Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šiltnamio dangų privalumai ir trūkumai

 „Kokią rinktis dangą šiltnamiui? Polikarbonatines dangas vieni peikia, kiti giria. Norėčiau stiklo, bet bijau, kad jis gali pradėti trūkinėti“, – prašo patarimo Rokas.

Atsako UAB „Gardenis“ specialistas Žilvinas Petrauskas.

Dažnai klientai mūsų klausia, kurią šiltnamio dangą – stiklo ar polikarbonato – rekomenduotume rinktis. Vienareikšmiško atsakymo nėra. Kiekvieno kliento nuomonė, skonis, poreikiai ir galimybės skiriasi. Pastebime, kad vis dažniau pageidaujama tam pačiam šiltnamiui naudoti abi dangas: pavyzdžiui, stogui – polikarbonato, sienoms – stiklo ar kt.

Stiklas

Tai tradicinė, daugelį metų šiltnamiams dengti naudojama medžiaga.

Pagrindiniai stiklo privalumai:

  • skaidrumas – puikiai praleidžia augalams būtiną saulės šviesą ir šilumą;

  • estetika – tai natūrali medžiaga, todėl ir šiltnamis atrodo lyg neatsiejamas sodo aplinkos elementas. Pro stiklines sieneles matomas aiškus, neiškreiptas vaizdas;
  • tvarumas – laikui bėgant nekinta cheminės stiklo savybės;
  • tvirtumas – nesideformuoja, atsparus vėjo gūsiams, sniegui, vandeniui, nesunkių ir neaštrių objektų smūgiams.
  • lengva priežiūra – stiklą galima plauti, valyti buitinės chemijos priemonėmis.

Stiklinio šiltnamio kokybei didelę reikšmę turi stiklo segmentų tvirtinimo prie šiltnamio rėmo būdas. Juos reikia tvirtinti taip, kad, kintant aplinkos temperatūrai ir nuo to traukiantis ar plečiantis jo rėmo medžiagai, stiklas nebūtų priverstas „judėti“ kartu – priešingu atveju jis įtrūks ar suduš. Todėl tokiuose šiltnamiuose stiklo danga prie rėmo tvirtai prispaudžiama specialios gumos juostomis. Taip ne tik sudaromos sąlygos stiklui išlaikyti savo formą, bet ir prireikus lengvai atskirą lakštą pakeisti nauju.

Vis dažniau šiltnamiams pasirenkamas grūdintas stiklas. Palyginti su paprastu, jis yra 5–6 kartus stipresnis. Duždamas grūdintas stiklas subyra į smulkius, neaštrius gabaliukus, todėl yra saugesnis už įprastą. Be to, jis atsparus įbrėžimams, karščio ir šalčio poveikiui.

Kanalinis polikarbonatas

Prieš keletą metų Lietuvos šiltnamių rinkoje pasirodęs kanalinis polikarbonatas yra skaidrus, paprastai dviejų sienelių su oro tarpu viduje, plastikas. Šiandien šiltnamių rinkoje siūlomas didelis šios dangos pasirinkimas, bet skiriasi jos kokybė ir kaina. Rinkdamiesi šiltnamiui polikarbonatinę dangą būtinai atkreipkite dėmesį į keletą jos savybių.

Polikarbonatinės dangos, kaip ir bet kokios tos pačios žaliavos tipų (pav., medienos – beržo, eglės, maumedžio, ąžuolo) ypatybės ir kokybė skiriasi. Vien tai, kad danga – polikarbonatinė, dar nereiškia, kad ji labai gera ar labai prasta. Tikriausiai ne vienam yra tekę matyti šią dangą pageltonavusią ar net iškorėjusiu paviršiumi. Tačiau ši danga gali džiuginti ir keliolika metų. Rekomenduojame apie kokybę spręsti pagal šiuos duomenis:

  • gamintojo teikiamą garantiją nuo polikarbonato lakštų savaiminio įtrūkimo, šviesos pralaidumo sumažėjimo, geltonavimo dėl saulės poveikio, atsparumo UV spindulių poveikiui. Pasidomėkite dangos gamintoju, jo teikiamomis kokybės garantijomis;

  • lakštų storį: kuo storesni, tuo geresnės jų izoliacinės savybės, tvirtumas. Dažniausiai Lietuvoje siūlomi šiltnamiai su 4 mm arba 6 mm storio danga. Mūsų gaminamuose šiltnamiuose dedama net 10 mm storio polikarbonato danga. Kuo ji storesnė, tuo atsparesnė smūgiams (stipraus vėjo, krušos, kamuolio ar kt.), geresnės izoliacinės savybės: ilgiau išlaikoma šiluma šiltnamio viduje, anksčiau galėsite pradėti sodinti, ilgiau džiaugsitės derliumi;
  • lakštų tvirtinimo į rėmą būdą: polikarbonato sienelių pažeisti (pradurti, pergręžti, pan.) negalima; jei taip nutiks, į vidaus kanalus net pro mažiausias ertmes skverbsis vanduo, mikroorganizmai, dulkės, vabzdžiai ir pan., polikarbonatas „pažaliuos“, papilkės ir pan. Šiltnamis praras ne tik estetines, bet ir funkcines savybes – pro užterštą dangą prasčiau skverbsis saulės spinduliai, augalai nebegaus būtino šviesos ir šilumos kiekio;
  • lakštų galų sandarinimo būdą: polikarbonatas gamyklose liejamas dideliais lakštais, kuriuos šiltnamių gamintojai vėliau pjausto į mažesnius reikiamo dydžio lapus. Kiekvieno išpjauto lapo galai, prieš įstatant į šiltnamio rėmą, turi būti užsandarinti specialiomis medžiagomis, kad į kanalų vidų nepatektų vanduo, dulkės ir kiti nepageidaujami teršėjai, bet kartu kanalai turi „kvėpuoti“ – į juos patekti ir iš jų pasišalinti oras. Mūsų šiltnamių polikarbonato dangos lapai sandarinami atsižvelgiant į pagrindinių Europos polikarbonato gamybos įmonių rekomendacijas: naudojame specialias difuzines ir folijos (aliuminio) juosteles, papildomai prispaudžiame specialiais aliuminio rėmeliais;
  • Polikarbonato segmentų dėjimą: išorinė polikarbonato pusė yra padengta specialiu nuo UV spindulių saugančiu sluoksniu. Jei dangą dėsite patys, būtinai atkreipkite dėmesį į įspėjamąsias apsauginės plėvelės nuorodas! Jei suklysite, netruksite pastebėti, kad danga ima keisti spalvą ir struktūrą.

Nepamirškite, kad tiek stiklo, tiek polikarbonato dangą bent vieną kartą metuose būtina švariai nuplauti iš vidaus ir išorės. Kitaip pro natūraliai užterštą bet kurios dangos paviršių sunkiau skverbsis saulės spinduliai.

Dėmesio: stiklą galima valyti įprastomis priemonėmis, o polikarbonatą plauti reikia labai atsargiai – naudokite minkštą šluostę ir tik itin švelnias valymo priemones, pvz., skalbimo muilą ar indų ploviklį. Jokiu būdu nešveiskite šiurkščia kempine, nenaudokite stiprių cheminių priemonių.

 

Rekomenduojami video