Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Parasparniu paskui gulbes

Gamtininkai, gamtosaugininkai ir ekologijai neabejingi žmonės stebi Australijoje gyvenančios britės Sachos Dench skrydį parasparniu paskui mažąsias gulbes. Ji pasiryžo sudėtingai, 7000 km kelionei parasparniu per 11 šalių tam, kad padėtų išsaugoti sparčiai nykstančias mažąsias gulbes. Šeštadienį ji atvyko į Lietuvą ir parą praleido Kuršių marių pakrantėje esančioje Ventainės poilsiavietėje, o dieną prieš tai, dar būdama Latvijoje internetu bendravo su Šilutės Vydūno gimnazijos kolektyvu.

Europoje mažųjų gulbių populiacija per penkerius metus sumažėjo 11 tūkst.: 1995 m. jų buvo 29 000 porų, o 2010 m. – tik 18 000!

Mokslininkai iki šiol nežino tikrųjų šių paukščių nykimo priežasčių. Spėjama, kad paukščiai intensyviai medžiojami priešmigracinių sankaupų vietose Rusijos šiaurėje. Tai patvirtina ir paukščių rentgeno analizės metu jų kūnuose aptikti medžioklinių šovinių šratai. Kitos galimos priežastys – nyksta šlapynės, globali klimato kaita ir t. t. Per Lietuvą šie paukščiai praskrenda migruodami, tačiau buvo pastebėta ir viena mūsų vandens telkiniuose apsigyvenusi mažųjų gulbių šeima.

Su ekspedicijos dalyviais aktyviai bendraujantys aplinkosauginės organizacijos iš Vilniaus „Baltijos aplinkos forumas“ nariai pasakojo, kad siekdama išsiaiškinti tikrąsias grėsmes mažosioms gulbėms, pakviesti vietos bendruomenes diskutuoti apie paukščių apsaugą, ekspedicija „Gulbių skrydis“ pasiryžo sudėtingai, ilgai 7000 km kelionei per 11 šalių.

Rugsėjo 19 d. Parasparnininkė Sacha Dench pradėjo savo kelionę arktinėje Rusijoje. Per labai retai apgyvendintas teritorijas ji keliavo viena, nes paprasčiausiai nebuvo kelių, kuriais ją galėtų lydėti antžeminė palaikymo komanda. Per internetinį ryšį ji pasakojo, kad prireikus nusileisti, kartais aikštelės buvo tokios mažos, kad tekdavo valdymo lynais suglausti parasparnio sparnus…

Vėliau prie jos prisijungė gausi antžeminė komanda. Dėl Sachos Dench kelio traumos ekspedicija buvo nutrūkusi Rusijoje. Sutvirtinus kelį įtvaru, kelionė tęsėsi toliau, tik ant nugaros tvirtinamą apie 40 kg svorio parasparnio konstrukciją teko pakeisti standesne.

Įdomu, kad 2000 km Sacha Dench dėl organizacinių problemų ir todėl, kad kas 3 valandas reikia nusileisti prisipildyti degalų ir pailsėti, įveikė per 5 savaitės, o gulbės šį atstumą nuskrenda per 48 valandas. Beje, galima stebėti ne tik S. Dench bet ir kelių gulbių, prie kurių pritvirtinti palydovinės navigacijos duomenis siunčiantys prietaisai, kelionę. Šių palydoviniais siųstuvais pažymėtų gulbių kelią šiemet seka ne tik mokslininkai, bet ir daugelio pasaulio šalių gyventojai.

„Baltijos aplinkos forumo“ nariai Rita Norvaišaitė, Šarūnas Večerkauskas ir bulgaras Borisas Belchevas Šilutės Vydūno gimnazijoje surengtame pokalbyje išsamiai pristatė ekspediciją „Gulbių skrydis“. Renginio organizatoriai ir gimnazijos kolektyvas su Sacha Dench, tuo metu buvusia Latvijoje, bendravo internetu, pasitelkdami „Skype“. Parasparnininkė vaizdo konferencijoje dalyvavo naudodamasi išmaniuoju telefonu, o Vydūno gimnazijos aktų salėje vaizdas buvo transliuojamas dideliame ekrane. Laukuose su savo komanda užklupta S. Dench papasakojo apie skrydžio eigą, jo metu patirtus nuotykius, atsakė į gimnazijos ekologų klubo narių klausimus.

Ji pasakojo, kad visą kelionę nuolat vyksta aiškinamasis darbas, akcentuojant mažųjų gulbių išsaugojimo svarbą. Anot S. Dench, kelių šimtų susitikimų metu kalbėta ir su pavieniais medžiotojais taigoje ir su ištisais kolektyvais bei bendruomenėmis, visų prašyta nemedžioti gulbių. Susitikimo dalyviai palinkėjo drąsiai moteriai gero kelio ir smagios viešnagės Lietuvoje. Jie kvietė parasparnininkę apsilankyti Ventės rage, ten veikiančioje Ornitologijos stotyje.

„Ventainės“ kaimo turizmo sodybos savininkas Šarūnas Laužikas pasakojo, kad S. Dench pas jį viešėjo šeštadienį, o pernakvojusi išvyko į Tartu (Estija). Dėl blogo oro atskristi ji negalėjo, tad atvyko automobiliu. „Ventainėje“ su Sacha Dench susitiko mokslininkai, ornitologai, vietos bendruomenės atstovai.

Vydūno gimnazijos gimnazistai su Latvijoje buvusia Sacha Dench bendravo internetu.

Vaidotas VILKAS

Rekomenduojami video