Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pelno nesiekiančių investicijų miškuose nebebus

„Ar galima būtų tikėtis ateityje paramos ne pelno siekiančioms investicijoms privačiuose miškuose?“ – klausia Raimundas iš Radviliškio.

Atsako Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius Erikas Bėrontas.

Konkrečių sprendimų dėl Kaimo plėtros programos (KPP) priemonių dar nėra. Aišku tik tiek, kad rudenį įvyks pakeitimų. Vis dėlto jau dabar galima pasakyti, kad pelno nesiekiančios investicijos miškuose bus išbrauktos iš KPP priemonių sąrašo. Kelerius metus (2012–2013 m.) miškuose buvo tiesiami takai, kasami tvenkiniai, statomos skulptūros nežinia kam. Tik vienas kitas projektas buvo vertas dėmesio ir realiai skirtas visuomenės reikmėms. Daugumos kitų paskirtis kelia daug abejonių. Kaip galima pasiekti parką, poilsio aikštelę su suoliukais ir tualetais, jei iki jos veda sunkiai pravažiuojamas, siauras miško keliukas? Dažnas toks objektas net neturi nuorodų, kur ir kuriuo keliu važiuoti, kad galėtum pasiekti tikslą. Na, nebent netyčia paklydęs miške žmogus gali rasti ES lėšomis įrengtą oazę. Taip nutiko vienam grybautojui, kai, ilgai blaškęsis po Biržų girią, važiuodamas siaurais miško keliukais jis rado tobulai įrengtą poilsio aikštelę. Joje buvo visa, ko reikėtų pakeleiviui: pavėsinė su stalu ir suolais, gražiai išvalytas miško plotas, kuriame būtų galima pastatyti visą palapinių miestelį, mediniai takai, sūpynės ir lipynės vaikams, medinės liaudies menininkų sukurtos skulptūros. Visa teritorija stebima vaizdo kameromis. Pasak visa tai mačiusio vyro, akivaizdu, kad buvo panaudota ne dešimtys, o šimtai tūkstančių litų.

Kita vertus, kaltinti pareiškėjų negalima. Taisykles, kuriomis vadovaujantis buvo skiriama parama, rengė Žemės ūkio ministerija. Reikalavimo, kad ne pelno siekiančioms investicijoms miškuose finansavimą gavusiuose projektuose būtų numatyta, jog būtinas tinkamas kelias, nebuvo. Nesant tokios nuorodos NMA net ir norėdama negalėjo neskirti paramos visus taisyklėse numatytus reikalavimus atitikusių projektų teikėjams.

 

Rekomenduojami video