Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuomotose sodybose – ne tik Naujųjų šurmulys, bet ir ramios Kūčios

Turėti nuosavą sodybą – didelis privalumas tiek vasarą, tiek žiemą. Tai ypač jaučiasi šventiniu laikotarpiu. Norintys didžiąsias žiemos šventes sutikti kaimo sodybose yra priversti plačiai atverti piniginę, nes būtent šiuo laiku kainos viršija net vasaros sezono nuomą. Be to, vis populiariau Kūčių stalą dengti ne namuose, o išnuomotoje sodyboje.

Nuomoja ir Kalėdoms

Trakų rajone įsikūrusios sodybos „Medaus apartamentai“ savininkė Jolanta Šindeikienė sako, kad šiemet klientai atsargesni dėl besitęsiančios pandemijos. Jeigu anksčiau ryždavosi rezervuoti sodybas didžiosioms metų šventėms rugsėjį ar spalį, šiais metais jie tai darė vėliau, baimindamiesi, ar nebus įvesta judėjimo tarp savivaldybių ribojimų. Daugiau skambučių Jolanta sulaukė tik spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje. „Dirbame nuo 2011 metų, turime daug pastovių klientų. Lapkričio mėnesį jau nebeturėjome laisvų dienų gruodžio mėnesiui“, – sako greitai užsipildžiusiu gruodžio mėnesio nuomos kalendoriumi patenkinta sodybos savininkė.

Ji tvirtina, kad klientų negąsdina ir šventiniu periodu pakelta nuomos kaina. J.Šindeikienė supažindina su kainodara. Pavyzdžiui, ne sezono metu (rudenį, pavasarį) darbo dieną sodybos nuoma be papildomų paslaugų dviem asmenims kainuoja 65, savaitgaliui – 80, o vasarą ir šventinėmis dienomis – 110 eurų. „Kūčioms, Kalėdoms sodyba visada išnuomota. Anksčiau, prieš maždaug trejus metus, ją nuomodavosi daugiau rusakalbiai iš Rusijos, Baltarusijos, o pastaruoju metu dažniau skambina lietuvaičiai. Mes maisto netiekiame, jie dažniausiai šventines vaišes atsiveža patys“, – pastebi sodybos šeimininkė.

Ji sako, kad Kūčias, Kalėdas sutikti nuomojamoje sodyboje dažnai renkasi jaunos poros ir šeimos, kurios nori namo parsivežti ne tik gražių įspūdžių, bet ir nuotraukų it iš atviruko. Švenčių metu sodyba virsta nedidele kalėdine rezidencija, o tai labai vilioja turistus, kurie šventes nori sutikti jaukioje aplinkoje prie Kalėdų eglutės, židinio.

Dvigubai brangiau

O štai Molėtų rajone esanti „Malūnėlio“ sodyba per Kalėdas svečių nesulauks. Jie atvyks tik naujametei nakčiai. Sodybos savininkė Regina Rabcevičienė įsitikinusi, kad Kūčias ir Kalėdas žmonės daugiausia renkasi sutikti namuose, artimųjų apsuptyje, todėl norinčių išsinuomoti sodybą iki šiol neatsirado. „O štai naujametinis vakarėlis sutinkamas draugų, šeimos rate. Mes priimame iki 10 žmonių grupes. Rezervacijas Naujųjų metų nakčiai priėmėme rugsėjį. Kainas pasakėme dar rugsėjį, jų gruodžio mėnesį nekeičiame net jei turime laisvas patalpas, nors kiti jas užsikelia, tikėdamiesi, kad paskutinę minutę klientai sutiks mokėti daugiau. Mes turime kelis namelius, kaina priklauso nuo žmonių skaičiaus. Mažiausiame namelyje kaina prasideda nuo 200 eurų, o didžiausiame namelyje – 500 eurų“, – naujametės nakties sodybos kainas atvirai įvardija sodybos šeimininkė, akcentuodama, kad ši naktis dvigubai brangesnė už vasaros sezonu prašomą kainą.

Nuomoti neleido techninės kliūtys

Dzūkijoje esančios sodybos „Kankorėžis“ šeimininkas Edvinas Rusteika sako, kad skambučių, užklausų dėl sodybos nuomos šventėms sulaukia nuo ankstyvo rudens. Tačiau vienintelė problema ta, kad jis sodybos svečių šaltuoju metų laiku nepriima. „Dar nesame susitvarkę vandentiekio, todėl žiemos metu iš sistemos išleidžiame vandenį. Klientų priimti nenorime, nes be vandens labai nepatogu. Ateityje tikrai planuojame remontą, nes rudens pradžioje labai nesmagu informuoti klientus, kad žiemą užveriame duris“, – planų gerinti sodybos sąlygas, kad joje svečiai galėtų sutikti ir žiemos šventes, neatmeta E.Rusteika.

Pasigedo klientų

„Kankorėžio“ kaimynystėje esančios kaimo turizmo sodybos „Dzūkijos perlas“ savininkė Birutė Stepankevičienė pasakoja, kad Kalėdas sodyba sutiks tuščia, o Naujiesiems pavyko išnuomoti kelis namelius. Pasak jos, šiais metais dėl švenčių sulaukė itin mažai skambučių, nors per visą vasarą ir rudenį klientų netrūko. „Žmogus už nakvynę, kubilą ir pirtį Naujųjų metų nakčiai mokės 30 eurų. Tai mažesnė kaina, nes šiemet sulaukiau mažai skambučių. Vieniems atvykti buvo per toli, kitiems kilo kitokių problemų, todėl neliko kitos išeities, kaip tik išnuomoti už mažesnę kainą“, – atvirauja pašnekovė, pasidžiaugdama, kad bent sausio mėnesį sulauks grįžtančių klientų.

Klientai grįžta

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė pabrėžia, kad jau metai iš metų stebima tendencija, jog žmonės Kalėdas linkę sutikti ne namuose, o kaimo turizmo sodybose. Besikeičiantys švenčių sutikimo įpročiai ėmė ryškėti dar prieš pandemiją. „Žmonės per šventes nori atsipūsti, pailsėti. Natūralu, kad jiems nesinori gaminti maisto, o paskui tvarkytis. Paprasčiau išsirinkti sodybą, viską joje užsisakyti, gerai praleisti laiką ir grįžti į namus. Praėjusiais metais sodybos buvo uždarytos, tačiau šiemet džiaugiamės grįžtančiais klientais“, – pabrėžia A.Vaitkuvienė.

Praeitais metais kaimo turizmo sodybos buvo užtvertos, todėl įdomu, ar prarastas pajamas verslininkai nori susigrąžinti keldami nuomos kainas šiemet? Asociacijos prezidentė skaičiuoja, kad šiais metais sodybų nuomos kainos kilo maždaug 10 proc. Tačiau kainų kilimą, anot jos, lėmė noras ne kompensuoti patirtus nuostolius, o padengti brangusias elektros sąnaudas. „Nemažos dalies sodybų šildymas paremtas elektra. Be to, didėjo ir darbuotojų atlyginimai, todėl kainų kilimas yra nedidelis, palyginti su kitais sektoriais“, – kainų augimą išaugusiems mokesčiams nurašo A.Vaitkuvienė.

Kiek nusiteikti mokėti?

Kaimo turizmo sodybos pagal suteikiamo komforto lygį skirstomos į kategorijas. Tai apsprendžia ir nuomos kainą. Paprastai tariant, kuo daugiau gandrų ikonėlių turi sodyba, tuo brangiau teks susimokėti. Pavyzdžiui, už apsistojimą vieno ar dviejų gandrų sodyboje šventiniu periodu, gali tekti susimokėti 15 eurų už parą vienam asmeniui, o prabangesnėse, erdvesnėse sodybose – nuo 35 iki 50 eurų ir net daugiau. Anot asociacijos prezidentės, sodybos nuoma Naujųjų metų išvakarėse kainuoja vidutiniškai 30 proc. brangiau nei įprastą sezono savaitgalį.

Pandemija keičia tradicijas

A.Vaitkuvienė pastebi, kad sėsti prie Kūčių ir Kalėdų stalo išnuomotoje sodyboje daugiausia renkasi butuose gyvenančios šeimos. Jos, pasikvietusios giminaičius, patogiai švęsti negali dėl mažos erdvės. Dar kiti ieško patalpų, nes paprasčiausiai nori pakeisti aplinką ir nesukti galvos dėl namų tvarkymo po švenčių.

„Šis sezonas ypatingas tuo, kad giminaičiai iš visos Lietuvos nevažiuoja pas vyresnio amžiaus senelius. Anksčiau buvo tradicija važiuoti pas senelius, tačiau pandemija pakeitė įpročius, nes artimieji baiminasi dėl senolių sveikatos. Nenorėdami ruošos namuose, jie renkasi vietas, kur galėtų susitikti giminė, pabūti, pabendrauti“, – tikina pašnekovė.

Ji atkreipia dėmesį ir į dar vieną dalyką – besikeičiančią šventimo kultūrą. Pasak A.Vaitkuvienės, svečiai vartoja gerokai mažiau svaigiųjų gėrimų, vietoje jų renkasi lengvesnius – alų, vyną, šampaną. Mažėja ir suvartojamo alkoholio kiekis.

Rekomenduojami video