Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rudens darbus gali atlikti ir sliekai

Vėlų rudenį skubame genėti medžius ir krūmus, šienauti dirvonų žolę bei grėbti, šluoti nukritusius lapus.

Kur dingsta lapai?

Medžių lapų grėbimas kiekvieną rudenį tampa visuotiniu reiškiniu. Neįmanoma suskaičiuoti, kiek hektarų nušluojama, kiek kubų ir tonų lapų išverčiama pašaliuose. Tačiau ar visada to reikia? Ar didelis mūsų uolumas, ypač ten, kur jis nebūtinas, nėra žalingas gamtai? Kad lapus reikia nugrėbti, nušluoti nuo tako ar kelio – suprantama visiems: taip saugiau vaikščioti ir važinėti. Tačiau ar lapai turi būti pašalinami iš po medžių, iš parkų, sodų? Ar reikia išgrėbstyti prie sodybos esantį miško pakraštį? Gamtoje nėra nieko nereikalingo. Net ir savo misiją atlikę lapai (medžiai pro juos kvėpavo, garino drėgmę, šalino nereikalingas medžiagas) nukritę netampa atliekomis. Visų pirma, jie yra būtinas medžių šaknis šildantis ir drėgmę saugantis kilimas. Tarp lapų ir po jais esanti drėgmė palanki nukritusioms sėkloms – kuo ilgiau jos bus gyvybingos, tuo didesnė išliks sudygimo galimybė pavasarį.

Tačiau ar kada susimąstėte, kur dingsta visi seniau nukritę medžių lapai? Jie gana tvirti, tad per daugelį metų jų turėtų susikaupti storas sluoksnis. To nėra, paprastai jau pavasariui įpusėjus lapų ant žemės nebūna arba jie išnyksta iki vasaros pradžios. Lapus utilizuoja jais mintantys sliekai, kurie yra vieni aktyviausi mūsų aplinkoje esančių organinių medžiagų skaidytojų.

Tinkamiausias maistas

Lietuvoje gyvena daugiau kaip 20 rūšių sliekų. Visi jie maitinasi augalams jau nereikalingomis jų dalimis. Lapai, lietaus priploti prie žemės ir suminkštėję nuo drėgmės, sliekams yra tinkamiausias maistas. Paprastai sliekas iš urvelio iškiša priekinę savo kūno dalį ir nutvėręs lapą jį įsitraukia gilyn.

Jau dabar galima rasti vietų, kur apie stambaus slieko urvelį lapų nėra – visi jie įtraukti ir suvirškinti. Mums tik atrodo, kad sliekas nėra stiprus – kiekviename narelyje jis turi šerelių, gerinančių sukibimą su gruntu ar urvelio sienelėmis ir pulsuojant raumenims maistą nesunkiai nusineša ten, kur saugu. Lapas pereina visą virškinimo sistemą: iš burnos į ryklę (joje paveikiamas humuso rūgštį neutralizuojančiais fermentais), pro stemplę ir gurklį – į skrandį, iš skrandžio pro žarnas pasiekia analinę angą ir pašalinamas. Žinoma, pašalinami tik mineralinio substrato trupiniai, taip pat amoniakas, šlapalas – visa tai, ko reikia dirvožemiui ir augalams. Ypač palankaus dirvožemio kvadratiniame metre gali gyventi iki 200–400 sliekų. Žinoma, jie purena dirvą, ją tręšia. Jeigu sliekai rastų pakankamai yrančių augalų dalelių, nukritusių lapų, toks dirvožemis būtų labai derlingas, naudingas mums ir gamtai. Taigi, ten, kur lapai jums netrukdo, palikite juos. Gamtoje tikrai rasis gyvūnų, kurie jie yra ne atlieka, o maistas.

 

Selemonas Paltanavičius

 

Rekomenduojami video