Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pirmas darbas įsigijus seną sodybą – atnaujinti elektros instaliaciją

Patyrę elektrikai sako – nuo gaisro namuose jus skiria tik vienas senas laidas ar klibanti rozetė. Pasirodo, dėl netvarkingos elektros instaliacijos gaisrų Lietuvoje kyla bent keli šimtai. Elektrikai atviri: užėjus į nuosavus būstus, ypač kaimuose, senose sodybose, kartais pašiurpsta oda – elektros laidai sutrūkinėję, daug kur vis dar naudojama sena elektros instaliacijos sistema, ne visur yra įžeminimai, vietomis kliba rozetės. Meistrai apgailestauja, kad juos į namus žmonės kviečia tik po įvykusio gedimo ar nelaimės, tad ir nusipirkusiems senas sodybas turi patarimą – pirmiausia atnaujinkite elektros instaliaciją.

Pajuto svilėsių kvapą

Praėjusią vasarą į sodybą atvykusi Jono Kasperavičiaus šeima nusprendė virtuvėje atsisakyti dujų baliono ir dujinės viryklės. Pasak jo, nors ir buvo kviestas meistras, namuose vis tiek dvelkė dujomis. Tuomet šeimyna ilgai nedvejojo ir apsisprendė dujų visiškai atsisakyti, pereiti prie maisto ruošos elektrine kaitlente. Tačiau jaunas vyras tikina nežinojęs, kad tokių įrenginių jokiu būdu negalima jungti ant prailginimo laido.

„Įjungėme kaitlentę ne tiesiai į rozetę, o į prailginimo laidą. Kaitlentė pas mus 1 800W, iš pradžių viskas buvo gerai, tačiau vėliau, kai vaikai įjungė ir virdulį, mūsų namo elektros saugikliai išmušė. Tuomet supratome, kad tai labai galingi prietaisai ir mums tiesiog neužtenka turimos galios“, – dėsto pašnekovas.

Saugiklius išmušti viena, tačiau stovėti ant potencialaus gaisro slenksčio – visai kas kita. Vyriškis pasakoja apie vakarienę, kuri praėjusių metų rudenį vos nesibaigė atvira liepsna. J.Kasperavičius kartu su žmona metė į keptuvę bulves, puode virė sriuba, kai jie pajuto lengvą svilėsių kvapą.

„Ir tai tikrai buvo ne bulvių kvapas, – dabar jau su šypsena istoriją prisimena jis. – Pradėjome jausti, kad kažkas svyla, po namus pasklido degintos gumos kvapas. Iškart išjungėme kaitlentę, nes pastebėjome, kad „čirška“ laidas. Iki nelaimės buvo tik akimirka, nes rozetė netoli užuolaidų. Mūsų namas medinis, tai net ir nedidelės kibirkšties užtenka, kad jis pavirstų fakelu.“

Jonas tvirtina padaręs išvadas ir iškart po incidento į namus išsikvietęs elektriką. Vyriškis juokauja, kad nuo mažens turi labai prastą santykį su elektra, todėl visus remonto darbus patiki specialistams.

Kasmet netenkame gyvybių

Tokių atvejų kaip Jono Lietuvoje tikrai ne vienas. Laimei, ne visi jie baigiasi tragiškai, kai namas ar ūkiniai pastatai paskęsta liepsnose. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų šiemet šalyje kilo 427 gaisrai. Galima pasidžiaugti, kad šiemet tokių gaisrų yra mažiau – pernai per tą patį laikotarpį jų kilo 556. Per visus 2021 metus užregistruoti 908 tokie gaisrai. Deja, bet juose žuvo 11 žmonių.

Statistika rodo, kad gaisrai dėl netvarkingos elektros instaliacijos dažniau pasitaiko kaimiškose vietovėse. Kaime dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų šiemet kilo 227 gaisrai (miestuose – 200), iš jų individualiuose gyvenamuosiuose namuose – 94. Ūkiniai pastatai dėl šios priežasties šiemet degė 37 kartus.

Ar elektros maitinimo kabeliai (prailgintuvai) iš tiesų gali padaryti žalos? Tai geri ir patogūs įrengimai, tačiau būtina atsižvelgti į jų specifikaciją. Prie jų gali būti jungiami tik mažos galios prietaisai: mobilieji telefonai, nešiojami kompiuteriai, stalo lempa ir kt. Tiesa, jų taip pat nereikėtų palikti veikti per naktį.

Ugniagesiai gelbėtojai teigia, kad naudoti standartinius prailgintuvus buitiniams prietaisams pajungti į elektros tinklą nėra draudžiama, tačiau prailgintuvas turi būti tvarkingas, su nepažeista izoliacija, nutiestas taip, kad nebūtų galimybės jį mindžioti ar kitaip mechaniškai pažeisti. Jei naudojamas prailgintuvas yra ne viengubas (skirtas keliems prietaisams pajungti), nerekomenduojama vienu metu jungti kelis didesnio galingumo prietaisus (šildytuvus, virdulius, lygintuvus ir pan.).

Situacija prasta

Šiauliuose besidarbuojantis meistras dažnai lankosi individualiuose namuose, miesteliuose, o kai kada ir kaimuose. Jis namuose dažniausiai randamą elektros instaliaciją gali apibūdinti vienu žodžiu – prasta. Anot jo, daugelyje namų elektros laidai išvedžioti dar prieš daugiau nei penkiolika metų, o kai kur randama dar senesnių laidų. Dažniausiai elektrikai į namus kviečiami tik po gedimų. Dažniausia bėda – sudegusios elektros paskirstymo dėžutės, ant sienos vos besilaikančios kibirkščiuojančios rozetės ir jungikliai, avarinės būklės laidai.

„Dabar namuose labai didelė elektros apkrova. Anksčiau turėjome mažiau buitinės technikos, prietaisai nebuvo tokie galingi. Dabar vandenį verdame elektriniu virduliu, vandenį šildome boileriu, maistą šildome mikrobangų krosnelėse. Sena elektros instaliacija nebeatlaiko naujų įrengimų, silpni laidai paprasčiausiai nudega. Tada jau tenka kviesti mus“, – pasakoja elektrikas.

Remontą daro, elektrą – pamiršta

Jis pabrėžia, kad namų apšvietimas nesuvartoja daug elektros, todėl „iš bėdos“ jam galima palikti ir silpnesnės srovės liniją, o štai galingiems elektros įrenginiams jau būtinas atskiras įvadas.

Labai dažnai kaimiškose sodybose įjungus radiatorių, virdulį ar orkaitę išmuša saugikliai. Šiuo klausimu Rimas pataria nesidėti galingų automatinių išjungiklių, nes taip rizikuosime, jog svils laidai. Pirmas darbas, ką reikėtų padaryti – pakeisti turimą elektros instaliaciją ir tik vėliau įsidėti galingesnį „automatuką“. Meistras nesupranta, kodėl planuojant remontą yra tvarkomos sienos, grindys, lubos, o elektros instaliacija ignoruojama.

„Po truputį žmonių mąstymas dėl tvarkingos elektros namuose keičiasi. Aišku, dar tenka žmones įtikinėti pakeisti senas instaliacijas, paaiškinti, kad jos pavojingos. Labai keista, kad žmonės namuose, butuose daro remontus, gražina sienas, grindis, bet elektros instaliacijos tuo pačiu nesitvarko... Paskui, kai jau įvyksta gedimas, tenka viską keisti, tvarkyti, ir remontas nueina perniek“, – įsitikinęs Šiaulių krašte besidarbuojantis elektrikas Rimas.

Jis pastebi, kad vieni klientai taupo ir investuoti į naują instaliaciją nenori, o kitiems paprasčiausiai trūksta žinių. Daugumai žmonių pakanka to, kad lemputės šviečia – į tai, jog elektra teka senutėliais laidais, tiesiog nekreipiama dėmesio.

Geriau maistą ruošti dujomis

Paklaustas, ar elektros maitinimo kabeliai (prailgintuvai) iš tiesų gali padaryti žalos, elektrikas pabrėžia – tai geri ir patogūs įrengimai, tačiau būtina atsižvelgti į jų specifikaciją. Prie jų gali būti jungiami tik mažos galios prietaisai: mobilieji telefonai, nešiojami kompiuteriai, stalo lempa ir kt. Tiesa, jų taip pat nereikėtų palikti veikti per naktį.

„Geriau naudokite tuos prailgintuvus, kurie turi išjungimo mygtuką. Taip galėsite jaustis saugiau. Tačiau niekuomet nejunkite galingų įrengimų. Dabar labai populiarios elektrinės indukcinės kaitlentės. Mes, elektrikai, stengiamės klientus atkalbėti nuo jų. Nors tokios kaitlentės daug kam atrodo gražiau, tvarkingiau, o gal ir patogiau, daug geriau maistą ruošti su dujine virykle. Ypač tai aktualu gyvenantiems butuose, nes elektros įvadai tiesiog neatlaiko. Energijos skirstymo operatorius turi išduoti leidimą keisti įvadą daugiabučiuose ir vėliau jis leidžia naudoti kaitlentes arba ne. Tačiau daug kas jas statosi savavališkai. Nuo rusų okupacijos laikų vienam butui buvo skirta apie 3 kW, tačiau tai visiškai neatitinka šiandienio elektros vartojimo masto. Dabar vienam butui reikia bent 7–8 kW“, – akcentuoja Rimas.

Pereina prie trilaidės sistemos

Elektrikas Rytis taip pat dažnai lankosi pas sodiečius. Daugelyje sodybų rastą elektros instaliaciją jis atvirai vadina tragiška ir niekaip nesupranta, kodėl žmonės „vaikšto peilio ašmenimis“. Pasak jo, senos statybos butuose ir namuose elektros instaliacija buvo montuojama dvilaide sistema. Paprastais žodžiais sakant – fazinis ir nulinis laidas. Dabar išvedžiojama šiuolaikiška trilaidė sistema: fazinis laidas, darbinis nulinis laidas ir apsauginis įžeminimo laidas. Taigi, daugelyje sodybų vis dar dvilaidė elektros sistema.

„Tenka atvažiuoti ir pamatyti jau sudegusias rozetes. Nesuprantu, kodėl žmonės perka gražias spinteles, bet jas statydami nepamato, kad šalių jų kliba rozetės. Tai nesaugu ir net gali būti pavojinga gyvybei“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Rūpinasi jau po gedimų

Jis primena ir svarbų elektros instaliacijos pradžiamokslį. Pasak Ryčio, šiandieną daugelyje pastatų elektros instaliaciją apsaugo automatiniai jungikliai. O štai senuose pastatuose dar kai kur veikia ir saugikliai. Tačiau svarbu žinoti, kad automatinių jungiklių svarbiausia paskirtis – apsaugoti elektros instaliaciją nuo trumpųjų jungimų ir perkrovų, o štai srovės nuotėkio relė skirta apsaugoti žmogų nuo galimo srovės poveikio. Pavyzdžiui, srovė gali patekti į skalbyklę. Kadangi tai nėra trumpas jungimas, paprastas automatinis jungiklis nesuveiks, o prisilietęs prie jo žmogus gali gauti elektros smūgį. Siekiant apsisaugoti nuo tokių traumų yra naudojamos relės. Srovės nuotėkio relė atjungia įrenginį, jeigu yra nuotėkis į korpusą.

„Gaila, bet kol neįvyksta gedimas ar, neduok Dieve, gaisras, žmonės elektros netvarko. Tai nutinka pas juos pačius arba kaimynus. Aišku, pamažu žmonės supranta ir nelaukia bėdų, tvarkosi iš anksto, bet tokių vis dar mažuma“, – atsidūsta Rytis.

Rekomenduojami video