar įdedame į statines. Taip laikomi topinambai kvėpuoja, bet neišdžiūsta“, – sakė pašnekovė.

Jei daržovių kiekis nedidelis, jas galima nuplauti, tarsi ruoštumėte vartojimui, sudėti į plastikinius subadytus maišelius ir laikyti apatinėje šaldytuvo dalyje ar kitoje labai vėsioje patalpoje. Geriausia taip laikyti pavasarį iškastus topinambus, nes taip įmanoma juos nesudygusius išsaugoti net iki liepos–rugpjūčio mėnesio. Žinoma, puiku, jei turite specialių plastikinių indų, skirtų daržovėms šaldytuve laikyti.“

Švariai nuplauti topinambai suraikomi plonomis juostelėmis ir džiovinami taip pat kaip obuoliai.

Atsargos ilgam

Paprasčiausias būdas pasiruošti topinambų atsargų, pasak R.Buslavičienės, – juos džiovinti. Švariai nuplauti suraikomi plonomis juostelėmis ir džiovinami taip pat kaip obuoliai. Jei norima ,,traškučių“ su priedais, prieš džiovinimą reikia apvolioti cinamonu, kardamonu, mėtų ar kitų prieskoninių žolių milteliais. Galima džiovinti ir tarkuotus topinambus. Taip paruoštus juos galima dėti į sriubas, košes, duoną ar kitus kepinius.

Iš džiovintų tarkuotų topinambų galima pasiruošti „kavos“. Morkų ir topinambų kava daroma taip: džiovinti tarkiai skrudinami apie 200 laipsnių temperatūroje pamaišant, kol namuose pasklis malonus salstelėjęs kvapas. Tai paprastai trunka 7–10 minučių. Tarkių svarbu neperskrudinti (nesudeginti). „Porą šaukštų skrudintų tarkių užpilkite verdančiu vandeniu ar pienu. Topinambų ir pieno gėrimo skonis primins švelniai saldintą kakavą. Beje, tirščius galima panaudoti antrą kartą – sudėti į blynus ar kepinius. Kad topinambų kava skoniu primintų tikrą kavą, pravartu įmaišyti ir cikorijos“, – patarė daržininkė.

R.Buslavičienė teigė, kad dauguma, paragavusių raugintų topinambų, negali patikėti, kad tai ta pati daržovė. Jų rauginimas niekuo nesiskiria nuo agurkų, tik Rasa rekomenduoja nedėti arba dėti mažiau prieskoninių žolių, bet nepagailėti česnakų (kibirui ne mažiau kaip 7–10 galvutes).

Topinambų miltai naminei duonai suteikia išskirtinio skonio.

 

Milda Mickutė

Rekomenduojami video