Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Po Kalėdų žaliuos kieme

„Šiais metais nusprendėme puošti gyvą Kalėdų eglutę. Nusipirkome gražų vazone augantį medelį. Šventės baigėsi, norėtume, kad eglutė išgyventų iki pavasario. Patarkite, kaip ją prižiūrėti“, – klausia Rimantas iš Vilniaus r.

Atsako Vytenis Mačys, medelyno savininkas.

Vazone pasodintą eglutę po švenčių iš kambario reikia perkelti į šviesią vėsesnę patalpą, kurioje būtų 0 – 5 laipsniai šilumos. Puikiai tiks įstiklintas balkonas, terasa, šviesi palėpė ar laiptinė. Medelis turi pamažu priprasti prie žemesnės temperatūros. Jį reikėtų prižiūrėti kaip kambarines gėles, laistyti nechloruotu vandeniu. Atėjus pavasariui, maždaug kovo – balandžio mėnesį, kai oro temperatūra sušyla iki 10 ir daugiau laipsnių, eglutę galima persodinti lauke. Jei jau per šventes pradėjo gelsti jos spygliai, vadinasi, medeliui kažkas negerai. Vis dėlto augalą reikėtų pabandyti pasodinti ir stebėti, kaip augs. Jei eglutė nenumeta spyglių ar leidžia pumpurus, vadinasi, ji gyva, nepaisant pakitusios spyglių spalvos. Tiesa, tikimybė, kad savaitę ar ilgiau 20 laipsnių šilumoje stovėjusi kalėdinė puošmena žaliuos ir vasarą, – labai nedidelė. Daugiau šansų augti grunte turi vazonuose augusios ir lauke šventes pasitikusios eglutės, nes jų šaknys neatgyja, neprasideda vegetacija. Todėl jų prigijimo procentas didesnis, nei kambaryje stovėjusių eglių. Artėjant pavasariui ir temperatūrai pasiekus teigiamą padalą, eglutę galima išnešti į lauką, tačiau sodinti į gruntą dar nepatariama, nes žemė turi pakankamai įšilti.

Medelis gerai augs tinkamai parinktoje vietoje. Paprastosios ar dygiosios eglutės gruntui nėra reiklios – ilgai auginamos ir nekarpomos jos gali išsistiebti iki 20 metrų ir sklype užimti daug vietos. Ten, kur bus jų šaknys, neaugs jokie kiti augalai. Baltosioms eglutėms reikia parinkti nuo vėjo ir iš dalies nuo kaitrios saulės apsaugotą vietą. Jos mėgsta derlingesnį dirvožemį. Tokios pat sąlygos reikalingos ir kėniui.

Kalėdinės eglutės prigijimo sėkmę lemia šaknų sistema. Labai svarbu, kad ji nebūtų pažeista persodinant medelį į vazoną. Todėl gyvą eglutę geriau pirkti tiesiai iš augintojų, kurie suteiks visą reikalingą informaciją apie medelio auginimą ir priežiūrą.

 

 

 

Rekomenduojami video