Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Penktadalis daržovių pražūva dėl netinkamo sandėliavimo

Rugpjūtis – bene darbingiausias vasaros mėnuo namų šeimininkėms. Virtuvėje kone kasdien verda uogienės, konservuojami ir raugiami agurkai, pomidorai, daržovių mišrainės. Tačiau į sandėliukus ir rūsius netrukus bus kraunamas ne tik konservuotų, bet ir šviežių daržovių derlius. Kad vaisiai ir daržovės išstovėtų kuo ilgiau, pasirūpinkite patalpomis, kuriose jas laikysite – jos turi būti tinkamai paruoštos.

Kasmet valyti

Rugpjūtis – intensyvus daržovių konservavimo, raugimo laikas. Netrukus į rūsius bus nešamas šių metų daržovių ir vaisių derlius, tačiau prieš tai įsitikinkite, kad patalpos tam tinkamai paruoštos. Pasirodo, 20–40 proc. saugomų daržovių sugenda. Taip atsitinka dėl kelių priežasčių: prastos laikomų daržovių kokybės, nuo praėjusio sezono likusių ligų ir užkratų šaltinių, netinkamos temperatūros, santykinio oro drėgnio ir kt. Geriau išsilaiko daržovės, kurios nebuvo toli transportuojamos, daužtos ar sužeistos. Sandėliuose pageidautina pastovi temperatūra ir oro drėgnumas, tačiau šios sąlygos kiekvienai daržovių rūšiai yra skirtingos, kartais netgi kardinaliai.

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Agronomijos fakulteto docentė Aurelija Paulauskienė pabrėžia, kad nešti šviežią derlių į rūsius, sandėliukus reikėtų tik atlikus namų darbus. Kasmetinis patalpų valymas turėtų būti įprasta rutina: „Jeigu praėjusiais metais pastebėjote, kad daržovės ir vaisiai turėjo puvinių ar kitų ligų, pasirūpinkite, kad pradų neliktų, nes jie gali pakenkti šiųmečiam derliui.“

Gerai išvėdinkite

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos vedėja Alma Valiuškaitė sako, kad geriausias laikas pasirūpinti rūsio dezinfekcija – pavasaris. Tačiau jeigu to nespėjome padaryti, verta paskubėti tuo pasirūpinti iki pradedant nešti pirmąsias gėrybes. Jos teigimu, sienas galima balinti kalkėmis arba išpurkšti chlorkalkėmis ir kitomis namų buičiai tinkamomis priemonėmis, turinčiomis chloro. Taip pat tinka ir dezinfekcinis skystis, kurį per pastaruosius metus įpratome naudoti rankoms. Paviršiams plauti, valyti galite naudoti ir ūkišką ar įprastą muilą. Vienas paprasčiausių ir pigiausių būdų – daržovių ar vaisių laikymo lentynas kruopščiai išvalyti su soda arba didesnės koncentracijos kalio permanganato tirpalu. Jeigu sienose ar grindyse yra įsimetęs pelėsis, A.Valiuškaitė siūlo rinktis specialias antipelėsines priemones.

„Labai svarbu, kad atlikus dezinfekciją rūsys būtų tuščias ir gerai vėdinamas bent savaitę, o dar geriau – dvi. Net jeigu ir nespėjame atlikti specialios dezinfekcijos, rūsį reikėtų gerai išvėdinti prieš pradedant nešti užaugintą derlių. Labai svarbu, kad rūsyje būtų švara“, – pabrėžia pašnekovė.

Visi šakniavaisiai į vieną vietą

Paruošus rūsį, toliau apgalvokite, kur ir kokias gėrybes krauti, kad lentynose jos išstovėtų kuo ilgiau. Tinkamai sandėliuoti daržoves nesunku, jei žinosime pagrindines taisykles. A.Paulauskienės teigimu, šakniavaisines daržoves (bulves, burokėlius, morkas, salierus, porus, ropes ir kt.) galima laikyti toje pačioje patalpoje. „Visos šios daržovės toleruoja skirtingas temperatūras. Pavyzdžiui, bulvės gerai laikosi 6–7 °C temperatūroje. Jeigu temperatūra žemesnė nei 4 °C, atsiranda rizika, kad jos pradės gesti. O, tarkime, morkos puikiai gali stovėti ir žemesnėje temperatūroje. Savaime suprantama, kad ne kiekvienas ūkininkas turės skirtingas patalpas bulvėms, morkoms ar burokėliams, todėl šios daržovės jausis gerai laikomos vienoje patalpoje“, – pastebi pašnekovė.

Moliūgams – sausas, tamsus sandėliukas

Cukinijas ir moliūgus reikia atrinkti jau susiformavusius, su sukietėjusia luobele ir susiformavusiu vaiskočiu. Geriausia į žiemojimo vietą juos krauti taip, kad daržovės nesiliestų viena su kita, o vaiskotis „žiūrėtų“ į viršų. Jie, priešingai nei minėtos šakniavaisinės daržovės, nemėgsta žemos temperatūros ir rudens, žiemos sezonui šios daržovės turėtų būti kraunamos ne rūsyje, o tamsiame sandėliuke.

„Moliūgų žemesnėje nei 10 °C temperatūroje tikrai nerekomenduočiau laikyti. Jiems puikiai tinka 15–18 °C temperatūra, todėl sandėliuoti reikėtų ne rūsyje, o tamsiame sandėliuke. Užtikrinus geras sąlygas, moliūgai gali išstovėti ir iki kitų metų derliaus. Svarbiausia, kad patalpoje nebūtų drėgna. Būtent dėl šios priežasties šių daržovių rūsiuose ir nereikėtų laikyti, nes kitos daržovės stovėdamos kvėpuoja ir išskiria drėgmę. Jeigu patalpose ventiliacijos sistema veikia prastai ir kaupiasi drėgmė, tai ne vieta moliūgams saugoti. Cukinijos laikomos žemesnėje temperatūroje (5–7 °C) ir didesnio drėgnio patalpoje“, – pabrėžia A.Paulauskienė.

Tuo metu paprikos ilgesniam laikymui skinamos dar nesunokusios, paliekant kotelį. Laikomos žemoje temperatūroje paprikos sunoksta. Taip išsilaiko apie pusantro mėnesio.

Gerai išdžiovinkite

Svogūnų dar mūsų proseneliai ir seneliai, esant palankiems orams, neskubėdavo rišti į pynes. Pirmiausia nuimti svogūnai tiesiog gulėdavo ant dirvos, kol jų „galvas“ kiek apdžiovindavo saulė. Tik paskui apvalyti nuo žemių, sausi svogūnai rišami į eilę. Jeigu rišti į pynes neturime galimybės, rekomenduojama juos krauti į orui pralaidžius krepšius. Svogūnai po vieną gali būti įdedami į tinklinius maišelius. Galima naudoti ir kitus tinklinius maišelius, kuriuose paprastai laikote vaisius ar daržoves.

„Svogūnų nešti į sandėliukus neskubėkite. Pirmiausia juos gerai apdžiovinkite. Ir vieną drėgnesnę „galvą“ įdėjus, puvinį galima sparčiai perduoti kitoms daržovėms. Labai svarbu reguliariai tikrinti daržoves, jas pavartyti, išrinkti pradėjusias gesti“, – profilaktiškai tikrinti derliaus atsargas pataria VDU ŽŪA mokslininkė.

Atrinkite sandėliavimui tinkančius kopūstus

Geriausia kopūstų derlių nuimti esant sausam orui, kitaip juos teks iš pradžių išdžiovinti, o tai suteikia nemažai papildomų rūpesčių. Nupjaukite kopūstų gūžes aštriu peiliu, palikdami 2–3 cm ilgio kopūstkotį. Surinktas gūžes išrūšiuokite. Ilgalaikiam sandėliavimui netinka mechaniškai sužeistos, pašalusios, kenkėjų ar ligų pažeistos, suskilusios, nesubrendusios gūžės. Šias daržoves galima laikyti tiek sandėliuke, tiek rūsyje, jeigu ten bus palaikoma sąlyginai žema temperatūra (apie 1 ℃ šilumos) ir nemaža drėgmė. Tereikia kartą per mėnesį išvėdinti patalpą. A.Paulauskienė taip pat primena, kad prieš kraunant kopūstus į numatytas vietas, reikia pašalinti viršutinius lapus ir kopūstus paskleisti taip, kad jie vienas su kitu nesiliestų.

Pasirūpinkite pastovia temperatūra

Praktiškai kiekvienoje sodyboje galima rasti didesnį ar mažesnį sodą ir kiekvieną rudenį rudeniniai ar žieminiai obuoliai keliauja į rūsius, sandėliukus. Tačiau ten, kur laikomi obuoliai, daržovėms ne vieta. VDU ŽŪA mokslininkė pabrėžia, kad stovėdami obuoliai į aplinką išskiria etileną (kitaip – nokimo dujas), tad bet kokios daržovės ar vaisiai šalia jų greičiau sunoksta.

„Galima net žalius bananus įdėti į maišelį su obuoliais – bananai sunoksta greičiau nei stovėdami vieni. Dėl to jų šalia daržovių tikrai nerekomenduoju laikyti. Be kita ko, obuoliai labai greitai pritraukia pašalinių rūsio kvapų. Taip pat verta nepamiršti, kad žieminius obuolius reikia skinti nesunokusius, jie turi pilnai sunokti jau stovėdami, tačiau svarbu prižiūrėti, kad nepradėtų džiūti, gesti. Obuolius išlaikyti iki pavasario tikrai nemažas iššūkis, nes turi būti sudarytos optimalios laikymo sąlygos (temperatūra ir santykinis oro drėgnis), turi veikti gera ventiliacija. Labai svarbu, kad temperatūra būtų kiek įmanoma pastovesnė. Daug mažesnė bėda, jei, tarkime, temperatūra bus laipsniu aukštesnė, bet pastovi, nei reguliarūs, kad ir nedideli, temperatūrų svyravimai. Net ir laipsnio pokytis bus reikšmingas, nes vaisius pradės intensyviau kvėpuoti, gedimo procesas bus greitesnis“, – pasirūpinti, kad obuolių laikymo vietoje laikytųsi pastovi temperatūra, pataria VDU ŽŪA mokslininkė A.Paulauskienė.

Daržovės

Temperatūra (℃)

Santykinis oro drėgnis (proc.)

Svogūnai

0–1

70–75

Česnakai

0–1

65–70

Moliūgai

10–15

70–75

Cukinijos

5–7

85–95

Žiediniai kopūstai

0

95

Kopūstai

0

90–95

Paprikos

7–10

90–95

Burokėliai

1–2

95–98

Morkos

0–1

95–98

Petražolės

0–1

95–98

Pastarnokai

0–1

95–98

Bulvės

4–6

85–95

Rekomenduojami video