Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pušų paunksmėje – ir elegancija, ir kuklus paprastumas

Kiekviename kieme reikalingas augalas, į kurį būtų gražu pažiūrėti tiek žiemą, tiek vasarą. Dar geriau, jeigu jis nelabai reiklus, atsparus lietuviškam klimatui. Būtent tokios yra mums gerai pažįstamos, gaivų orą dovanojančios pušys. Jų įvairovė margesnė už genį, todėl svarbu apgalvoti, kur jį sodinsite, kokio dydžio, formos augalo norite.

Populiariausia – juodoji pušis

Lietuvoje vyrauja trys pagrindinės pušų rūšys: paprastoji, kalninė ir juodoji. Medelynų atstovai tvirtina, kad juodoji pušis šiandieną yra vienas dažniausių pasirinkimų. Jas renkamasi dėl puošnesnių spyglių – jie tamsiai žali su plataus ovalo formos laja, kuri medžiui bręstant gali įgauti skėtišką formą. Juodoji pušis, palyginti su paprastąja, mūsų akiai atrodo grakščiau, elegantiškiau.

Dar vienas didelis jų pranašumas – greitas augimas. Šios pušys gali pasiekti 20–30 metrų aukštį ir 8–10 metrų plotį, o per metus paaugti apie 40 cm į aukštį ir 20 cm į plotį. Dėl to, jei norite savo kieme greitai užsiauginti ošiančias pušaites, juodosios šiuo klausimu idealus pasirinkimas.

Paprasta, bet neprasta

Tuo metu paprastoji pušis puikiai tinka tiems, kurie savo kieme nori susikurti kuo natūralesnę aplinką. Netgi pastebima, kad žmonės prašo ne visai taisyklingos formos, kelias viršūnes turinčių pušų. Vis daugiau žmonių atsigręžia į natūralumą, paprastumą, praktiškumą, todėl šią pušį renkasi ne tik tam, kad kiemas atrodytų gyvesnis, žalesnis, sodresnis – ji užaugusi sudarys pavėsį. Tankiose pušų lajose prieglobstį randa paukščiai, jose paukščiai dažnai susisuka lizdelius. Paprastoji pušis yra greitai auganti, pasiekianti maždaug 40 metrų aukštį.

Itin mėgstama „Watereri“ veislės paprastoji pušis. Ji labiau primena krūmą nei medį, turi gražius, melsvus spyglius. Tiesa, ji auga kur kas lėčiau nei kitos paprastos pušys. Ją nesunku formuoti net ir nepatyrusiam sodininkui, o suteikta forma išsilaiko ilgiau. Tokią pušį galima rinktis didesnėms sodyboms, kurios turi erdvesnius kiemus.

Medelynuose jų kainos varijuoja priklausomai nuo jų dydžio. Už 1,25–1,5 metrų sodinuką prašoma 110–150 eurų. Paprastosios pušys taip pat turi daugybę veislių. Priklausomai nuo veislės ir dydžio, už sodinuką galima sumokėti nuo keliolikos iki kelių šimtų eurų.

Koloninės pušys augs lėčiau

Ieškantiems gražaus, žalio ir dekoratyvaus akcento kieme galima rinktis kolonines juodąsias pušis. Pastarosios auga formuodamos tankius, purius spyglius. Kaip teigia medelyno „Megaplant“ atstovas Andrius Galuška, šiuo metu itin populiarios dvi koloninės veislės: „Green tower“ ir „Pyramidalis“.

„Green tower“ labai puošni ir itin dekoratyvi, tačiau verta atkreipti dėmesį, jog tai gana trapus augalas. To svarbu nepamiršti transportuojant sodinuką iš medelyno – pasirūpinkite, kad kelionė būtų trumpa, o augalas nesivartytų ar nenugriūtų. Be to, ji auga kiek lėčiau nei kitos juodosios pušys. Jos užauga maždaug iki 2,5 metro aukščio.

„Pyramidalis“ veislė sufleruoja ir pušies augimo formą. Tai piramidės formos koloninė veislė, užauginti maždaug iki 2 metrų aukščio. Jos šakos taip pat puošnios, glaustos, todėl atrodo itin prabangiai. Dėl gana kompaktiško dydžio jos puikiai dera nedideliuose sklypuose.

Pasak A.Galuškos, specialiai formuoti koloninių pušelių nereikia. Jos auga lėtai, todėl pačios geba išlaikyti elegantiškas formas. Kolonines pušeles galima sodinti ir pavieniui, ir kaip segmentinę tvorą, formuoti gyvatvorę.

Idealu mažiems kiemams

Jei norite žemesnių pušaičių, idealiai tinka kalninės pušys. Jų įvairovė labai didelė, todėl norėdami nepasimesti jų gausoje pirmiausia nuspręskite, kur ir kiek jų norėsite sodinti. Paprastoji kalninė pušis geromis sąlygomis gali užaugti iki 8 metrų aukščio. Tačiau jei ieškote nedidelės kiemo puošmenos, geras pasirinkimas kalninė „Pumilio“ pušis. Tai gana kompaktiškas, tačiau labai gražios formos medelis, užaugantis iki 1,5 metro. Kiemą pagyvinti galima ir „Mops“ pušelėmis. Jos itin populiarios dėl tankios ir vešlios rutulio formos lajos. Ši kalninė pušelė užauga iki 1,5 metro aukščio. Tokius kompaktiškus pušų sodinukus dažnai matome pasodintus dideliuose vazonuose, tačiau A.Galuška primena, kad augalai savo grožį geriausiai atskleis augdami atvirame grunte. Dėl to, jeigu namuose turite vazone augančią pušaitę, kritiškai įvertinkite, ar pavasarį jos neverta perkelti į gruntą.

„Tiek kalnines, tiek juodąsias pušis visuomet sodinkite gerai saulės apšviečiamoje vietoje, kur nebus perteklinės drėgmės. Pušys nemėgsta užmirkimo.“

Nors visuomet saugiau augalus pirkti uždaroje šaknų sistemoje (vazone), tokiu atveju turėsime galimybę įsigyti tik jaunus medelius, krūmelius. Pastaruoju metu žmonės vis dažniau perka jau ūgtelėjusius medelius. A.Galuška sako, kad atvirame grunte augalas ne tik greičiau auga, bet ir suformuoja tankią, gražią lają. Pagrindinis iššūkis – sodinuką iškasti ir saugiai transportuoti, tinkamai paruošti augimvietę. „Tie, kas nenori laukti, kol sodinukas užaugs, renkasi paaugintus medelius. Žmonės baiminasi, kad augalas neprigis, stresuos, bet tam yra speciali technologija“, – tikina pašnekovas.

Paprastoji pušis puikiai tinka tiems, kurie savo kieme nori susikurti kuo natūralesnę aplinką. Netgi pastebima, kad žmonės prašo ne visai taisyklingos formos, kelias viršūnes turinčių pušų. Vis daugiau žmonių atsigręžia į natūralumą, paprastumą, praktiškumą.

Išskirtinės ir brangios

Tikru prabangos ir elegancijos simboliu tapo formuotos pušys (bonsai). Pastarąsias formuojant ir prižiūrint reikalingos specifinės žinios, todėl jų formavimas dažnai paliekamas šios srities profesionalams. Priešingai nei jau minėtos pušys, bonsai auginami ne atvirame grunte, o dideliuose vazonuose. Formuoti galima tiek kalninę, tiek paprastąją ar juodąją pušį. Nors jos atrodo iš tiesų įstabiai, jų kainos taip pat gali pasiekti neregėtas aukštumas. Jų kainos dažniausiai prasideda nuo kelių šimtų eurų ir gali pasiekti kelis tūkstančių eurų.

Dera žiemos fonui

Tiems, kuriems sunku išsirinkti sodinuką iš katalogo ar internetinių parduotuvių, visuomet rekomenduojama vykti į vietą ir pačiam patyrinėjus veisles, jų auginimo specifiką išsirinkti savo kiemui tinkamiausią augalą. Dubravos arboretumo specialistė Renata Vaškevičienė sako, kad į jų parką užsuka nemažai lankytojų, kurie gyvai nori pamatyti Lietuvoje rečiau sutinkamas pušeles. „Jie pasivaikšto, pasižiūri veislių aprašymus, paklausinėja ir tada renkasi medelius sau. Pavyzdžiui, žiemą be galo gražiai atrodo kalninė pušis „Winter gold“. Ši žiemą pasipuošia aukso spalvos spygliais. Jie nusidažo natūraliai, nenukrenta. Baltame fone atrodo įstabiai. Pavasarį ji vėl tampa žalsva. Žiemą taip pat labai gražiai atrodo pušis „Saphir“. Jos spygliai trumpi, melsvai žali. Jos užauga iki 1,5 metro, jų specialiai formuoti nereikia. Mes auginame jas natūraliai. Svarbu parinkti saulėtą vietą, sodinti saikingai drėgnoje, pralaidžioje dirvoje“, – žiemos fone puikiai derančias pušų veisles įvardija R.Vaškevičienė.

Kas lemia kainą?

Apsižvalgius internetinėse medelynų parduotuvėse matyti, kad pušų kainos labai skiriasi. Medelyno atstovas A.Galuška paaiškina, kad pušų kainą lemia:

·  medelių branda ir dydis – vadinasi, tokie medeliai medelyne augo ilgesnį laiką ir juos specialistai prižiūrėjo ilgiau;

·  veislė, forma – formuoti medeliai visuomet bus brangesni nei paprasti, maži sodinukai. Taip pat yra išskirtinių veislių, kurios atitinkamai kainuoja daugiau;

·  lėtas arba greitas augimas – pagal tai, kaip greitai auga medeliai, apsprendžiama ir jų kaina.

Pašnekovas pabrėžia, kad pats pigiausias variantas rinktis juodąsias ir paprastąsias pušis.

Ar žinai, kad...

Pušys išskiria daug fitoncidų. Jie pasižymi stipriomis antibakterinėmis ir antigrybelinėmis savybėmis, o tai padeda kovoti su kvėpavimo takų ligomis. Taip pat veikia tonizuojančiai, padeda įveikti nuovargį.

·         Gydomuoju poveikiu pasižymi ir pušų spygliai. Sausio ir vasario mėnesiais juose gausu vitaminų (ypač vitamino C). Todėl pušų spyglių nuovirai tinka organizmo stiprinimui ir atsparumui ligoms didinti.

·         Pušies pumpuruose gausu eterinio aliejaus, karčiųjų medžiagų, flavonoidų, karotino. Iš pušies pumpurų paruošti preparatai veiksmingai malšina skausmą, aktyvina protinę veiklą, stiprina imunitetą ir naikina kai kuriuos ligas sukeliančius virusus.

Rekomenduojami video