Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias norint užmigti?

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina bei papuošia maistą, bet ir yra naudingi sveikatai. Gausų šviežių žalumynų asortimentą jau galima rasti parduotuvėse.

Rozmarinas. Ši šviežia prieskoninė žolelė – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje ši žolelė nuo senų laikų naudojama gardinant picą, makaronus, apkepus, dera jautienos patiekaluose. Šios žolelės tikrasis skonis atsiskleidžia ją pakaitinus. Bet piktnaudžiauti rozmarinu nereikėtų, mat juo gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.

Bazilikas. Džiovintų bazilikų galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau šį augalą verta auginti ir vazonėlyje. Baziliko lapeliuose gausu vitamino K, jis pasižymi raminančiu poveikiu. Bazilikais gardinti galima įvairiausius patiekalus, tačiau jis ypač tinka itališkuose patiekaluose. Juo gardinami padažai, mėsos patiekalai, makaronai, picos ir apkepai. Žolelės kvapniosios savybės itin priklauso nuo to, kokios veislės augalą nusipirkote: viena veislė patiekalui galite suteikti švelnų mėtų kvapą, kita – citrinos ar anyžių. Kad geriausiai atsiskleistų, baziliku patiekalus gardinti reikėtų prieš pat gamybos pabaigą.

Petražolės ne tik išsiskiria ryškiu skoniu, bet yra itin naudingos sveikatai. Jose esanti folio rūgštis – vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Petražolėmis gardinamos salotos, sriubos, bulvių patiekalai. Petražolės, kitaip nei kitos žolelės, nėra intensyvaus skonio, jas galima  valgyti tiek šviežias, tiek virtas ar troškintas.

Mėta dažniausiai naudojama geriant arbatą ar gardinant kokteilius, jas galima naudoti gaminant padažus, salotas, desertus. Tiesa, mėtos nereikėtų padauginti, mat skonis gali tapti pernelyg intensyvus. Šios žolelės ne tik nuostabiai kvepia, tačiau ir aktyvina smegenų veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti peršalimo simptomus.

Pipirmėtė itin naudinga visiems, besirūpinantiems sveikata. Pipirmėtės gerina virškinimą, padeda nuo pykinimo ir net menstruacijų skausmų, jas pravartu vartoti, jei kankina galvos skausmas, užmigti neleidžia stresas. Pipirmėtė suteikia maistui gaivų skonį, tad tinka salotose, gardinti varškės sūrį, daržovių patiekalus bei desertus. Žolelės skonis ir kvapas gana intensyvus, aštrokas, todėl patiekalui gali užtekti vos kelių lapelių.

Čiobrelis. Varvanti nosis, kosulys ir paraudusi gerklė – peršalimo simptomai. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių, organizmą verta stiprinti įvairiais vitaminais. Čiobrelis – vitaminų A ir C šaltinis, jame gausu vario, geležies. Kulinarijoje čiobrelis naudojamas gardinant mėsos patiekalus, ruošiant sriubas, padažus. Patiekalams žolelė suteikia intensyvų aromatą. Sodraus skonio čiobrelis gali būti vartojamas ir vienas – nuo senų laikų vertinama arbata, gaminama tiek iš šviežių, tiek džiovintų čiobrelių.

Rekomenduojami video