Pomidorų marą sukelia grybeliniai organizmai, kurie greitai plinta ant lapų ir šakniagumbių. Pomidorų augimo sezonas yra liepa, tada ir reikėtų atidžiai juos prižiūrėti.
Lietingu ir drėgnu oru maras gali sukelti problemų tiek bulvėms, tiek pomidorams, auginamiems lauke, tačiau šiek tiek rečiau − šiltnamiuose auginamiems pomidorams, rašo express.co.uk. Besikaitaliojančios oro sąlygos gali sukelti maro protrūkius.
Bulvių ir pomidorų maras
Bulvių maras − tai greitai plintantis, vandeningas lapų puvinys, dėl jo lapai suglemba ir paruduoja. Pažeisti šakniagumbiai turi rausvą ėduonį po oda, kuris vėliau tampa minkštu puviniu. Maras ant pomidorų atsiranda kaip mažos rudos dėmės ant lapų, kurios didėja ir plinta. Apatinėse lapų pusėse taip pat gali atsirasti šviesių dėmių, jų gali būti ant stiebų ir šakelių. Maras pomidorus gali pradėti pulti jau birželio mėnesį, vyraujant lietingiems ir drėgniems orams, kurie būdingi kai kuriems JK rajonams. Patartina nuolat tikrinti pomidorus ir bulves.
Karališkoji sodininkų
draugija (KSD) perspėja britus saugotis pomidorų bei bulvių maro liepos
mėnesį.
Kaip išvengti daržovių maro?
Kai liga užpuola, vaistų nuo jos nėra, tačiau yra paprastų būdų kaip ją
valdyti.
KSD sako: „Pažeistą augalą ar jo dalis reikia giliai užkasti, tačiau
tikrai nepatariame kompostuoti“.
Sodininkai taip pat gali pradėti „apkasti“ bulves, taip apsaugant
šakniagumbius.
Ankstyvas bulvių kasimas taip pat gali padėti išvengti šios infekcijos. Nuskinant maro paveiktus lapus ar sunaikinant visą augalą, ligos plitimas sulėtėja, tačiau problema neišsprendžiama.
KSD tvirtina: „Kai infekcija apima ketvirtadalį lapų arba kai dėmių
atsiranda ant stiebų, nors jau lapai ir nupjauti, tada reikia nupjauti
visą stiebą prie pat žemės ir sugrėbti visas liekanas. Maždaug po dviejų
savaičių šakniagumbius galima kasti, bet ant dirvos jų palikti
negalima“.
KSD aiškina, kad maras dažnai supainiojamas su magnio trūkumu. Kai
augalams trūksta maistinių medžiagų, paveikiami daugelio augalų lapai.