Imbieras yra ne tik aštrus prieskonis, bet ir universalus vaistas, puikus energijos šaltinis. Pačių išsiaugintos elnio rago formą primenančios tikrojo imbiero šaknys – gardesnės.
Lietuvoje ne vienas įsitikino, kad šių mėsingu šakniastiebiu augalų galima užsiauginti ir daržo lysvėje. Nors imbiero gimtinėje klimatas yra šiltas ir drėgnas, jis gerai prisitaiko ir prie prastesnių sąlygų.
Primena viksvamedį
Šie daugiamečiai viksvamedį primenantys imbierinių šeimos žoliniai augalai gamtoje užauga iki 1–1,5 m aukščio. Turi tvirtus stiebus, lygius, stambius, sudėtinius lapus su geltonai oranžiniais, susitelkusiais į varpos formą žiedynais, mėsingus šakniastiebius. Augalai dekoratyvūs. Vertingiausi yra saldūs, daug gydomųjų galių turintys, malonaus, aštraus, citrinų aromato imbiero šakniastiebiai.
Pabandykite jų užsiauginti patys. Imbiero šakniastiebį supjaustykite 2,5–5 cm ilgio gabalėliais su 1–2 pumpurais, perplaukite silpnu kalio permanganato tirpalu ir vasario mėnesį pasodinkite į daigynėlį ar didesnį indą su puriu humusingu priemoliu ar į universalų kambarinėms gėlėms skirtą substratą.
Iki rudens susiformuoja
Gegužės mėnesio pabaigoje, šalnoms pasibaigus, ūgtelėjusius daigelius perkelkite į lauką, saulėtą, apsaugotą nuo vėjų vietą. Augalai mėgsta drėgmę. Daigais pasodinti imbierai iki rudens spėja suformuoti tvirtus šakniastiebius. Šakniastiebius kaskite vėlų rudenį, kai lapai pradeda gelsti. Susluoksniuokite su durpėmis ir per žiemą laikykite rūsyje. Mažesnį kiekį galite laikyti polietileno maišelyje šaldytuve.
Maitina ir gydo
Augalas turi uždegimą slopinančių, organizmą stiprinančių savybių. Vartojamas kaip vaistas nuo pilvo skausmų, viduriavimo, reumatinių sąnarių uždegimų. Taip pat tai gera priemonė nuo silpnumo, migreninio galvos skausmo, svaigimo. Susmulkinkite vieną ar du 2,5–5 cm imbiero gabalėlius ir užplikykite stikline verdančio vandens.
Plonais griežinėliais supjaustytų šakniastiebių dedama į marinatus, aštrius patiekalus, salotas, sriubas, padažus. Imbieru galima gardinti makaronus, žuvį, daržoves, mėsos, ypač žvėrienos, troškinius. Mėsą jis ne tik aromatizuoja, bet ir suminkština.