Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Savininkai nubausti už netinkamą elgesį su gyvūnais

Tauragės apylinkės teismas išnagrinėjo bylą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu ir priteisė šuns savininkei sumokėti 50 eurų baudą.

Šunį auginanti moteris šių metų spalio mėnesį kreipėsi į Tauragės valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, prašydama išduoti Gyvūno augintinio pasą. Veterinarijos gydytojas, tikrindamas gyvūno tapatybę, pastebėjo, kad neleistinai apkirptos šuniuko ausys.

Pradėjus aiškintis, šuns savininkė prisipažino, kad ausis keturkojui jos užsakymu apkirpo Tauragėje dirbantis privatus veterinarijos gydytojas. Pasak moters, liepos mėnesį įsigijusi keturkojį, ji nusprendė kreiptis į veterinarą, nes buvo įsitikinusi, kad tokios veislės šunys turi būti apkirptomis ausimis. Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į teismą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

„Jau keletą metų atnaujintas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas tokias procedūras įvardina kaip žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų kankinimą. Deja, gyvūnų augintojai vis dar randa veterinarijos gydytojų, kurie sutinka atlikti šias procedūras. Kol kas tokie gydytojai įspėjami, bet už nelegaliai atliekamas procedūras jiems gali būti net atimtos licencijos verstis privačia veterinarine praktika", - komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis.

Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą procedūros siekiant pakeisti gyvūnų išvaizdą ar gyvūnų fiziologines funkcijas (ausų, barzdelių, skiauterių, snapų, uodegų trumpinimas, balso stygų, ragų, nagų, sparnų, kanopų ir ilčių pažeidimas ar pašalinimas, plunksnų išpešimas ar pašalinimas kitu būdu ir kt.), pažeidžiant gyvūnų kūno dalių, minkštųjų audinių ar kaulų struktūrą (išskyrus gyvūnų kastravimą ir kitus teisės aktuose numatytus atvejus arba veterinarines procedūras, atliekamas veterinarijos gydytojo sprendimu dėl gyvūno sveikatos), yra laikomi žiauraus elgesio su gyvūnais ir jų kankinimo veiksmais.

Pasak G. Blekaičio, šiais metais tai jau trečias atvejis, kai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, atlikdami gyvūnų veisėjų ar prekiautojų patikrinimus, išaiškina augintinių žalojimo (ausų, uodegų trumpinimo) atvejus ir kreipiasi į teismą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Dviem atvejais (kovo ir rugsėjo mėn.) teismas skyrė tokio paties dydžio baudas Vilniuje gyvenantiems augintinių savininkams.

Rekomenduojami video