Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Saugotini medžiai – ir jūsų kieme

Jeigu nusipirkote žemės sklypą, kuriame auga daugiau medžių, nei jums norėtųsi, dar nereiškia, kad galite laisvai juos iškirsti. Nepaisant to, kad teisiškai sklypas, žemė ir medžiai – jūsų, vis dėlto kai kuriuos medžius savavališkai nukirtę galite dėl to ir pasigailėti.

Saugotinų – daug

Savavališkai negalima kirsti saugotiniems priskirtų medžių ir krūmų. Saugotiniems medžiams priskiriamų augalų yra labai daug, priklausomai nuo to, kokioje teritorijoje jie auga. Tačiau privačios valdos savininkui svarbu, kad saugotinais laikomi šie medžiai ir krūmai, augantys valstybinėje ir privačioje žemėje kaime, išskyrus paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostas. Tai vietiniai medžiai – ąžuolai, uosiai, klevai, liepos, miškinės obelys, miškinės kriaušės, guobos, vinkšnos, skirpstai, baltieji ir trapieji gluosniai, išskyrus augančius privačiose namų valdose ir deklaruotuose laukuose. Taip pat beržai, eglės ir pušys, didesnio kaip 20 centimetrų skersmens (1,3 metro aukštyje), išskyrus augančius privačiose namų valdose ir mėgėjiškų sodų teritorijų individualiuose sodo sklypuose, ąžuolai, uosiai, klevai ir liepos, didesnio kaip 20 centimetrų bei ąžuolai, beržai, klevai ir uosiai, didesnio kaip 8 centimetrų skersmens, ir kiti medžiai, didesnio kaip 16 centimetrų skersmens, augantys paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose.

Kada galima kirsti?

Kirsti saugotinus medžius galima kai jie yra nudžiūvę (išskyrus drevėtus medžius), kai jie yra vėjo, sniego, žaibo ar dėl kitų priežasčių išversti, nulaužti, apdegę gaisro metu, išpuvę (išskyrus atvejus, kai nėra pavojingi žmonėms, pastatams, eismui ir labai svarbūs biologinės įvairovės požiūriu), pasvirę didesniu negu 45o kampu ir pasvirimas kasmet didėja (nustatoma stebėsenos metu). Taip pat kirsti galima, kai medžiai yra pažeisti stiebo ir šaknų puviniu, apipulti vabzdžių kenkėjų ir grybinių ligų bei yra pažeistos medžių ir krūmų gyvybinės funkcijos.

Jeigu medžiai auga ant pastatų, pylimų šlaituose, kapinėse (taip gadindami paminklus, antkapius), ant piliakalnių ir arti pastatų taip aptamsindami langus.

Kada nereikia leidimo?

Įprastai saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbai turi būti vykdomi turint savivaldybės išduotą leidimą. Tačiau leidimo nereikia, jeigu norima nukirsti medžius, augančius pylimų šlaituose, ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jo dalių.

 

Eglė KUKTIENĖ

Rekomenduojami video