Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pirtininkai kyla prieš privatizaciją

"Vakarų ekspresui" paskelbus apie Klaipėdos savivaldybės Privatizavimo komisijos siūlymą privatizuoti Trilapio gatvėje esančią viešąją miesto pirtį klaipėdiečiai suskubo protestuoti. Pirmadienio vakarą pirtyje skambėjo ovacijos politikams, pareiškusiems, kad jie "neleis sunaikinti pirties". Maža to, žmonės per dvi dienas surinko per 800 bendraminčių, pasisakančių prieš pirties privatizaciją, parašų.

Pirties nenorintys prarasti aktyvistai tvirtino, kad valdžia jau kelintą kartą gviešiasi jų poilsio ir pasilinksminimo vieta tapusios pirties.

"Šioje pirtyje užaugo kartos, tai yra mūsų kultūros ir bendruomenės dalis", - pareiškė aktyvus pirtininkas Teisutis Matulevičius.

Jam pritarė ir kelios dešimtys susirinkusių žmonių - esą netiesa yra, kad čia renkasi kone asocialūs asmenys ar kad katilas ir vamzdynai yra pasenę. Tą jiems neva patvirtino vienas iš techniką prižiūrinčių žmonių. Deja, pirties direktorius Vytautas Eitmanavičius susitikime nedalyvavo ir negalėjo daugiau pasakyti apie jos įrenginių būklę.

Žmonių palaikyti atvyko ir Seimo narys Simonas Gentvilas bei miesto Tarybos narys Algirdas Grublys. Pastarasis tvirtino esąs prieš privatizavimą ir besitikįs tokio pat Tarybos požiūrio. Juolab kad apie tai šnekama ne pirmą kartą.

"Tikrai nenoriu, kad nutiktų taip, jog pirtį privatizuoja, uždaro neva remontui ir po poros metų apie tai pamirštama", - sakė A. Grublys.

Žmonėms jis pateikė keletą receptų: esą pirtį būtų galima prisijungti prie AB "Klaipėdos vanduo", kuri galėtų prižiūrėti katilus, arba BĮ "Klaipėdos paplūdimiai", kuri jau turi pirtį Smiltynėje, rašo "Vakarų ekspresas".

Siūlymą privatizuoti viešąjį pirtį valdančią UAB "Vildmina" priėmė Savivaldybės Privatizavimo komisija. Jos pirmininkas Vygantas Vareikis paaiškino, jog tokį siūlymą paskatino mažėjantis pirties lankytojų skaičius bei itin susidėvėjęs pastatas ir įranga - norint šiuolaikiškų paslaugų esą reikėtų didelių investicijų.

Skaičiuojama, kad per pastaruosius penkerius metus lankytojų sumažėjo 23 proc. Tikėtina, jog tokia tendencija liks ir ateityje, kadangi Savivaldybei priklausanti pirtis turi konkuruoti su privačiomis pirtimis, kurios siūlo aukštesnę paslaugų kokybę ir panašią kainą. Priminta, kad visoje Lietuvoje viešųjų pirčių paslaugų teikimu užsiima tik 10 savivaldybių. Iš didžiųjų miestų tik Klaipėdoje yra likusi tokia miesto išlaikoma pirtis. Visgi "Vildmina" veikia gan efektyviai - nors lankytojų mažėja, per 2015 m. įmonė uždirbo 8,4 tūkst. eurų, iš kurių 5 tūkst. eurų dividendų pervedė Savivaldybei.

Kaip rašo dienraštis "Vakaro žinios", šią pirtį privatizuoti užsimota 2002 metais, bet klaipėdiečiams surinkus parašus už jos išsaugojimą, ji išbraukta iš privatizuojamų objektų sąrašo. Ta pati istorija pasikartojo ir prieš aštuonerius metus. Tada pirtį taip pat apgynė jos lankytojai, žadėję, jei prireiks, nuogi žygiuoti į Klaipėdos savivaldybę.

Kad vėl reikia privatizuoti viešąją pirtį valdančią UAB „Vildmina", prakalbta šių metų vasarą. Savivaldybės Privatizavimo komisijos pirmininko V. Vareikio nuomone, pastatas yra daugiau nei 40 metų neremontuotas.

Pasak A.Grublio, pirties remontui gali prireikti apie 40 tūkst. eurų. Pernai ji dirbo pelningai. Įmonė uždirbo 8,4 tūkst. eurų, iš jų 5 tūkst. eurų dividendų pervedė savivaldybei, rašo "Vakaro žinios".

Rekomenduojami video