Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pirmieji pavasario žalumynai – vertingesni už daržoves

Kiekvieną pavasarį motulė Žemyna mums dovanoja nepaprastų dovanų – stiprybės teikiančių augalėlių, kurie žaliuoja miškuose ir pievose. Nesėjome, neauginome, neprižiūrėjome – tereikia nepatingėti ir jų prisirinkti.

Nors orai dar žvarbūs, žalias noseles jau iškišo jaunos dilgėlės– vienos vertingiausių pavasarinių vaistažolių. Būtinai išsivirkite dilgėlių sriubos arba įmaišykite jų į šaltibarščius. Vaikščiodami miške, paieškokite ir miškinių česnakų, maistinėmis savybėmis, vitaminų bei mineralų gausa nenusileidžiančių daržovėms, o dažnai jas ir lenkiančių. Arbatai prisiskinkite pirmųjų žemuogių lapelių, kuriuose slypi visa gamtos vaistinė.

Kirtimuose, pamiškėse auga siauralapis gaurometis, kurio lapai renkami vasarą, bet pavasarį galimaprisirinkti puikaus skonio jaunų ūglių sriubai ar salotoms. Pievose želia pirmieji gysločių lapeliai. Šios vertingos vaistažolės – puikus priedas salotoms, kokteiliams, nes slopina uždegimą, kai kurių mikrobų augimą, lengvina atsikosėjimą, laisvina vidurius.

Maistui – sriuboms, salotoms, kokteiliams – puikiai tinka ir žieminės bulvės arba jauni varnalėšos ūgliai. Jaunų kiečių viršūnėliųgalima įmaišyti į blynų tešlą. Jos,kaip prieskonis,taip pat dera su riebesne kiauliena, gerina virškinimą. Kiečiai skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, tinka vartoti sergant gastritu, viduriuojant.

Jaunos kiečio viršūnėlės – puikus prieskonis riebiai mėsai.

Maistui tinka ir jauni garšvų lapeliai, sparčiai auganti daržinė žliūgė, savaime pasisėjanti trikertė žvaginė, kuri mažina kraujospūdį ir ypač tinka sergantiems žarnyno, kepenų, tulžies, pūslės ligomis, turintiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų.

Pats laikas ruošti daržą pavasarinių daržovių sėjai, todėl kasdami žemę, ravėdami ankstyvąsias piktžoles, nemeskite visų į kompostą – kai kurios iš jų gali atsidurti jūsų lėkštėje. Pirmieji minkšti kiaulpienių lapeliai – tikras vitaminų sandėlis. Jie kartoki,bet labai naudingi: skatina inkstų, kepenų, skrandžio veiklą, gerina apetitą, padeda iš organizmo pašalinti kenksmingą cholesterolį.

Jeigu lysves okupavo įkyrusis varputis – jo šaknis iškaskite, išrinkite, tačiau neišmeskite, nes tai puikus vaistas nuo šlapimo pūslės uždegimo, inkstų akmenligės, lengvinantis reumato, podagros skausmus.

Rekomenduojami video