Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pavasaris budina ir Kalifornijos sliekus kompostinėse

Skaičiuojama, kad organinės atliekos sudaro apie 30 proc. namų ūkio atliekų. Dėl to ne be reikalo vis daugiau sodiečių į savo kompostines sode ar darže, o kartais net ir virtuvėje, įsileidžia Kalifornijos sliekus. Šie maži padarėliai nuveikia itin svarbius darbus: jie maisto medžiagas verčia labai naudinga natūralia trąša – biohumusu.

Sliekus augina buto virtuvėje

„Mano namuose – tūkstančiai augintinių“, – pokalbį pradeda kaunietė Ingrida. Ji sliekus į vieno kambario butą įsileido prieš dvejus metus. Mergina pasakoja apie sliekų auginimą virtuvėje išgirdusi per televiziją ir iškart susidomėjusi tokia galimybe. Pasak jos, sliekai virtuvėje reikalingi dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, tai padeda mažinti išmetamo maisto kiekį, nes didelė dalis virtuvės atliekų keliauja į komposto dėžę, visų antra, perdirbamos atliekos pavirsta į natūralią trąšą – biohumusą.

„Bulvių, morkų lupenos, obuolių graužtukai, bananų žievės ir kitos augalinės virtuvės atliekos keliauja sliekams. Iš pradžių baiminausi, kad nuo sliekų auginimo virtuvėje atsiras nemalonus kvapas. Savo pirmuosius sliekus apgyvendinau plastmasinėje dėžėje. Apačioje išgręžiau skyles, tačiau jos greitai užsikišdavo, per jas nenubėgdavo perteklinė drėgmė. Reikėjo ieškoti kitos būstinės sliekams. Internete radau kompostavimo maišą. Jis tiko idealiai. Viršuje yra užsegamas medžiaginis sietelis, todėl neatsiranda drozofilų. Taip pat maišas apačioje atsiriša, patogu išimti pagamintą biohumusą. Namuose jokio nepageidaujamo kvapo nėra, užsukę svečiai net neįtaria, kad visai šalia knibžda tūkstantinė sliekų armija“, – šypsosi pradedančioji sliekų augintoja.

Susikaupusį biohumusą Ingrida išveža į kaimą pas tėvus. Ten jie tręšia šiltnamį, gėlynus.

Sliekų pardavimai auga

Kauno krašte sliekų fermą „Sliekynė“ turinti Dovilė Padūmienė sako, kad daržininkams prasidėjo pats darbų įkarštis, todėl jie intensyviai ieško ne tik biohumuso, kaip trąšos, bet ir pačių Kalifornijos sliekų. Dovilė būtent šių sliekų fermą įsteigė prieš dešimtmetį. „Pavasarį, kai išeina įšalas, prasideda aktyvūs sliekų pardavimai. Šiaurės rytų Lietuvoje dar šalčiau, bet kitur jau žmonės galvoja apie vermikompostavimą. Kiti dar turi iš rudens likusių lapų, todėl nori anksčiau pradėti juos kompostuoti, nes to nespėjo padaryti iš rudens“, – pasakoja D.Padūmienė.

Pasak jos, iš fermos sliekai po visą Lietuvą keliauja per siuntų tarnybas. Sliekai nesunkiai ištveria iki paros trunkančią kelionę.

Pasiteiravus, ar šiuo metu lauke žiemojantys sliekai kompostinėse jau yra nubudę, sliekų augintoja sako, kad jau galima tikrinti kompostines ir pažiūrėti, ar yra išlikusių sliekų. Tiesa, tiek naktį, tiek dieną dar laikosi gana vėsūs orai, todėl ir šiuo metu sliekai dar vangūs, lėti, jie maitinasi itin mažai, nesidaugina. Šylant orams, su kiekvienu laipsniu jie darosi vis judresni, o patį aktyvumo piką pasiekia, kai kompostas įšyla iki 20–25 °C. „Jei norite pažiūrėti, ar sliekai jau „nubudo“, į kompostinę įdėkite bananų žievių, arbūzo žievę ar tiesiog duonos riekelę. Įprastai po kelių dienų jie jau kelia galvas ir domisi maistu“, – apie paprastą būdą patikrinti sliekų aktyvumą po žiemos pasakoja D.Padūmienė.

Pasirūpinkite sliekų komfortu

Norintys įsigyti Kalifornijos sliekus laikymui lauke, taip pat turi pagalvoti apie jų laikymo sąlygas. Dovilės teigimu, kompostavimo dėžės gamybai galima panaudoti įvairias plastikines ar medines dėžes, senus kibirus, statines, galima susimeistrauti ar įsigyti medinę kompostinę. Kompostavimo dėžė turi būti pakankamai erdvi, 40–70 cm aukščio. Ją galima įrengti tiesiai ant žemės nebijant, kad sliekai pabėgs. Kalifornijos sliekai gyvena ten, kur yra maisto, tad jei jūsų kompostinėje bus maisto, sliekai niekur iš jos nebėgs. Jei kompostinę statysite lauke tiesiai ant žemės, jos dugną geriau išklokite tankiu (15×15 mm) metaliniu tinkleliu. Tai padės apsisaugoti nuo kurmių.

Kompostavimo dėžė turi būti pakankamai erdvi, 40–70 cm aukščio. Ją galima įrengti tiesiai ant žemės, nebijant, kad sliekai pabėgs. Kalifornijos sliekai gyvena ten, kur yra maisto, tad jeigu jūsų kompostinėje bus maisto, sliekai niekur iš jos nebėgs.

Sliekų augintoja primena ir dar vieną svarbią sliekų auginimo taisyklę – sliekams reikalingas oras. Jei kompostinei naudojate plastikinius indus, jų dugne išgręžkite skyles kas 5 cm. Sliekams optimali 80–85 proc. drėgmė. Jei matote, kad sliekams per drėgna, išgręžkite daugiau skylių. Taip pat dėžę geriau laikyti uždengtą, taip sulaikant drėgmę ir apsaugant sliekus nuo saulės šviesos ir stipraus lietaus. „Norėdami įsitikinti, ar kompostinėje tinkama drėgmė, tvirtai suspauskite saują kompostinės turinio. Jeigu vanduo sunkiasi pro pirštus – per drėgna, jei nepavyksta nieko išspausti – per sausa. Kas savaitę ar dvi su šake lengvai praaeruokite kompostą“, – pataria D.Padūmienė.

Taip pat ne mažiau svarbi kompostinės vieta. Kompostinę pastatykite taip, kad jums būtų patogu ja naudotis: sodo ar daržo gale, rūsyje, stoginėje, garaže, balkone ar net virtuvėje. Tiesa, jei kompostinę laikysite uždaroje patalpoje, pasirūpinkite, kad po ja būtų padėtas indas „komposto arbatėlei“ surinkti. Tai skystis, susidarantis kompostuojant atliekas.

Ką sliekai mėgsta ir ko vengti?

Pasiteiravus, kokias atliekas galima mesti Kalifornijos sliekams, „Sliekynės“ vadovė pateikia žaliųjų ir rudųjų atliekų sąrašą.

Žaliosios atliekos:

• virtuvės atliekos (supuvę vaisiai ir daržovės, jų nuolupos);

• sodo ir daržo atliekos (lapai, peržydėjusios gėlės, nupjauta ar išravėta žolė);

• kavos tirščiai, arbatos pakeliai;

• kiaušinių lukštai (reikia susmulkinti);

• vaisiai ir daržovės (galima susmulkinti, kad greičiau susikompostuotų).

Rudosios atliekos:

• lapai;

• popierius, kartonas (reikia susmulkinti);

• nudžiūvę augalai;

• šienas;

• šiaudai;

• mėšlas;

• kompostas.

Kraikui naudokite kuo įvairesnius komponentus. Sliekams tai patiks, o ir kompostas bus turtingesnis įvairių medžiagų. Dar pridėkite kelias saujas smėlio ar žemių, kad kraikas lengviau susimaišytų ir greičiau suirtų. Sliekai neturi dantų, maistą jie sučiulpia.

Sliekams netinka:

• riebaluotas, keptas, chemikalais užterštas maistas;

• žuvis, mėsa, kaulai, pieno produktai;

• gyvūnų išmatos;

• medžiai, sumedėję augalai (dėl labai ilgo kompostavimo laiko).

Kaip išsaugoti per žiemą?

Šiuo metu Kalifornijos sliekus perka ir tie, kuriems per žiemą palikti sliekai iššalo. Verta žinoti, kad Kalifornijos sliekai taip vadinami ne be reikalo – jie gana jautrūs žemoms temperatūroms. Sliekų fermos vadovė pabrėžia: jei kompostuojate lauke ir norite juos išsaugoti per žiemą, reiktų tam pasiruošti. Patartina iš rudens į lauko kompostinę prikrauti daug nukritusių medžių lapų, supuvusių obuolių, jei yra galimybė, ant viršaus užkrauti 20–40 cm šviežio mėšlo ir dar sluoksnį lapų. Tuomet viską uždengti dangčiu ar polietileno plėvele, kad kompostinės turinys nepermirktų nuo lietaus ar ištirpusio sniego. „Taip „apšiltinti“ sliekai išgyvens ir lietuvišką žiemą. Kitas būdas išsaugoti sliekus – žiemai dalį jų atskirti į kibirą ar dėžę ir apgyvendinti patalpoje, kur laikosi teigiama temperatūra (tarkime, garaže, rūsyje ir pan.), o pavasarį vėl sugrąžinti į lauko kompostinę“, – praktiškais patarimais dalijasi D.Padūmienė.

Tačiau nemažai sliekų netenkama ir vasarą. Pašnekovė sako, kad jei kompostinėje temperatūra pakyla virš 40 °C, sliekai tiesiog pražūva. Nors atrodytų, kad kompostinėje tokią temperatūrą pasiekti turėtų būti sudėtinga, Dovilė čia įvardija vieną dažniausiai sodininkų padaromų klaidų – jie į kompostinę suverčia šviežiai nupjautą žolę. Ši gulėdama smarkiai kaista ir gali pasiekti net 80 °C temperatūrą! Tai sliekams yra mirties nuosprendis, todėl žolę geriau perkaitinti ne kompostinėje, o kur nors kieme. „Įkišę ranką į žolės krūvą tikrai pajausite, kad temperatūra jau normali, rankos nebedegina“, – neskubėti kompostuoti šviežiai nupjautos žolės ragina D.Padūmienė.

Rekomenduojami video