Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sinoptikai: jau aiškėja, ar Kalėdos bus baltos ir šaltos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pasidalijo ilgalaike gruodžio mėnesio prognoze. Sinoptikai prognozuoja, kad gruodis bus truputį šaltesnis ir kritulių bus daugiau nei įprastai.

Pasak jų, lapkričiui ilgalaikė prognozė išsipildė tik dalinai. Kritulių kiekio prognozė didele dalimi išsipildė, nes kritulių kiekis iš tiesų buvo mažesnis. Tuo tarpu, temperatūros prognozė išsipildė tik pusei mėnesio. Lapkričio pradžioje šaltos antrosios mėnesio pusės joks orų modelis neprognozavo. Tuomet atrodė, kad visas mėnuo turėtų būti šiltas, tačiau jau lapkričio 17 d. prasidėjo meteorologinė žiema trunkanti iki dabar.

„Na, o dabar atidžiau pažvelkime į gruodį. Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad gruodis bus truputį šaltesnis (iki 1 laipsnio), o kritulių kiekis turėtų būti iki 15–20 proc. didesnis nei daugiametis vidurkis.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia ir CFSv2 ilgalaikių prognozių modelis: gruodis turėtų būti maždaug 1–1,5 laipsnio šaltesnis nei daugiametis vidurkis, o kritulių kiekis iki 20–25 proc. didesnis už vidurkį“, – skelbė sinoptikai. Artimiausiomis dienomis labai dideli šalčiai neprognozuojami, tačiau savaitgalio naktimis ir anksti ryte vietomis gali pasitaikyti šaltuko iki -10 °C. Sinoptikai taip pat pabrėžia, kad tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė tikrai nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šiltų ir/ar sausų dienų.


Rekomenduojami video