Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šilauogės nemėgsta saviveiklos

Prie pat Šventosios upės, Ilčiukų kaime, Utenos ir Zarasų rajonų sankirtoje, vasarojančios Lino ir Audronės Garunkščių bei Daivos ir Dariaus Balionių šeimos nutarė įveisti profesionalų šilauogyną.

Įspūdingas derlius

Keturi miestiečiai, dvi seserys ir jų antrosios pusės, savo svetainėje skelbia, kad Lietuvoje šilauogių plotai padidėjo dar 4 hektarais, arba 11 tūkst. krūmelių. Šiemet plantacijos, kurią pavadino „Sveika uoga“, savininkai renka įspūdingą šilauogių derlių. Kai kurių veislių krūmai uogų turi daugiau nei lapų, jų šakas reikia parišti, kad nelūžtų. Rodydamas plantaciją, Darius Balionis prisiminė, kodėl jie ėmėsi šio darbo. Jo manymu, tiesiog atėjo metas apsispręsti, ką daryti, į ką investuoti, kad būtų malonu, kad galėtum dirbti sau. Prieš penkerius metus dvi šeimos eksperimentiniame laukelyje pasodino 300 pirmųjų sodinukų. Jie pasirinko 20 veislių šilauoges, tikėdamiesi laikui bėgant atsirinkti pačias tinkamiausias ir skaniausias.

Tinka šaldyti

Prieš imdamiesi įgyvendinti idėją Garunkščiai ir Balioniai ne kartą važiavo į Lenkiją, lankėsi pas Lietuvos augintojus, domėjosi, kaip jie augina šias uogas. „Sužinojome, kad nuo vieno Blue Crop krūmo galima priskinti net 11 kg uogų. Jau įsitikinome, kad puikiai šios veislės krūmai dera ir pas mus. Jie atsparūs ligoms, šalčiams. Uogos puikiai tinka šaldyti, jų odelė tvirta, ištrauktos iš šaldiklio ir atitirpintos uogos nesubliūkšta“, – pasakojo pašnekovas. Jis pastebėjo, kad skirtingų veislių uogų skonis skiriasi – vienų saldesnės, kitų rūgštesnes. Tad auginant tiek skirtingų veislių šilauogių nesunkiai galima įtikti visiems šių uogų mėgėjams.

Geriau neeksperimentuoti

Darius skeptiškai vertino mėgėjų pastangas substratą, kuriame auga šilauogės, rūgštinti pasukomis, įvairiais rūgštikliais. „Šilauogių šaknys neturi šakniaplaukių, jų vaidmenį atlieka grybų hifai, aprūpinantys augalą vandeniu, azotu, kitomis mineralinėmis medžiagomis, o pats grybas iš augalo gauna angliavandenių. Tokia augalo ir grybo abipusė nauda, arba simbiozė, vadinama mikorize. Mėgėjiška, netinkama šilauogių priežiūra gali nepatikti grybo ir augalo draugystei“, – perspėjo pašnekovas. Paprasčiausiais būdas pasirūpinti šilauogėmis – kartkartėmis po krūmais papilti šviežių durpių. Tręšti jas reikia labai saikingai.

Šilauogių augintojus tikrina Valstybinės augalų apsaugos tarnybos darbuotojai. Tačiau patys reikliausi tikrintojai yra patys plantacijos savininkai. Jie savo valia daro ne vieną brangiai kainuojantį tyrimą, kad žinotų, kokia uogų kokybė.

Svarbu laistyti

D.Balionis priminė, kad šilauogėms negali trūkti vandens. „Net kai lyja, jas reikia laistyti. Laistymo žarnos išvedžiotos taip, kad pasiektų kiekvieną uogakrūmį“, – rodė pašnekovas. Laistymo sistemos garantuoja, kad plantacijai nepakenks sausros, tačiau šilauogių augintojams nerimo pakanka: žiedus gali pakąsti pavasario šalnos, krūmams gali žalos pridaryti permaininga žiema, stirnos ir kiškiai. Kad žiemą šilauogių augintojai patirtų mažiau nuostolių, teko plantaciją aptverti aukšta tvora.

Išmoko dauginti

Šiuo metu uogyne karaliauja Bluecrop, Chandler, Bonifacy, Spartan, Siera veislių šilauogės. „Turime ir Reka, Hardyblue, Ardyblue,Toro ir Patriot, – vardijo augintojas. Jis patarė auginti kelių skirtingų veislių šilauoges. Patikusių veislių krūmus verslininkai daugina patys. Iš pradžių prastokai sekėsi, o dabar išmoko sudaryti šiltnamyje tinkamas sąlygas, kad auginiai įsišaknytų. Pasak Dariaus, jų pačių šaknytų ir iš Lenkijos atsivežtų sodinukų kokybė akivaizdžiai skiriasi ne atvežtinių naudai.

Skaniausios sunokusios

Sveikos uogos“ plantacijoje derlius renkamas tik tada, kai uogos visiškai sunoksta. Tuomet jos ne tik skaniausios, bet ir vertingiausios. Gražias mėlynas uogas renka plantacijos savininkės, seserys Daiva ir Audronė. „Kitiems šio darbo patikėti negalime, nes uogas rinkti reikia labai atsargiai. Sunoksta jos ne visos iš karto, o po vieną ar kelias kekėje. Skinant sunokusias uogas reikia stengtis nenutraukti visos kekės, nenubarstyti žalių uogų. Mums prireikė nemažai laiko ir įgūdžių, kad išmoktume našiai ir greitai dirbti“, – sakė Audronė. Ji priminė, kad šilauogės – ne braškės. Nusipirkus šių vertingų uogų, jomis galima mėgautis ilgesnį laiką. Šaldytuve šilauoges galima laikyti net dvi savaites.

Nepavyksta atsivalgyti

Gavę užsakymą verslininkai skina ir veža uogas užsakovui arba jis pats atvažiuoja į kiemą. Perkantieji Ilčiukuose užaugintas uogas moka daugiau nei už atvežtas iš kitų šalių šilauoges, nes supranta, kad transportuojamos uogos apdorojamos tam tikromis medžiagomis, o iš vietinių augintojų kiemo atvežamas ką tik suskintas, šviežias derlius. „Mūsų credo – „Augink kitiems kaip sau ir galėsi didžiuotis savo darbu“, – sakė ekonomistės išsilavinimą turinti Audronė. Ji pridūrė, kad šilauogių niekaip nepavyksta atsivalgyti. Desertinės uogos puikiai tinka kokteiliams, konditeriniams gaminiams puošti. Užšaldytos žiemai jos išlaiko vertingas maistines savybes.

Infotekstas

Kuo naudingos šilauogės

Šilauogės – vienos vertingiausių uogų, turinčios daug vitaminų A ir C, E, folio rūgšties, antioksidantų, mikroelementų (geležis, varis, manganas, cinkas, boras) ir makroelementų (azotas, fosforas, kalis, kalcis, magnis). Pagal beta karoteno kiekį uogos prilygsta sojoms, žaliesiems žirneliams ar varškei, tiamino (B1) – burokėliams, kriaušėms, juodiesiems serbentams, riboflavino (B2) – šaltalankiams, citrinoms ar juodiesiems serbentams, niacino (PP) – juodiesiems serbentams. Be jau minėtų medžiagų, uogose vidutiniškai yra: invertuoto cukraus (9,17proc.), sacharozės (0,91 proc.), bendro cukraus (10,08 proc.), tirpiųjų sausųjų medžiagų (14,2 proc.), vitamino C (11,1proc.), organinių rūgščių (0,57 proc.), sausųjų medžiagų (15,3 proc.).

Uogose esantys junginiai redukuoja blogąjį cholesterolį ir padeda gaminti gerąjį. Taigi mažinama širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo rizika, insulto grėsmė, sklerozės pokyčiai ar antsvorio vystymasis.

Šilauogės saugo nuo šlapimo takų uždegimų ir mažina jų infekcijų riziką. Tam tikri biologiškai aktyvūs junginiai užkerta kelią bakterijoms, atakuojančioms sveikąsias ląsteles, dengiančias šlapimo takų sieneles.

Vertingieji antocianinai, sukaupti šilauogėse, stiprina regėjimą ir mažina akių nuovargį. Šie junginiai gana stabilūs ir jų kiekio pokytis nėra ženklus laikant +2 C ar +17 C.

Rekomenduojami video