Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Namelis medyje – ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų rojus

Namelis medyje. Ko gero, daugelis mūsų vaikystėje puoselėjo svajonę turėti tokią poilsio ir žaidimų oazę. Pasirodo, šiandieną tokių namelių mūsų sodybose sulig kiekvienais metais išdygsta vis daugiau. Tiesa, jie daugiausia statomi ne vaikų, o suaugusiųjų džiaugsmui. Tokių namelių statytojai pastebi, kad pastaraisiais metais susidomėjimas nameliais medyje kyla, užsakymų skaičius padvigubėjo.

Pušys priminė seną svajonę

Visai netoli Anykščių įsikūrusio Medžių lajų tako yra ir dar viena įdomi atrakcija – namelis medyje. Dabar tai jaukūs ir gražūs apartamentai, padėję įgyvendinti seną svajonę. Sodybos „Namelis medyje“ šeimininkas Tomas Padūmis šypsosi – apie tokį namelį jis svajojo dar vaikystėje. Ir, atrodo, pats likimas padėjo įgyvendinti seną norą. Įsigijus sodybą netoli Anykščių, keturios pušys teritorijoje augo taip, tarsi jos pačios būtų sudėliojusios visą scenarijų savo forma, išsidėstymu, dydžiu ir branda. „Jos augo idealiu atstumu, išsidėsčiusios taip, kad nameliui medyje statyti viskas puikiai tiko. Iš pradžių pasijuokėme, kad statysime namelį medyje vaikams. Bet atsitiko taip, kaip dažniausiai būna – kalbos liko kalbomis. Tačiau po kiek laiko su savo tėčiu grįžome prie šios minties ir jau pradėjome spręsti techninius klausimus“, – statybų pradžią prisimena Tomas.

Su visais patogumais

O spręsti teko iš tiesų nemažai klausimų. Jeigu turime daug meistrų, gebančių namelius statyti ant žemės, surasti nagingą ir išradingą meistrą nameliui medyje sutverti – sunkesnė užduotis. Be to, prieš penkerius metus net ir konsultacijoms trūko specialistų, nes Baltijos šalyse namelių medyje su mums dabar įprastais patogumais praktiškai nebuvo. O T.Padūmiui norėjosi, kad namelyje būtų ir dušas, ir virtuvėlė, tualetas.

Taip pat teko pasukti galvą, kaip namelio vidų apsaugoti nuo drėgmės, mat iki tol nemažai tokio tipo namelių viduje turėjo išsitekti su medžio kamienu. Kadangi medžiai vėjo pagauti svyruoja, būtina palikti tarpus, tačiau per juos būtų kaupusis drėgmė, dėl to šeima nutarė sukalti terasą, o ant jos statyti medžio kamieno nedalijamą namelį.

„Namelis stovi ant terasos. Nenorėjome, kad į vidų patektų drėgmė. Apskaičiavome, kad galime pastatyti 15 kv. m apstatomą plotą. Kai draugui papasakojau apie projektą vaikams, jis tik nusijuokė, kad ir pats norėtų atvykti pailsėti. Tačiau jam reikėjo ir dušo, ir tualeto. Pajuokavome, bet tuo viskas ir baigėsi. Tačiau po kiek laiko savęs paklausiau: o kodėl gi ne? Kiek tuo laiku tikrinau informaciją internete, Baltijos šalyse nebuvo namukų medyje su dušu ar tualetu. Galiausiai įmontavome sanitarinį mazgą. Tai buvo didžiulis iššūkis, bet mums pavyko. Gyvenime mėgstu „padžiazuoti“. Statydami namelį visiškai nebijojome suklysti, nebuvo jokios baimės, kad tai gali būti visiškas fiasko. Mes dūšioje turėjome mintį, kad nebus nieko baisaus, jei ir nepasiseks“, – maloniu ir galiausiai pasiteisinusiu eksperimentu namelį keturių pušų paunksmėje vadina Tomas.

Medis diktuoja planą

Vyriškis džiaugiasi, kad jo idėjos nepabūgo vietiniai meistrai. Jie ne tik padėjo uždengti stogą, bet ir atliko kitus svarbius namo tvirtinimo darbus. „Sodybą įsigijome 2015 metais, o turistams namelio medyje duris atvėrėme po trejų metų. Statyti būstą medyje sunkiau ne tik dėl didesnio aukščio, nes namelis maždaug 3 m aukštyje, bet ir dėl pačios technologijos. Šiandieną turime keturis namelius medyje, viename jų medis yra ir vidaus patalpoje. Įsivaizduokite, jame vyrai suręsti karkasą spėjo per savaitę, o sukonstruoti stogo gegnes kainavo dar savaitę. Tai reikalauja daug ir kruopštaus darbo, skaičiavimo. Pats medis padiktuoja statybos brėžinius. Mūsų pirmasis namukas turi tik vieną 90 laipsnių kampo sieną“, – pasakoja T.Padūmis.

Kas brangiau – paprasto namo ant žemės ar namelio medyje statybos? T.Padūmis, išgirdęs klausimą, nusijuokia: „Vienareikšmiškai statyti medyje brangiau. Bet taip daug įdomiau. Tai nėra tokia statyba, kai nusibraižai projektą ir dirbi. Čia viskas keičiasi, reikia derintis prie gamtos, procesas kūrybiškas ir įdomus.“

S.Naudžius: „Prieš karantiną pastatydavome 5–6 namelius, o dabar užsakymų skaičius padvigubėjo. Taip pat išaugo poreikis juos įsirengti su didesniais patogumais. Namelių norima vis didesnių, su įrengta elektra, vandentiekiu, patalpos apšiltinimu.“

Kaip šildosi?

Nameliai medyje gali būti apšiltinti, todėl juose galima leisti laiką ir vėsų rudenį ar ankstyvą pavasarį. Romantikos ir jaukumo suteikia malkinės krosnelės, tačiau jų šeimininkai vengia dėl saugumo. Tomas sako, kad nuomininkams nesinorėjo patikėti kūrenti krosnelės, todėl dėl svečių ir šeimininkų patogumo kambarius šildo šildymo siurbliai oras-oras ir elektrinis šildymas.

Mokėsi Vokietijoje

Dar vienas namelis medyje įsitaisęs Dzūkijoje, šalia Žuvinto biosferos rezervato. Jis pastatytas sodyboje tarp senų, tačiau tvirtų medžių. Jo įkūrėja Ieva Benetė sako, kad ją nameliai medžiuose sudomino dar studijuojant architektūrą. Prieš septynerius metus ji netgi išvyko praktikuotis į Vokietiją, žinių ir patirties sėmėsi įmonėje, kurios specializacija – būtent namelių medyje statybos. Sugrįžusi į Lietuvą, Ieva aiškiai žinojo, kad jos prosenelių sodyboje turės iškilti namelis medyje. Prieš 2,5 metų įgautas teorines ir praktines žinias galiausiai pritaikė šeimos sodyboje. „Mano šeima turi sodybą netoli Žuvinto rezervato. Aplink sodybą skraido labai daug paukščių, todėl ir naują statinį pavadinau „Paukščių nameliu“, – namelio medyje vardo atsiradimo istoriją atskleidžia architektė I.Benetė.

Svarbu tinkamos jungtys

Ne vieną namelį medyje Lietuvoje suprojektavusi pašnekovė sako, kad jį statyti yra daug būdų. „Iš esmės namelių medyje tipų yra ne vienas. Esu projektavusi kelis namukus. Galima statyti ir prie vieno medžio, jeigu jis stiprus. Tačiau prie kelių medžių tvirtinant platformą, namelis bus didesnis. Tiesa, reikia labai gerai apgalvoti, kokį tvirtinimą naudoti. Tvirtinant namelį prie kelių medžių, viename jų bus naudojama nejudanti jungtis, o prie kitų tvirtinamos lanksčios jungtys. Tai užtikrins, kad namelis judės. Tokia namelio medyje specifika, jis turi kartu su medžiais šiek tiek pasiūbuoti. Jeigu namelis prie visų medžių bus tvirtinamas standžiomis jungtimis, siaučiant didesniam vėjui jis gali tiesiog sulūžti“, – pabrėžia I.Benetė.

Tinka ir poliai

Dar vienas būdas pastatyti neįprastą akiai poilsio oazę tarp medžių – namelis ant polių. Ieva pastebi, kad tokio tipo namelis gerokai paprastesnės konstrukcijos, jį pastatyti lengviau. Be to, jis idealiai tinka sodyboms, neturinčioms brandžių, tvirtų medžių. Nors tokio statinio „nameliu medyje“ vadinti negalima, statybos ant polių suteiks progą ilsėtis dar arčiau gamtos nei esame įpratę.

Be elektros ir vandens

Statydama savo namelį medyje I.Benetė žinojo, kad jame nebus mieste įprastų patogumų. Čia nėra vandentiekio, elektros. Apšvietimas pajungiamas nuo baterijų ar tiesiog apsišviečiama žvakėmis. Medyje įrengtas kompostinis durpių biotualetas. „Namelis šiltuoju metų laiku nuomojamas. Pastebiu, kad svečiams kai kada sunku atitrūkti nuo darbo, su savimi tik retas neatsiveža kompiuterio. Tačiau gamtoje reikia džiaugtis ramybe, atsijungti nuo darbinių rūpesčių, todėl elektros neturėjimas šiuo klausimu – labai didelis privalumas“, – šypteli pašnekovė.

Pasiteiravus, ar sunku prižiūrėti namelį medyje, ar daug šeimininko dėmesio jam reikia skirti, I.Benetė patikina, kad priežiūra nėra labai sudėtinga. Tereikia sąžiningai rinkti krentančius lapus, spyglius, pastebėti, ar kur nors nesikaupia perteklinė drėgmė, reguliariai konstrukciją impregnuoti.

Verslo idėja gimė paveldėjus sklypą

Prieš penkerius metus namelių medžiuose statybos verslą su kolega pradėjęs Simonas Naudžius pasakoja, kad verslo idėja atsirado jo mamai paveldėjus sklypą iš senelių.

„Sklype nebuvo elektros, pastatų, tik medžių eilė su gražiu vaizdu. Mano mama užsimanė namelio medyje. Su draugais pagalvojome, kad galime tokį norą išpildyti ir per maždaug šešis savaitgalius pastatėme namelį medyje. Pagautas entuziazmo sukūriau internetinę svetainę, į ją įkėliau asociatyvias nuotraukas su kukliais aprašymais. Pamažu pradėjome gauti užsakymų. Vienas jų buvo didelis užsakymas Anykščių rajone, kur mūsų buvo paprašyta įrengti erdvesnį, ovalų namelį medyje. Nuvykę į vietą, mano draugai atsitraukė, nes tuo laiku neturėjome nei įrankių, nei dirbtuvių, transporto ar daug žinių, kaip tai daryti. Tačiau aš nuo idėjos nesitraukiau ir gana atsitiktinai, žygeivių klube susipažinau su kolega Vaidu, su kuriuo iki šiol darbuojamės“, – savo darbų pradžią su šypsena prisimena S.Naudžius.

Per karantiną užsakymų padvigubėjo

Kokie medžiai geriausiai tinka nameliams medyje įsirengti? Galbūt yra medžių, kurių reikėtų vengti ir vietoje jų rinktis tvirtas pušis, ąžuolus ar kitus? Pašnekovas svarsto, kad pasirinkimą dažniausiai lemia ne medžio rūšis, o jo amžius, sveikata. „Jaunas medis labai greitai augs, todėl namelio jame geriau nestatyti. Beržai lengvai įsisiūbuoja, tačiau jei medis jau senas, stambus, jis puikiai tinka“, – tikina namelių medyje projektuotojas.

Pastaruoju metu susidomėjimas nameliais medyje vis auga. Pašnekovas sako, kad prieš karantiną jie pastatydavo 5–6 namelius, o dabar užsakymų skaičius padvigubėjo. Taip pat išaugo poreikis juos įsirengti su didesniais patogumais. Simonas sako, kad namelių norima vis didesnių, su įrengta elektra, vandentiekiu, patalpos apšiltinimu. „Manau, namelius medyje didžioji dauguma užsakovų statosi savo, o ne vaikų džiaugsmui. Sakyčiau, 90 proc. mūsų įrengtų namelių yra privačioms reikmėms, ne nuomos verslui“, – sako „Namas medyje“ įkūrėjas S.Naudžius.

Rekomenduojami video