Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Siūloma keisti medžioklės teisinį reguliavimą

Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas, siekdamas balanso tarp medžiotojų ir žemės savininkų teisių, įregistravo Medžioklės įstatymo pataisas.

Jis tikisi, kad siūlomos nuostatos užtikrins esmines žemės savininkų konstitucines teises.

"Mano įsitikinimu, būtina įtvirtinti žemės savininko teisių viršenybę medžioklės plotų naudotojų atžvilgiu. Tai reiškia realias galimybes privatiems žemės savininkams jų valdose sudaryti medžioklės plotų vienetus, skatinti žemės sklypų savininkų kooperaciją kartu kuriant tuos plotus. Galų gale laikas peržiūrėti medžioklės vieneto dydžius", - sako E. Gentvilas.

Jis pažymi, kad galiojantis teisinis reguliavimas atima net teorinę galimybę privačių sklypų savininkams suformuoti 1000 ha medžioklės plotų vienetą. Todėl E. Gentvilas siūlo įstatyme numatyti, kad ne vienas savininkas, bet daugiau savininkų gali suformuoti medžioklės plotų vienetą.

"Taip pat manome, kad 1000 ha reikalavimas yra perteklinis, todėl siūlome sumažinti medžioklės plotų vieneto dydį iki 700 ha, kartu nurodant didžiausią galimą plotą - 5000 ha", - sako E. Gentvilas.

Įstatymo pataisomis siekiama sudaryti papildomas galimybes žemės ar miško savininkui tapti jo sklypuose medžiojančio medžiotojų kolektyvo nariu. Todėl įstatymo pataisose reikalavimas nuosavybės teise turėti ne mažiau kaip 100 ha keičiamas į 50 ha.

Šiuo metu įstatymas numato, kad naujai sudaromi medžioklės plotų vienetai turi nesuardyti gretimų medžioklės plotų vienetų. "Ši daugiaprasmė formuluotė keičiama į aiškesnę - nauji plotai neturi užkirsti kelio gretimų anksčiau įregistruotų medžioklės plotų vienetų egzistavimui", - sako E. Gentvilas.

Iš galiojančio įstatymo jis siūlo išbraukti nuostatą, kuri leidžia nesilaikyti reikalavimo sudaryti sutartis su žemės sklypų savininkais.

"Raginu nedviprasmiškai užtikrinti reikalavimą medžiotojams sudaryti sutartis su žemės sklypų savininkais. Labai tikiuosi, kad nugalės sveikas protas, o ne garsiųjų "ūsuotų bebrų" interesai", - sako E. Gentvilas.

Rekomenduojami video