Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šiemet sodybose karaliauja raudonai purpurinis atspalvis

Ar jūsų darželyje galima surasti šiais metais paskelbtos madingiausios spalvos žiedų? Savo gėlyną galite vadinti stilingu, jeigu jame yra raudonai purpurinio atspalvio gėlių. Kiekvienais metais „Pantone spalvų institutas“ iškilmingai paskelbia madingiausią spalvą. „Pantone 18-1750 Viva Magenta“ – spalva, kuri diktuoja estetines tendencijas ne tik mados, bet ir sodo dizaineriams.

Violetinė užleido vietą raudonai gamai

Spalvų institutas šiemet išrinktą metų spalvą apibūdina kaip raudoną, kuri suteikia pusiausvyrą tarp šilto ir vėsaus atspalvio. „Pantone“ kiekvienais metais išskiria spalvą, atspindinčią dabartinę kultūrą, pasaulėžiūrą ir vertybes. Pernai metų spalva buvo išrinkta „Very Peri“, kuri labai panaši į violetinę. Šiemet ji užleido madingiausios spalvos pozicijas purpurinio atspalvio raudonai. Šią spalvą savo kūryboje naudoja ne tik mados, bet ir kraštovaizdžio dizaineriai, į projektus įtraukdami ryškiaspalvių žiedų ar lapų augalus.

Patys populiariausi metų spalvos augalai

Šluotelinė hortenzija ‘Wim's Red’.

Jos žiedai labai dideli (30–35 cm), tvirti, kūgio formos, itin kvapūs. Iki liepos pabaigos žiedai turi baltą atspalvį, rugpjūčio pradžioje atspalvis tampa rožinis, o artėjant rugsėjui nusidažo tamsiai raudonai. Žydi nuo liepos vidurio iki spalio. Puikiai auga saulėtoje vietoje arba daliniame pavėsyje. Ji taip pat gana atspari šalčiams.

Purpurinė obelis ‘Royalty’.

Jei norite šiek tiek egzotikos savo sode, ši obelaitė – puikus pasirinkimas. Ji pasidabinusi rubino spalvos blizgiais lapais, o jos žiedai tamsiai raudonos spalvos, žydi prieš skleidžiantis lapams. Vaisiai smulkūs (apie 1,5 cm skersmens), tamsiai raudoni. Prinokę nenukrenta ir laikosi ant medžio per žiemą, juos lesa paukščiai. Ant vaismedžio apkibę smulkūs obuoliukai yra natūrali sodo dekoracija, įnešanti žaismingumo. Svarbu tai, kad ši veislė gana atspari šalčiui ir ligoms.

Purpurinė obelis ‘Neville copeman’.

Lėto augimo dekoratyvus medis iki 5–6 m aukščio ir panašaus pločio apvalia laja. Lapai ovalūs, smulkiai karpytais kraštais, o pavasarį raudoni. Vėliau spalva sklaidosi iki žalios. Gegužę ant ilgų kotelių esantys tamsiai raudoni pumpurai išsiskleidžia iki 4 cm skersmens rožiniais žiedeliais. Po žydėjimo formuoja 2–5 cm skersmens apvalius it rutuliukas vaisius. Raudoni su violetiniu atspalviu obuoliukai pasilieka ant medžio ir žiemą vilioja paukščius. Obuoliai labai rūgštūs, todėl švieži nevalgomi, tačiau gali būti plačiai naudojami kulinarijoje. Tinkamas sodinti tiek saulėtoje, tiek dalinai pavėsingoje vietoje. Mėgsta vidutiniškai drėgną, pralaidžią dirvą. Augalas atsparus šalčiui, toleruoja sausras ir miesto taršą.

Kiliminis flioksas (Phlox caespitosa) ‘Zigeunerblut’.

Ši daugiametė gėlė taip pat priskiriama prie madingiausios šių metų spalvos. Ši gėlė geriausiai auga saulėtoje arba dalinio pavėsio vietoje. Jai reikalingas derlingas, laidus vandeniui dirvožemis. Labai tinka alpinariumams, apvadams. Labai maloniai kvepia.

Paprastoji kraujažolė ‘Red Velvet’.

Paprasta, tačiau itin elegantiška ir ryški. Kraujažolė – daugiametis augalas, kuriam tinka net skurdesnis dirvožemis. Žydi nuo pat vasaros pradžios iki rudens. Norint nuolat džiaugtis žiedais, nužydėjusius žiedynus reikėtų iškirpti ir leisti augti naujiems žiedams. Žiedyno spalva intensyvi tamsiai raudona, viso žydėjimo metu išlieka ryški ir neblunkanti. Kraujažolės puikiai tinka skynimui ir džiovinimui. Sodinukas gerai kerojasi ir plečiasi, todėl sodinant reikėtų pasiplanuoti daugiau vietos arba jį reguliariai ravėti, kad išliktų norimo dydžio kompaktiškas keras. Kraujažolės atsparios šalčiams, žiemoja nedengtos.

Puikusis bijūnas ‘Akron’.

Jei ieškote išskirtinės spalvos bijūno, puikusis bijūnas ‘Akron’ – puikus pasirinkimas. Tai tamsios avietinės spalvos augalas, žiedai japoniniai, maždaug 16 cm skersmens. Augalas apie 1 m aukščio ir apie 1,20 m pločio. Šio Jungtinėse Amerikos Valstijose išveisto bijūno stiebai tvirti, lapai tamsiai žali, blizgūs. Vidutinio ankstyvumo – žydi birželio pirmoje pusėje.

Sinavadas ‘Bordeaux Barlow’.

Daugiametis, apie 80 cm aukščio augalas. Lapai žali, žiedai pilnaviduriai, tamsiai raudonos rubino spalvos. Gyvybingas ir atsparus sinavadas išsiskiria savo kompaktiška forma bei daugiasluoksniais raudonais žiedeliais su auksu žėrinčiais kuokeliais centre. Žydi gegužės–rugpjūčio mėnesiais. Geriausiai auga drenuotoje, vidutinio derlingumo dirvoje, saulėkaitoje, pusiau pavėsyje.

Rūgtis ‘Taurus’.

 Ryškiai raudonus su rausvu atspalviu žiedus rūgtys dovanoja rudenį, žydi iki pat šalnų. Jos geriausiai auga saulėje ar nedideliame pavėsyje, drėgnesnėje dirvoje. Ypač gražiai atrodo natūralistinio tipo želdiniuose. Tinka skynimui, medingas augalas.

Šluotelinė celiozija ‘New Look’.

Geras pasirinkimas ieškantiems ryškesnių spalvų. Ši vienmetė gėlė turi puošnius, tamsiai vyšninės spalvos lapus, žydi tamsiai raudonais žiedais. Pradeda žydėti liepą ir žydi iki pat spalio, mėgsta saulėtą vietą. Žiedus galima džiovinti sausoms puokštėms.

Parengė Monika Kazlauskaitė

Rekomenduojami video