Įpusėjus pavasariui daržininkams mėgėjams prasideda mielo meto, „parduotų vasarų“, sezonas. Taip ir girdisi pokalbiai apie daržovių daigų pikavimą, naujų veislių įsigijimą ir kitus šio pomėgio dalykus. Skaitytojų prašomi šį kartą parengėme publikaciją apie daržovę, kuriai neabejingas dažnas – pomidorus. Patirtimi dalijasi alytiškiams gerai pažįstami jų augintojai. Smulkiuosius augintojus vienijančios specializuotos platformos Maistoturgus.lt komanda yra išsiaiškinusi, kiek konkrečių daržovių reikia vieno asmens poreikiams patenkinti. Nors jų kiekis labai priklauso nuo kiekvieno žmogaus pomėgių ir vartojimo įpročių (gėrybės valgomos tik šviežios ar marinuojamos, konservuojamos, šaldomos), patyrę sodininkai skaičiuoja, kad vieno žmogaus poreikiams patenkinti vidutiniškai reikia 3–4 pomidorų daigų. O kiek jų sodina žinomi alytiškiai?
„Stebiu kaimynę, kuri beveik nelaisto, o pomidorai jos šiltnamyje užauga. Aš visą vasarą nešu ir pilu vandenį kiekvienam daigui, o derlius ne ką didesnis už kaimynės. Kodėl taip yra?“ – jau ne pirmą kartą klausia Daiva, daržininkaujanti kolektyviniame sode.
Atsakymą Daivai pavyko rasti daugelio sodininkams skirtų leidinių autorės Galinos Kizimos knygoje „Pagalbinė priemonė protingam sodininkui“. Apie pomidorus joje rašoma: „Pomidorų daigus pikuojant ar sodinant į nuolatinę augimo vietą reikia saugoti pagrindinę šaknį, gink Dieve, jos netrumpinti. Pasirodo, pagrindinės šaknies galiukas tiesiog „užuodžia“ vandenį ir jo pasiimti šaknis gali nukeliauti net į 2 metrų gylį. Pomidorai sodinami vertikaliai netrumpinant ir neužlenkiant pagrindinės šaknies. Jei daigai sodinami gulsčiai, šaknys išsikeroja plačiai ir negiliai, augalai tampa išlaikytiniais ir priklauso nuo laistymo.
Taigi sodinant daroma duobutė, į ją pilama 4–5 l vandens, stačiai sodinamas daigas, saugojant pagrindinę šaknį, jis apkaupiamas, šiek tiek apspaudžiamas, storai mulčiuojamas. Pagrindinė šaknis tiesiog keliauja paskui įpiltąjį vandenį. Per visą vegetacijos sezoną augalas laistomas ir maitinamas tik per lapus. Retkarčiais pavakary nupurški pomidorus pelenų, EM „Baikalo“, humuso tirpalu, žolių „arbatėle“ ar kažkuo panašiu natūraliu, ir viskas – laisvas, nereikia tampyti kibirų su vandeniu.“ Išimtis – pomidorai laistomi oro temperatūrai nukritus žemiau +12 laipsnių. Tiesa, knygos autorė prisipažino, kad praeitą vasarą per sausrą pomidorus vieną kartą laistė.
Jei pomidorai sodinami lauke – juos sėti reikia dar vėliau
Alytiškei Loretai Ažukienei puikiai sekasi auginti įvairias daržoves. Apie pomidorus ji kalba taip: „Pomidorus auginame, o gal net nesusimąstome, kad būtent pomidorai yra dažniausiai auginama daržovė. Norint sulaukti gero derliaus reikia šiek tiek pasistengti ir mums. Derlius priklauso nuo parinktos žemės daigams, šviesos, temperatūros, tręšimo, daigų kokybiškumo. Daug priklauso ir nuo pasirinktos veislės.
Kasmet keletą daigų auginam ankstyvų veislių: ‘Beta‘,‘Betalux‘,‘Agatai‘. Šie pradeda nokti, kai kiti dar tik mezga. Visa kita sudaro vidutinio ir vėlyvesnio ankstyvumo veislės, todėl derliaus užtenka iki pat rudens ir dar daugiau. Kasmet stengiuosi pasirinkti ir įdomesnių, netradicinių veislių, kurių parduotuvėse paprastai nėra.
Sėklas sėju per kelis kartus. Žemę naudoju specialią daigams, kurią pamaišau su sodo žeme. Pasišildau nusistovėjusį vandenį, šiek tiek įpilu trąšų „Daiga“. Į pasirinktus indelius įpilu žemių, sulieju šiltu vandeniu su trąšom. Apspaudau žemes, kur reikia supurškiu. Pasėju sėklas, užberiu žemėm ir supurškiu taip pat pašildytu vandeniu, kuriame įmaišyta trąšų „Daiga“. Uždengiu plėvele ir padedu šiltai (dažniausiai ant žemės po radiatoriumi). Kasdien pavėdinu, išdygusius iškeliu į šviesą. Pikuoju, kai išleidžia tikrus lapelius. Išsodinu į atskirus vazonėlius. Sodinu iki skilčlapių. Ant kiekvieno vazonėlio priklijuoju pavadinimą, sėjimo ar sodinimo datą. Į savo darbų kalendorių taip pat visa tai pasižymiu. Turiu kelerių metų duomenis, kuriuos kartais lyginu, per kiek laiko sudygo vienos ar kitos sėklos.
Pavasarį stiklinio šiltnamio dalį uždengiam plėvele, kad šiltų žemė. Prieš sodinimą ją perkasame. Į duobutes pilam komposto, durpės, viską sumaišom. Į tokį žemių mišinį sodinam pomidorų daigus. Paliejam, pririšam. Pomidoras apsukamas aplink lankelį arba tam naudojami kabučiai (žiedai). Augant, žiedai perkeliami vis aukštyn – ties viršūne. Kol naktys šaltos, šiltnamio durys nakčiai uždaromos. Vėliau laikomos atviros tiek dieną, tiek naktį. Laistyti stengiamės retai, kai žemė gerokai pradžiūsta. Nesistengiam išauginti rekordinio dydžio pomidorų, kaip tai rašo ant pakuočių, todėl daug netręšiame.
Jei pomidorai sodinami lauke – juos sėti reikia dar vėliau, kadangi anksti pasodinus, dar gali nušalti.
Kasmet pomidorų auginame daugiau rūšių. Norint jas atskirti, sodinant ant kiekvieno pomidoro daigo sukabinu plastikines juosteles su pavadinimu. Tokiu būdu užrašas laikosi iki rudens. O veislių šiuo metu įmanoma rasti įvairiausių: pradedant neįprasta spalva, forma, dvispalviais žiedais, baigiant svoriu ir vienetų kiekiu kekėje. Ir kaip nepabandžius...“
Vasara tebūna gurmaniško mėgavimosi metas
Save prie sergančių „pomidorlige“ priskiria ir alytiškė Giedrė Bulgakovienė. Jos išsakyta patirtis tikrai pravers ne vienam daržininkui.
„Kiek pomidorų veislių bus šiemet mano „fazendoje“ – dar tiksliai nežinau, viskas priklausys nuo šiltnamių talpos. O pasėjau ir išpikavau jau keliasdešimt veislių, mat esu tipiška nemenką dalį Lietuvos apėmusios „pomidorligės“ (pagal išplitimo mastus jau turinčios akivaizdžių pandemijos požymių) „auka“. Tad dalį daigų, suprantama, neišvengiamai teks padalyti giminėms, kaimynėms ar draugėms, sau pasilikus vos po vieną kitą kiekvienos veislės egzempliorių. Šiemet mano valdose bus ypač daug naujokų ir lietuviškos veislės, ir daug įvairios egzotikos – mėlynųjų, geltonųjų oranžinių, vadinamųjų „bikolorų“ taškuotų, dryžuotų ir t.t., itin ankstyvų sibirietiškų, ir mėsingų raudonųjų avietinių „įvairiatautės“ kilmės. Žiūrėsiu, kad būtų ir vėlyvųjų kažkiek, ir ilgai laikyti skirtų, t.y. tų, kurie nuskinti švieži gali išsilaikyt bent iki Kalėdų ar net... Velykų, taip pat džiovinti tinkamiausių. Ko tikrai nebus – tai hibridų. Pernykštė baisi pomidorams vasara galutinai įtikino, kad fitoftorozė, tai yra pomidorų maras, ėda tuos kartelinių susitarimų mums brukamus hibridus ne prasčiau nei kai kurias lepesnes veisles – tad neverta aukoti laiko auginant tai, ko sočiai bus turguose ar prekybos centruose. Vasara tebūna gurmaniško mėgavimosi metas. Jau kelerius metus tarp mylimiausių – iš Kalifornijos kilusi oranžinė ‘Valencia‘, pernai atrastas žaliasis ‘Izumrudnoje jabloko‘, tikro, senovinio pomidoro skonį menantys lietuviški ‘Skariai‘ bei nereiklūs, puikiai derantys, gero rūgštoko skonio Dotnuvos geltonieji. Iš mažiukų – neužmušamieji balkoniniai nykštukai ‘Vilma‘, kuriuos vienintelius pasilikau iš visų mūsų siūlomų šio tipo pomidorų ir dėl skonio, ir dėl gero derlingumo. Normalią vasarą jie, beje, puikiai auga ir dera lauko lysvėse. Tebelieku ištikima juodiesiems ‘Noire de Creeme‘. Šiemet, jau „išbrokavusi“ kelias kitas augintas juodųjų veisles, turėsiu dar kelias naujas – bus su kuo palyginti.
Apie auginimo triukus, ko gero, net nėra prasmės plėstis – informacijos pilna internete ir specializuotose „Facebooko“ grupėse, kurių yra ne viena ir ne dvi. Sėjant reikia pasirūpinti, kad šaknelėms būtų kuo kvėpuoti ir jos kuo geriau vystytųsi, t.y. substrato kokybė itin svarbi – šiemet ankstyviausiems nusipirkus netinkamo, vieną partiją teko net iš naujo sėti. Pomidorai geriau pakenčia šiokį tokį vandens trūkumą nei perlaistymą visose augimo-derėjimo stadijose. Jau išmokau, kad bent jau pomidorininkams mėgėjams (neturintiems šildomų šiltnamių), nėra reikalo skubėti su sėja – daugumą veislių sėju kovo paskutinę savaitę ar net balandžio pirmą dešimtadienį. Į šiltnamį savo turtus, kurie dabar visai neblogai veši įstiklintame ir apšiltintame buto balkone, apie gegužės vidurį perkeliu.
Tręšimas elementarus – pradžioje daigus „pašeriu“ fosforu – žaliosios masės auginimui, sodindama į nuolatinę vietą – į duobes paberiu žuvies miltų, paukščių ar gyvulių mėšlo granulių (ar perpuvusio, jei turiu), visai jiems patinka (paprikoms – dar labiau) pūkai iš prieštvaninių pagalvių ir bananų žievelės, kuriose kalio nemenkai. Šiaip trąšų klausimą mano smegeninėje gerai pakoregavo marti, pagal išsilavinimą chemikė: tiek mėšlas, tiek cheminės trąšos granulėmis – tai tas pats kalis, fosforas ir t.t. Abiem atvejais padauginti nevalia. O dėl geresnės dirvos struktūros visada mulčiuoju nupjauta vejos žole. Jei netingėsiu prasimanyti – šiemet gal ir šiaudais užklosiu. Pailgųjų pomidorų veislių (ir hibridus, jei ką...) reikia nepamiršti papildomai kalciu pamaitinti, kitaip galiukai juoduoja. Vasaros viduryje trąšų mišiniu patręšiu papildomai. Pernai galutinai supratau, kad geriau nepatingėti profilaktiškai apipurkšti daigus nuo ligų, nei paskui su maro padariniais imtis. Per visą auginimo laiką reikia pasirūpinti, kad skersvėjis būtų, nesodinti per tankiai, šiukštu neperlaistyti, na ir genėti laiku. Iki šiol neturiu tvirtos nuomonės, kas geriau: ar pradėjus pomidorams sirpti visus lapus nurauti, ar išvis jų nejudinti. Tiek pačios, tiek sodo kaimynių patirtys labai skirtingos. Kadangi, kiek teko girdėti, dabar kurkliai sodininkus atakuoja, ėmau mandagiai „sveikintis“ su jau kažin kiek metų mano šiltnamyje gyvenančiais kurmiais, nes jie ėda šitus parazitus, už kuriuos dabar baisesni nebent egzotiški begalviai, bekojai šliužai, nuo kurių niekas dar nesugalvojo veiksmingo būdo, kaip apsiginti.“
Pajamas uždirbantis užsiėmimas peraugo į pomėgį
Pomidorų auginimas – senas Druskininkų gatvės gyventojo Gedimino Jegelevičiaus pomėgis. Jis mielai sutiko pasidalyti savo patirtimi: „Pomidorus auginu nuo 1984 metų. Pradžia buvo iš reikalo, nes reikėjo pajamų. Patirtis auginimui – iš literatūros bei gerų žmonių patarimų. Pirmi metai auginimo – turguje parduota apie toną prekinės pomidorų produkcijos. Paskui teko prekiauti ir pomidorų daigais. Vėliau šis pajamas uždirbantis užsiėmimas peraugo į pomėgį, ką darau ir dabar.
Miela stebėti, kaip iš mažų sėklyčių palengva stiebiasi daigeliai, jie suveši į vešlius augalus, pražysta ir pradeda megzti vaisius. Šie nokdami džiugina sielą, o sunokę – ir skrandį bei visą šeimyną, draugus...
Daigams auginti turiu įsirengęs specialią patalpą su reikalingu šilumos reguliavimu bei specialiu apšvietimu. Pomidorų daigų šį sezoną užaugs apie penkis šimtus vienetų. Dalis skirta savo šiltnamiui, kita dalis – geriems draugams. Iš viso 87 veislės. Dauguma jų kolekcinės ir yra atkeliavusios iš Rusijos, Ukrainos, Latvijos, Italijos ir anksčiau mano neaugintos. Eksperimentuoju... Planuoju šiemet pasodinti savo darže apie 250 daigų. Mėgstamiausi valgyti avietinių spalvų pomidorai. Dar patinka tamsūs, pavyzdžiui, ‘ Juodasis princas‘,‘ Juodoji vyšnia‘. Žinoma, visada džiugina užaugantys dideli pomidorų vaisių egzemplioriai. Praėjusiais metais be atskirų pastangų užaugo daug vienetų, svėrusių arti kilogramo. Aš pomidorus skirstau į keistas grupes: komercinius, gurmaniškus, dizaineriškus ir visus kitus... Mėgstamiausiųjų nuolatinio sąrašo neturiu. Tačiau senokai kiekvienais metais auginu ‘Betalux‘, ‘Juodoji vyšnia‘, ‘Corleonė‘, ‘Esmira‘, ‘Logistika‘, ‘Orange quen‘, ‘Pozzano‘, ‘Tigirela‘, ‘Tolstoj‘. Tačiau yra ir nemažai keistais pavadinimais augančių veislių. Pavyzdžiui, ‘Viagra’, ‘Tibeto širdis‘, ‘Šecherezada‘, ‘Spaskaja bašnia‘, ‘Babuškin sekret‘, ‘Brat‘, ‘Freken Bok‘ ir t. t.“
Aldona KUDZIENĖ