Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rudenį įdėtas triūsas pavasarį virs žaliu vejos kilimu

Vėsios ir drėgnos naktys jau palieka ženklus kiemuose. Soduose, daržuose tįsta voratinkliai, bene visą dieną veja maudosi rasoje. Rudenį kiek sulėtėjus kiemo darbams, apželdinimo ir aplinkos tvarkymo specialistai ragina neatidėlioti vejos priežiūros darbų, ja pasirūpinti dar šiemet. Kantriausi ir kruopščiausi sodininkai, skyrę laiko žaliam kilimui, kitąmet galės ne tik lengviau atsikvėpti, bet ir džiaugtis darbo vaisiais.

Skarifikuoti ar aeruoti?

Utenos krašte besidarbuojantis teritorijų tvarkymo ir vejos priežiūros specialistas Marius pabrėžia, kad iš rudens kokybiškai atlikti darbai lems tai, kaip veja atrodys pavasarį. Jo teigimu, kaip pavasarį, taip ir rudenį rekomenduojama veją ar kiemo pievelę aeruoti. Tai verta daryti dėl dviejų priežasčių: augalai ir dirva gaus daugiau deguonies, į ją geriau susigers drėgmė.

Pašnekovui antrina ir „13 pievų“ atstovas Laurynas Česonis, paaiškindamas, kad aeravimas naudojamas tada, kai veja pradeda dusti, kitaip tariant, nesugeba kvėpuoti, nepraleidžia drėgmės. Todėl mes jai padedame subadydami dirvą, taip įleidžiame deguonies ir pageriname pralaidumą.

Jis pastebi, kad pas mus žmonės vis dar neskiria skarifikavimo nuo aeravimo ir dažnai patys nežino, kokios paslaugos jiems reikia. „Dažniausiu atveju atliekamas skarifikavimas. Paprastai tariant, tai yra senos žolės iššukavimas ir dirvos supjaustymas. Tą daryti galime ne tik pavasarį, bet ir vasarą, rudenį. Geriausia skarifikuoti, kai matome daug negyvos žolės palei šaknis ar gruntą. Dažniausiai tai įvyksta, kai naudojama vejapjovė su mulčiavimu, robotukas arba pjaunama labai aukšta žolė.

Pagerina atsparumą šalčiui

Veją papildomai pamaitinti kompleksinės mineralinėmis trąšomis įpratome iš pavasario, vasarą, tačiau ar verta tai daryti rudenį? Galbūt tai perteklinis ir apčiuopiamos naudos nenešantis darbas? Aplinkos tvarkymo specialistas L.Česonis rekomenduoja tręšti bent tris kartus per sezoną, t. y. pavasarį, vasarą ir rudenį. Pasak jo, nėra tokio susitarimo, kada geriausia naudoti trąšas, būtų gerai šį darbą atlikti nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio. „Geriausia naudoti ilgalaikio veikimo trąšas. NPK kiekis (visada nurodomas ant pakuotės) rudeninėse trąšose būtų maždaug toks: NPK 3-8-21. Taigi, kaip matyti, azoto kiekis minimalus, o daugiausia fosforo ir kalio. Būtent šie mineralai stiprina šaknis, padaro jas atsparesnes šalčiui. Dėl to lengviau peržiemojusi veja pavasarį atsigaus greičiau ir paprasčiau“, – papildomai pamaitinti veją kompleksinėmis trąšomis pataria pašnekovas, užtikrindamas, kad tai padės jai lengviau pakelti ateinančius žiemos išbandymus.

Prieš žiemą verta pasirūpinti, kad vejoje nesidraikytų lapai ar nukritę vaisiai. Žmonės mėgsta paskutinius vejos pjovimus padaryti lapkritį, kai nuo vejos surenkami visi likučiai: lapai, obuoliai ir kt. Geriau palikti veją kaip švarų popieriaus lapą.

Savo ruožtu Marius rekomenduoja atkreipti dėmesį į trąšų normas ir visuomet vadovautis trąšų naudojimo instrukcija, nurodyta ant pakuotės, jų nepadauginti. Per didelis trąšų kiekis, be abejo, gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Taip pat geriau jas pirkti specializuotose sodo, daržo prekių parduotuvėse, prieš įsigyjant pasitarti su specialistu. Trąšas geriausia barstyti specialiu sodininkams skirtu trąšų barstytuvu. Taip užtikrinsite tolygesnį jų pasiskirstymą.

Labai svarbu parinkti gerą aukštį

Pasirodžius pirmosioms šalnoms, tačiau dienos metu dar laikantis teigiamai temperatūrai, veja vis dar stiebiasi į viršų, tad kada laikas nustoti ją pjauti? Kokio aukščio veja geriau peržiemos ir pavasarį, tikėtina, turėsime mažiau rūpesčių? Mariaus teigimu, žiemai rekomenduojama palikti 10–12 cm aukščio žolės kilimą. „Maždaug sprindžio aukščio žolė jau per aukšta. Ji žiemą suguls, bus priplūkta. Pavasarį gali atsirasti pelėsis, matysis negražūs plėmai vejoje, šaknų sistemoje ima veistis grybelis. Veja tikrai neatrodys gražiai, todėl rudenį turime ja gerai pasirūpinti“, – įsitikinęs specialistas.

Tačiau nereikia perlenkti lazdos ir ją „nuskutant“. Prieš žiemą verta pasirūpinti, kad vejoje nesidraikytų lapai ar nukritę vaisiai. „Žmonės mėgsta paskutinius vejos pjovimus padaryti lapkritį, kai nuo vejos surenkami visi likučiai: lapai, obuoliai ir kt. Geriau palikti veją kaip švarų popieriaus lapą“, – sako specialistas.

Pasirūpinkite peilių aštrumu

L.Česonis sutinka su nuomone, kad labai trumpos vejos žiemai palikti nereikėtų. Anot jo, pjauti veją reikia iki tol, kol ji auga, tai gali būti spalio pabaiga arba lapkričio pradžia. „Prieš žiemą veją rekomenduojama pjauti kiek aukščiau nei įprastai, palikti ją žiemojimui maždaug trečdaliu aukštesnę nei įprasto pjovimo. Labai svarbu, kad vejapjovės peiliai būtų kuo aštresni. Tokiu atveju stiebelis yra pjaunamas, o ne kertamas“, – pasirūpinti peilių aštrumu pataria pašnekovas. Pjaunant su atšipusia vejapjove ar žoliapjove veja „pešama“, o ne pjaunama, ant jos galiukų lieka žaizdos, kurios vėliau gali nurusti.

Vejos kilimas ir rudenį

Rulonines vejas esame įpratę tiesti pavasarį, kad dar iki vasaros spėtume pakloti tankų ir gražų vejos kilimą kiemuose. Tačiau ar šis darbas dar gali būti padarytas rudenį, kad pavasariui liktų mažiau darbų kiemuose? Marius patikina, kad ruloninė veja kuo puikiausiai tiesiama ir atėjus rudeniui. „Vejos rulonus geriausia patiesti likus savaitei iki šalnų. Kadangi ji klojama su dirvos ir šaknų pluta, vejai nieko neatsitinka, ji gerai peržiemoja. Net jeigu sudėtume vejos rulonus ir kitą savaitę užslinktų šalčiai, vejai nieko neatsitiktų, ji žiemą praleistų be didesnių sunkumų. Mano nuomone, nuo rugsėjo iki spalio vidurio pats geriausias laikas juos kloti. Dabar laikosi ilga rasa, todėl vejos nereikia tiek daug laistyti, drėgmės žolei pakanka. O pavasarį drėgmės kiekis labai nevienodas, dėl to augalams įsišaknyti netgi sunkiau“, – nebijoti kloti vejos rulonus ir rudenį ragina pašnekovas.

Sėti veją galima ir rudenį

Dar galite suspėti pasisėti vėją, jei to visą sezoną nepadarėte arba norite atgaivinti ištuštėjusius plotelius. Šią vasarą vejos kentėjo dėl kaitros, tad vietomis veja gali būti skurdoka, išretėjusi. Nors tai prognozuoti sudėtinga, apželdinimo specialistai pataria veją sėti likus mėnesiui iki stipresnių šalnų. „Jei naktį laikosi 5 °C žemiau nulio, to dar nevadinčiau rimta šalna, kuri galėtų pakenkti šviežiai pasėtai vejai. Jeigu dienos metu laikosi 0 °C ar nedidelė, tačiau minusinė temperatūra, tuomet žemė stipriai atšąla, augimas sustoja. O jei dienomis saulė dar pašildo iki 8 °C, žolytė tikrai dygsta ir tvirtinasi. Pavasarį turėsite gražesnį vaizdą, nes sužels gerokai tankesnis kilimas“, – įsitikinęs teritorijų tvarkymo specialistas Marius.

Vejos priežiūra rudenį

·         Veją skarifikuokite arba prireikus aeruokite.

·         Kompleksinėmis trąšomis veją patręškite nuo rugsėjo iki spalio vidurio.

·         Žiemojimui veją nuvalykite: nugrėbkite lapus, surinkite vaisius, uogas ir kt.

·         Veją pjaukite tol, kol ji auga. Žiemai nepalikite aukštesnio nei 10–12 cm žolės kilimo.

·         Atlikdami paskutinius vejos pjovimus pasirūpinkite, kad vejapjovės peiliai būtų aštrūs.

Rekomenduojami video